Met deze 6 trends creëer je dit jaar een onvergetelijke kerst

Christmas is calling! Het liefst wil je natuurlijk voor jouw lieve familie en vrienden een diner bereiden dat een wow-effect geeft, bij iedereen in de smaak valt, niet té gecompliceerd is, weinig tot geen stress geeft, gezelligheid creëert en uiteraard wil je ook nog een oogverblindende tafel hebben. Mission impossible? Ik mocht met Allerhande alvast de kerst proeven en kwam erachter dat dit allesbehalve lastig bleek. En met deze 6 food- en foodstylingtrends ga jij scoren en zorg je voor een onvergetelijke, knusse kerst. I promise!

Kersttrend #1 – Kerstcocktails in the spotlight

First of all: de vraag ‘Wat drinken we deze kerst?’ is dit jaar bijna even belangrijk als ‘Wat eten we deze kerst?’ Een feestelijke Kerstcocktail is de perfecte start van de avond, zeker als je jouw bezoek trakteert op de Cranberry Mule: deze topper maak je van gemberbier, wodka en cranberrysap. De cocktail is niet te zoet, heeft een verfrissende twist door de gember en is makkelijk te bereiden.

Gebruik bijvoorbeeld hoge Martini glazen (met een wijde v-vorm) en zorg voor een roze rand door suiker met frambozen fijn te stampen. Of kies voor een groene rand door suiker met basilicum of munt fijn te stampen. Voor extra kleur kun je de cocktail ook nog opfleuren met onbespoten rozenblaadjes in het glas of cranberry’s gebruiken als garnering. Liever geen cocktails? Denk dan aan speciaalbiertjes, natuurlijke wijnen of home-made limonades waar je jouw bezoek mee kan verrassen.

Kersttrend #2 – De verrassende borrelbite

Bij zo’n feestelijke borrel horen verrassende bites. Goed nieuws voor mensen met een pinda-allergie – pinda’s als graaihapje kunnen écht niet meer. Serveer liever bijzondere popcorn of maak een houten plank waar je losgaat met allerlei soorten speciale groentes plus dip. Denk bijvoorbeeld aan geblakerde preistronkjes, partjes gegrilde venkel en babymaïs met heerlijke dips zoals guacamole, hummus of pesto. Met de hummus kun je overigens ook variëren door er een pompoen of paprikavariant van te maken.

On trend zijn tevens de mini hamburgers of andere kleine, gevulde broodjes. Winnaars zijn hier de mini lobster-rolls met zeewiersalade: perfect om een beginnende honger mee te stillen en een feestje om het diner mee te beginnen. De houten plank doet het deze kerst overigens ook goed voor het serveren van de gerechten en mag gerust op tafel blijven staan, elk gerecht gaat er nog meer door stralen.

Kersttrend #3 – Veggie heaven

Groentes werden tot nu toe vaak als bijgerecht geserveerd, maar nu – geïnspireerd op de vegan scene – gaat daar verandering in komen. Dit jaar spelen groenten een hoofdrol en krijgen ze een upgrade naar masterpieces! Zo kun je in de Allerhande een aantal next level groente recepten vinden waar je zelfs elke vleesliefhebber mee ondersteboven krijgt tijdens het kerstdiner. Mijn favorieten zijn de rode koolsteak met blauwaderkaas & truffel en de Biet Wellington (de vega variant met een knipoog naar de populaire Beef Wellington). Dikke aanraders, want zó lekker en dit jaar krijgt zeker weten iedereen zijn portie groentes binnen.

Geef deze big pieces echt het podium door deze midden op tafel te zetten. Als je jouw tafel wilt verblijden met een regenboog aan groentes kun je verschillende kleuren wortels, pastinaak, knolselderij, peterseliewortel en partjes biet in grove stukken verdelen op een bakplaat. Besprenkel de groentes met olijfolie, peper, zout en gedroogde kruiden en rooster deze in de oven. En, de bakplaat mag deze kerst gewoon op tafel!

Kersttrend #4 – Bewuste vleeskeuzes

Als je toch voor vlees kiest, is het motto dan te kiezen voor een stuk kwaliteitsvlees. Populair zijn de kip en kalkoen die op een chique tour gaan en het rund komt alleen van de allerbeste runderen inclusief keurmerk. Albert Heijn speelt hierop in door vlees te verkopen (ook online via de bestelservice t/m 19 december, lekker makkelijk) van slagerkwaliteit. Denk aan de Black angus ribeye roll uit Ierland marinering. De kalkoen met truffelmayonaise is mijn persoonlijke favoriet in deze categorie en een klassieker waar je punten mee gaat scoren. Serveer dit gerecht met een Pinot Noir Bourgogne om de smaakpapillen volledig te trakteren.

Kersttrend #5 – Handtouched

Een ontzettend slimme trend is die van handmade naar handtouched. Dit betekent eigenlijk dat de laatste hand die aan een gerecht wordt gelegd de belangrijkste is. De Appie speelt hier bijvoorbeeld op in met een speciale kerstlijn ‘De feestfavorieten’ door bewerkelijke onderdelen zoals sauzen en marinades alvast voor te bereiden en verspakketten aan te bieden waarbij alle porties precies zijn afgesteld. Lekker makkelijk dus! Mijn favoriet is hier de romige pastinaaksoep gegarneerd met een zelfgemaakte Parmezaanse kletskop. Vind je het prettig om nauwelijks meer voorbereidingen te hoeven treffen? De Allerhande biedt ook een Kerstbox aan met een culinair 4-gangenmenu waar succes gegarandeerd is – mits je uiteraard niet de boel laat aanbranden..

Kersttrend #6 – Shared dining 2.0

De perfecte oplossing voor een gezellig kerstdiner waar je geen rekening hoeft te houden met ieders voorkeuren is de make-your-own trend. Dit kan je zien als shared dining 2.0: iedereen kan zijn eigen gerecht naar smaak samenstellen aan de hand van de diverse ingrediënten die gepresenteerd worden op tafel. Hoe leuk en handig is dat? Zo kan je verschillende toppings zelf kiezen of een heel gerecht opdelen in afzonderlijke delen. Je serveert bijvoorbeeld a la de poke bowl alle benodigdheden van de klassieke garnalencocktail op een groot bord, midden op de tafel en de saus serveer je apart.

Dit werkt perfect met kinderen, alhoewel volwassenen dit ook te gek zullen vinden. Iedereen kan zo zijn eigen kerstpalet aan tafel samenstellen en je kan dit toepassen tot aan het dessert! Maak bijvoorbeeld de innerlijke Picasso los in jouw bezoek door een kerstkrans van meringue zelf te decoreren met schaaltjes van chocolade hulstblaadjes, chocolademousse, gesmolten witte chocolade en Ferrero Rochers of macarons die je op tafel zet. Wedden dat dit de perfecte afsluiting wordt? Een ander idee voor shared dining met kinderen is het pimpen van de Christmas Bundtcake. Deze ‘tulband’ cake herken je aan de ronde vorm en het gat in het midden.De historie van deze cake loopt terug naar de Middeleeuwen en het verhaal gaat dat de naam is ontstaan omdat er ooit een cake in zo’n hoofddeksel is gebakken.

We hebben drie tips om deze cake zelf te ‘pimpen’:

  1. Maak ‘lijm’ van poedersuiker en wat citroensap. Plak hiermee blauwe bessen en frambozen op de cake. Bestrooi de cake met poedersuiker.
  2. Bestrijk de cake met kant-en-klaar glazuur. Plak er, terwijl het glazuur nog zacht is, kerstchocolaatjes op.
  3. Smelt witte chocolade au bain-marie. Schenk de warme chocolade in dunne strepen over de cake.

Andere foodtrends in 2017

Andere foodtrends die we hebben gespot en zeker de moeite waard zijn om te delen omdat ze jou kunnen inspireren voor het kersdiner, hebben we hieronder voor je opgesomd!

  • Freakshake-toetjes – een perfect toetje voor de kinderen, maar ook zeker voor jezelf. Lekker over de top en een feestje voor het oog.
  • Dip to the top – hummus was hét gerecht van 2016 en dit jaar gaan we nog een stukje verder, want dips gemaakt van groenten zijn helemaal hip. Denk aan dips van pompoen, gegrilde groenten en paprika.
  • Wafels – de (Belgische) wafel is terug van weggeweest! Zoet of hartig, je kunt er alle kanten mee op.
  • Potato beauty – de aardappel is jarenlang ondergewaardeerd, maar sinds dit jaar is hij helemaal terug. Ga wel verder dan het gekookte exemplaar, denk aan een gratin, puree, hasselback of gepoft.
  • Koekjes heaven – deze trend is overgewaaid uit de Verenigde Staten en Engeland. Wie op bezoek komt, neemt kerstkoekjes mee. Alle koekjes op tafel zorgt voor een cookie crave en ziet er heel Insta-proof uit.
  • Hartige taart – nostalgisch, makkelijk en vooral heel lekker, geïnspireerd op de stuffed pies uit Engeland. Denk aan een taart met korst gevuld met wild, eendenvet en aardse groenten.
  • De nieuwe kaasfondue – maar dan wel iets anders dan je gewend bent. Dip groenten, paddenstoelen of zelfs gehaktballetjes in de smeuïge kaas. Yum!
  • Gerookt – van zalm, forel, ribs, kip tot olijven, amandelen en mayonaise… Smoked is sexy. Ook home smoked is mogelijk en helemaal niet zo moeilijk.
  • Relish als vervanging van saus – eerder was kerst altijd een sauzenfestijn, maar in 2017 kiezen we liever voor relishes: gekookte en gepickelde groenten. Lekker fris én gezond.
  • Artisanaal (huisgemaakt) brood – huisgemaakt brood is hot en laat hierbij zeker je creativiteit de vrije loop. Populaire brood varianten: gemberbrood, uienbrood, appelbrood, tomatenbrood, knolselderijbrood of het bekende zuurdesembrood.

Alle recepten benoemd in de eerste 6 trends staan overigens in deze kersteditie van de Allerhande, zodat je straks gericht aan de slag kunt gaan. Wil je volgend jaar een uitgebreid kerstonderzoek doen voordat je jouw menu samenstelt? Dan is het Allerhande Kerstfestival een goede tip. Niet alleen kom je op dit betoverende terrein meteen in de kerststemming, je krijgt ook uitgebreid de mogelijkheid voor het proeven van recepten en live-cooking. Very yummie. Ik was er, heb het allemaal mogen beleven en ga volgend jaar weer!

Wat ga jij deze kerst maken?

print
Geschreven door

Kim Captein is lifestyle, portret en bruiloft fotograaf, wonend in het Amsterdamse. Als cityhopper, levensgenieter en avonturier ontdekt ze de meest toffe hotspots binnen en buiten Europa waar je kunt genieten van lekkernijen en het goede leven. Bovendien deelt ze naast deze must-go’s graag welke mensen haar inspireren gedurende haar reizen.

Geen reacties

Reactie plaatsen