Dit zegt mijn interieur over mijn persoonlijkheid (+ foto’s van de nieuwe inrichting)

Je huis is misschien wel het meest intieme plekje in je leven. De enige plek waar je volledig jezelf kunt zijn. Hier word je elke dag wakker, zijn de meest dierbare spulletjes verzameld, laad je aan het eind van de dag op én kleven veel herinneringen. Etentjes met vrienden, die ‘eerste nacht’ met mister lover lover en die iets te wilde afterparty. En niemand bemoeit zich met de inrichting, jij bent hier de baas. Vaak kun je aan een interieur ook onbewust aflezen wat voor type je bent: creatief, georganiseerd, rustig of een feestbeest, het is een verlengstuk van je identiteit. Daarom deel ik vandaag een aantal weetjes over mijn interieur die ook iets zeggen over mijn persoonlijkheid. En ik laat je zien welke nieuwe items ik de laatste maanden verzameld heb!

Stoer(der) tintje aan het interieur

Ken je het TV programma ‘Samenwonen’ nog? Met tranen in zijn ogen, moest de man des huizes z’n oerlelijke salontafel bij het grof vuil zetten. Hoe veel je ook van elkaar houdt, het samensmelten van twee interieur-smaken in één gaat niet altijd van z’n leien dakje. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik een hele makkelijke man in huis heb. Eigenlijk vindt hij alles wel best, zo lang hij niet tegen een knalroze muur of paars fluwelen bankje hoeft aan te kijken. Los van het feit dat hij mij dus eigenlijk de vrije hand geeft (yes, lucky me), probeer ik wel rekening met hem te houden en het geheel niet te zoetsappig te maken. Want de basis van ons interieur is wit, grijs en beige met veel natuurlijke materialen zoals rotan, hout en fluffy stoffen, kan dat geheel een beetje ‘soft’ overkomen. Daarom heb ik laatst wat stoerdere items gescoord om een beetje contrast – en dus mannelijkheid – aan het interieur toe te voegen. Kan hij z’n vrienden ook weer gewoon thuis uitnodigen.

Hebbedingetjes voor je interieur

Om meer contrast toe te voegen, heb ik wat ‘donkere’ items in huis gehaald met zwart- en bruintinten. Zoals de nieuwe cognac leren fauteuil (ik droomde van een poederroze velvet stoel maar heb me ingehouden, lief toch?), een vintage spiegel en een bruine, gevlochten mand. Die rieten mand heb ik gevonden bij Xenos en ik ben echt verrast hoeveel leuke dingen ze in de collectie hebben voor het interieur. Ik scoorde hier al regelmatig servies, kaarsen en van die heerlijke hebbedingetjes, maar ook als je op zoek bent naar hippe manden, vazen, kussens en tafeltjes kun je hier dus heel goed slagen. Het is trouwens nu ‘woonmaand’ bij Xenos dus er zijn extra veel leuke spulletjes verkrijgbaar. De mand gebruik ik nu voor kussens en plaids, maar ik ga er over een tijdje misschien een mooie, grote plant in zetten. Eigenlijk is zo’n mand heel multifunctioneel en praktisch, want je kunt ‘m ook gebruiken om op een sfeervolle manier speelgoed, hout of tijdschriften op te bergen. Ook heb ik de muur boven het dressoir volgehangen met posters, waaronder een plattegrond van New York, de stad waar hij mij ten huwelijk heeft gevraagd.

Tegenstrijdigheden

Ondanks dat ik qua karakter een extravert persoon ben, een tikkeltje chaotisch kan zijn én in mijn kleding veel opvallende prints en kleuren draag, voel ik me het meest thuis in een licht, rustig, opgeruimd en kleurloos interieur. Hier kom ik helemaal tot rust, voel ik me het meest ‘zen’ en in balans. Zou je misschien niet verwachten, of toch juist wel? Daarnaast ben ik ook een tikkeltje chaotisch, wat je hier en daar zeker terugziet op mijn “geheime rommel plekjes”, maar ik probeer mijn huis hoe dan ook wel zo overzichtelijk mogelijk te houden. Want je weet het, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Hieronder 4 andere weetjes die bijna niemand over mijn interieur (en persoonlijkheid) weet:

