INTERVIEW: MIJN SPORT EN EET GEHEIMEN

Heb jij deze week onbewust extra veel zin om te sporten? Dat is niet zo gek, het is namelijk de Nationale Sport Week. Campina vond dit een mooi moment om mij eens aan de tand te voelen over mijn sport- en eetgewoontes. Bewegen en de juiste, gezonde voeding zijn namelijk de perfecte match voor een fit & lekker leven. Wat doe ik om fit te blijven? Wat eet ik het liefst na het sporten? En hoe houd ik de balans tussen een fit lijf en die gelukzalige guilty pleasures? Ook een moeilijke vraag: zou ik zonder spiegel kunnen sporten? Oei! Benieuwd naar mijn antwoorden? Lees hieronder het hele interview waarbij Campina mij het (sport)hemd van het lijf vraagt en ontdek wat ik doe om sterk & fit te blijven.

Interview: de Bourgondiër, spiegel en zoektocht naar balans

Marlieke Koks begon anderhalf jaar geleden haar blog. Tijdens de Nationale Sport Week vertelt ze Campina een mooi verhaal over aardappeleters, een lekker leeg koppie tijdens het sporten en een levensstijl waarin genieten en gezondheid heel goed bij elkaar blijken te passen. Het gaat allemaal om de balans. En ook een beetje om stukjes kaas en guilty pleasures. Heus wel…

Marlieke schrijft over eten en mode omdat dit voor haar “de leukste dingen zijn in het leven. De dingen waar ik als vrouw heel erg blij van word.” Ze probeert op haar blog de veelal drukke vrouwen te inspireren met makkelijke, lekkere en gezonde recepten, leuke hotspots, kledingtips en andere lifestyle-gerelateerde onderwerpen waar fashion en food elkaar raken zoals travel en sport. Alles om je goed te voelen van binnen én van buiten. Marlieke is in Brabant geboren en blijft een echte Bourgondiër: “Ik ben altijd heel erg bezig geweest met genieten van lekker eten. Ik maakte pasta’s met vette sauzen, gehakt en heel veel kaas. Op een gegeven moment ben ik bewuster gaan leven en erachter gekomen dat lekker en gezond heel goed samen gaan. Nu maak ik vooral gezonde recepten die me energie en een goed gevoel geven, maar waarbij ik het nog steeds heel belangrijk vind hoe lekker het is.”

Hippe horrorverhalen en hype-onderzoeken
Er wordt de laatste jaren erg veel over zuivel en koolhydraten geschreven. Marlieke: “Onze opa’s en oma’s zijn allemaal stokoud geworden met elke dag een glas melk en groenten, vlees en aardappelen. Al die hippe horrorverhalen en hype-onderzoeken worden door veel Nederlanders gelukkig met de nodige korrels zout genomen. Het gaat in mijn ogen altijd om balans. Door de rage van de superfoods en de zandloperverhalen is het niet zo dat die vijf van die schijf opeens er niet meer toe doet! Als foodblogger lees en weet ik misschien ietsje meer dan gemiddeld, maar ook ik zie soms door de bomen het bos niet meer. Daarom is het goed om terug te gaan naar de basis, te luisteren naar je lijf waar jij je goed en energiek bij voelt. Voor de één zijn dat aardappelen en voor de ander een leven zonder brood. Zelf houd ik heel erg van een goede basis met groenten, fruit, vis en vlees. Dat vul ik aan met af en toe wat rijst, pasta en brood. Ik zorg dat ik dagelijks genoeg eiwitten en calcium binnenkrijg met een bakje yoghurt, kwark of een glas melk.“

Rooie kop en strakkere billen
Maar gezonde voeding alleen is voor Marlieke nog niet genoeg, ze sport ook een paar keer per week: “Ik heb vroeger teamsporten gedaan maar ik merk dat ik het prettiger vind om het alleen te doen. Als ik met leuke mensen sport, raak ik snel afgeleid en vind ik het al snel veel te gezellig hahaha. Ik doe meestal fitness op de sportschool of een groepslesje. Zoals yoga, bodyshape en bootcamp. Sport heeft dus niet echt een sociale functie voor me. Ik wil me gewoon fit en sterk voelen.” Marlieke kijkt tijdens het sporten best vaak in de spiegel. Niet alleen om te kijken of de oefening goed gaat maar ook om zich lekker te voelen over zichzelf: “Ik zou niet kunnen sporten zonder spiegel. Ik zie er met een rooie kop vaak niet uit maar ik heb ook wel altijd de illusie dat ik na een uur sporten al strakkere billen of dunnere benen heb hahaha.”

Bourgondische met ‘zen’-gevoel
“Ook wil ik me in mijn hoofd lekker leeg voelen. Ik heb namelijk juist met sporten dat ik heel veel dingen relativeer. Voordat ik de sportschool instap denk ik nog “Oh mijn God, ik moet nog dit en dat”. En dan sta ik in de sportschool te zweten en denk ik “Ooo…Marliek, waar maak je je nou allemaal druk om?” Het geeft zoveel rust en zorgt dat ik veel meer ‘zen’ in het leven sta.” En aan dat ‘zen’-gevoel draagt voor Marlieke ook zeker de goede voeding rond het sporten bij: “Het is heus niet zo dat ik altijd als ik gesport heb meteen een bakje kwark klaar heb staan maar ik kijk wel degelijk goed naar wat ik eet. Ik weet dat ik voor het herstel van mijn spieren die eiwitten en calcium nodig heb en neem dan na een ochtend sporten meestal een bakje kwark met fruit en noten of ik bak na een avond sporten wat eieren of een goed stuk vlees met flink wat groenten erbij.” Maar als Marlieke af en toe na het sporten de koelkast open doet en er ligt een stukje kaas of worst….”Dan prop ik het wel in mijn mond, ja! Ik blijf een Bourgondiër. Hahaha. In de basis doe ik alles gezond en gebalanceerd maar er is altijd ruimte voor guilty pleasures.”

Wil je weten hoe andere bloggers sterk & fit blijven? Lees hier het interview van Campina met Teni van Fitbeauty.

Oh, en Epke Zonderland heeft nog een boodschap voor je…Logo_Campina_Epke

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
 • Moet ook gewoon kunnen toch, af en toe even wat lekkers eten! Sporten doe ik inderdaad ook niet als een sociale bezigheid, maar gewoon om me goed te voelen. Herkenbaar!

  • Hi Anne, dank voor je leuke reactie! Sporten blijft natuurlijk af en toe gezellig, alleen raak ik nu eenmaal snel afgeleid haha. Leuk dat jij je in deze punten kunt vinden :) Liefs!

 • Leuk interview! Herkenbaar dat bakje kwark maar ook het stiekeme gesnoep na het sporten hihi.

  • Dank voor je berichtje Marloes, grappig om te horen dat jij je daarin herkent! Het moet natuurlijk wel een beetje leuk blijven he ;) lfs!

 • Ha Marlieke!

  Wat superleuk, ik was enorm benieuwd naar je interview :)
  Ik herken mezelf helemaal in “Maar als Marlieke af en toe na het sporten de koelkast open doet en er ligt een stukje kaas of worst….”Dan prop ik het wel in mijn mond, ja! ”

  :) haha

 • Inderdaad, je moet wel gewoon lekker kunnen blijven eten en af en toe een snoepje of gebakje kunnen eten. Anders wordt een gezonde levensstijl niet meer leuk en heel moeilijk om vol te houden!

Reactie plaatsen