JAPANSE KOMKOMMERSALADE MET GAMBA’S

Als ik ergens gek op ben, dan is het de Aziatische keuken. Met haar frisse, kruidige smaken en vaak lichte, kleine gerechten die nooit vervelen. Mijn vakantie in Vietnam was dan ook een grote (foodie)droom die uitkwam. Het eten is daar fantastisch. Zó vers, smaakvol en ook nog gezond. Ook in Thailand en Indonesie is ‘t smullen geblazen. Nu staat Japan bovenaan mijn travellijstje, natuurlijk niet alleen voor het eten, het land lijkt me prachtig en de cultuur erg fascinerend. Om alvast in de stemming te komen, heb ik vandaag een Aziatisch gerecht klaargemaakt met een Japans tintje. Een frisse komkommersalade met kruidige gamba’s, gemarineerd in o.a. sojasaus, gember en sesamolie. Erg yummie als voor- of bijgerecht.

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 1 komkommer
  • 10-16 gamba’s
  • 1 bosuitje
  • Paar worteltjes
  • Sesamolie
  • Sesamzaadjes
  • Sap van 1/2 citroen of limoen
  • Eventueel: verse koriander

Marinade:

  • Sap van 1/2 citroen of limoen
  • 1.5 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snufje gedroogde en gemalen chilipeper (of cayennepeper)
  • 1/2 theelepel verse, geraspte gember of gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout
  • Eventueel: snufje suiker

TIP: garneer de salade met wat fijngemaakte pinda’s.

To do’s:
1. Maak de marinade door de ingrediënten zoals hierboven opgesomd met elkaar te mengen. Proef de marinade en voeg eventueel naar smaak wat extra sojasaus, gember of chilipeper toe. Laat de marinade daarna een paar minuten inkoken in de pan totdat hij wat dikker is. Bak de garnalen daarna ca. 5 minuten in de marinade totdat deze helemaal in de gamba’s is opgenomen.

2. Snijd in de tussentijd zo dun mogelijke plakken van de komkommer, met een dunschiller of kaasschaaf. Hiervoor kun je de komkommer eerst doormidden snijden, je hebt misschien aan een halve komkommer genoeg. Het zal wat moeilijk zijn om van het binnenste deel van de komkommer (het meest natte deel) mooie plakken te snijden, maar deze kun je dan achterwege laten.

3. Leg de plakken komkommer op een keukenpapiertje en breng wat zout aan zodat het vocht wat wordt opgenomen. Laat dit een minuut of 5 staan. Snijd de wortel in zo dun mogelijke reepjes en de bosui in ringetjes.

4. Maak de borden op door wat plakken komkommer mooi op het bord te verdelen. Besprenkel de komkommer met sesamolie en druppels citroensap. Verdeel de ringetjes bosui over de salade en maak in het midden en bedje van reepjes wortel.

5. Verdeel de gemarineerde en gebakken gamba’s op het bedje van wortel. Strooi wat sesamzaadjes over de salade en eventueel wat verse koriander.

Japanse komkommersalade met gambas

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Wat een prachtige salade, ziet er echt heerlijk uit!

  • Dit ziet er echt heerlijk uit! Yumm.. ik krijg gelijk honger hihi. -x-

  • Heel lekker! Dat komt vaker op tafel!

Reactie plaatsen