  • Bah, smetvrees. Alleen vriendinnen en familie weten dit van mij, maar ik heb best veel last van smetvrees. Ik raak liever geen deurklinken aan, gebruik mijn knokkels bij het pinautomaat en alles wat tweedehands is, vind ik extreem vies. Op mijn vintage Chanel bag 2.55 na haha, maar dat was ook vooral omdat dit gewoon een klassieke must-have is. Mijn hele leven heb ik er al last van en dat is best irritant want het zit me soms wel in de weg. Maar er is goed nieuws, want ondanks dat ik een maand geleden nog dacht “er komt niets tweedehands meer in mijn huis”, heb ik vorige week mijn smetvrees deels overwonnen door een vintage gouden spiegel in huis te halen (zie foto’s), een pareltje die ik niet kon laten hangen. Dat ik ‘m daarna wel 6 keer heb schoongemaakt, hoeft verder niemand te weten toch?
  • Chaos in de keukenkastjes. Onze keukenkastjes puilen uit met kopjes, borden en ander servies. En weet je wat? Het is één grote verzameling van oude, nieuwe, en vooral ‘niet bij elkaar passende’ spullen. Omdat ik voor Cotton & Cream gerechen fotografeer heb ik steeds verschillende bordjes nodig, en daar eten we nu ook gewoon van. Daarnaast vind ik het gek genoeg soms moeilijk om dingen weg te gooien en ben ik er nog niet aan toegekomen om alle kopjes en glazen te vervangen voor een complete ‘bij elkaar passende’ set. Wanneer we bezoek krijgen en iedereen koffie drinkt uit een ander kopje, schaam ik me dan ook rot. Daarom halen we sinds een tijdje het servies van mijn schoonouders uit de kast, niemand die dan doorheeft wat er achter de keukenkastjes schuil gaat.

  • Te veel prikkels. Zoals ik al vertelde, houd ik niet van kleur in mijn interieur. Het zijn thuis te veel prikkels en ik raak er daarnaast snel op uitgekeken. In een rustig, kleurloos interieur kan ik het beste opladen. Al zie je wanneer je goed oplet hier en daar wel een poederroze accent (o.a. schilderijtje op de kast en een roze met gouden vaas). En natuurlijk kan roze straks niet ontbreken in de babykamer. Ook heb ik een Delftsblauwe vaas staan die van mijn oma is geweest en ik niet durf (en wil) wegdoen. Maar zo’n klein kleuraccent vind ik prima. Verder zoek ik kleur op in bloemen, fruit (ja echt, een goedgevulde fruitmand vind ik een van de mooiste accessoires), boeken en straks een mooi doek aan de muur. Want op dat schilderij met roze bloemen ben ik echt uitgekeken en vind ik veel te tuttig, maar we hebben nog geen alternatief gevonden (een echt mooi kunstwerk dus) en daarom hangt hij er nog even.
  • Nachtelijke opruimwoede. Ondanks dat ik houd van overzicht en rust in mijn interieur, heeft mijn drukke, chaotische warhoofd soms toch de overhand en is het hele huis ontploft. Meestal als ik druk ben, dan lukt het me niet om het opruimen bij te houden. Dat duurt dan wel maximaal 2 dagen, dan word ik er gék (en chagrijnig) van en moet ik het meteen opruimen. En omdat ik een avondmens ben, heb ik regelmatig ’s avonds laat zo’n opruim-bui. Dan start ik om 22.00 uur (veel te laat natuurlijk) en lig ik rond 00.00 vol adrenaline in bed, waardoor ik de slaap niet meer kan vatten. Het nadeel van een avondmens zijn, want ’s ochtends gaat wel gewoon die wekker, pfff.

Hieronder vind je de nieuwste foto’s van mijn interieur, waar je ook alle hierboven genoemde items kunt zien. Wil je ook de rieten mand scoren van Xenos of ben je benieuwd naar andere hebbedingetjes uit de collectie, klik dan hier. Heb je andere vragen over mijn interieur, laat dan zeker een reactie achter in de comments! En ik ben heel benieuwd of jouw interieur ook veel zegt over jouw persoonlijkheid? Ik ben heel benieuwd!

 

De eettafel (boomstamtafel) en de open keuken met kookeiland

Cognac leren stoel met gouden bijzet tafeltje

Rieten mand van Xenos met muurschildering en plant

Dressoir met een verzameling van herinneringen: spullen meegenomen vanuit reizen of items waar ik een speciaal gevoel bij heb

Gouden vintage spiegel in de hal

Uitzicht op het IJ in Amsterdam, elke dag is dat genieten! 


Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Xenos. Kijk voor meer informatie op xenos.nl

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen