KOKEN MET EETBARE BLOEMEN: DE DO’S & DON’TS

Dat we kriebels in ons buik krijgen van bloemen, is natuurlijk geen geheim. En die liefde gaat verder dan het bosje rozen van vriendlief. We willen bloemen in de tuin, op tafel, in de kledingkast en.. op ons bordje. Niet alleen omdat de gekleurde creaties van de natuur de gerechten op het bord nog knapper maken, ook omdat eetbare bloemen smaak en kleur geven, en zelfs een geneeskrachtige werking kunnen hebben. Lees er hier meer over.

Vorige week was ik uitgenodigd door het inspiratieplatform Mooiwatbloemendoen.nl voor een high tea met Chrysanten. De bloemen waren in álle drankjes, gerechten en baksels verwerkt, en dat vond ik mega inspirerend. Daarom lees je hier alles over eetbare bloemen en wat je hiermee kunt doen in de keuken.

Koken met bloemen: hoe doe je dat?

Wanneer je bloemen gebruikt voor de garnering van gerechten is dat natuurlijk leuk, maar het is nóg bijzonderder wanneer je ze erin verwerkt. Laat ze een tijdje in een drankje, siroop of soep trekken, en ze geven zowel smaak als kleur af. Of verwerk ze in een salade, wokschotel of bakgerecht. Het ziet er ook nog eens heel indrukwekkend uit.

koken-met-eetbare-bloemen4

Waar koop je eetbare bloemen?

Bloemen die je verwerkt in gerechten, koop je niet zomaar bij de bloemist om de hoek. Veel eetbare bloemen moeten hier speciaal voor gekweekt worden. En er zijn ook veel bloemen die giftig zijn, dus het is echt belangrijk dat je niet met de verkeerde bloemen thuiskomt! Je kunt eetbare bloemen online komen via Bloembites.nl, maar soms vind je ze ook op markten (de Noordermarkt in Amsterdam op zaterdag) of in delicatessenzaken. Maar er zijn ook specifieke adresjes door het hele land waar je ze kunt scoren, bijvoorbeeld bij De Tuinen van Weldadigheid, wildplukker Edwin Flores of Eetbaar IJsselstein. Ga niet zomaar langs, maar bel eerst even of de eetbare bloemen beschikbaar zijn, want dat is afhankelijk van het seizoen en de vraag. Het is dus een kleine speurtocht, maar des te bijzonderder is het wanneer je een gerecht met eetbare bloemen kunt maken.

TIP: Heb je een tuin? De borage, Oost-Indische kers en korenbloem kun je zelf in de tuin laten groeien, zodat je altijd mooie, eetbare bloemen in huis hebt.

Welke bloemen kun je eten?

  • Welke bloemen je goed kunt gebruiken voor in een salade (of in een spring roll) zijn: eetbare orchideeën, vlierbloesem, Oost-Indische kers, bernagie, viooltjes, paardenbloemen, korenbloem, goudsbloem, koolbloemen, courgettebloemen.
  • De anjer is een bloem die veel gebruikt wordt in chocolade en zoete gerechten, omdat het qua smaak iets weg heeft van zoete kruidnagel.
  • De bijzondere Chrysant – lees hieronder meer over de geneeskrachtige werking – heeft een ietwat bitter smaakje. Daarom doet deze bloem het goed in thee (met een beetje honing), soep en zoete baksels. In de Aziatische keuken wordt de Chrysant veel gebruikt in wokgerechten en sauzen. Ook kun je bij de toko gedroogde Crysanten krijgen voor in de thee.
  • Eetbare lavendel zie je regelmatig terug als garnering in ijsgerechten, maar is ook leuk in drankjes of taarten. Lavendel heeft ook een wat sterkere smaak. Denk ook eens aan eetbare rozenblaadjes, die doen het ook goed in zoete gerechten: gesuikerde rozenblaadjes of als garnering op brownies of in cocktails.

koken-met-eetbare-bloemen3

Chrysant en een geneeskrachtige werking

De bijzondere Chryasant heeft een reinigende, geneeskrachtige en verzachtende werking. Het zorgt voor evenwicht in je lichaam, vermindert spanningen en hoofdpijn én laat gifstoffen uit je lichaam verwijderen. In Azie zijn ze al eeuwenlang overtuigd van de positieve werking van de Chrysant en daarom is het daar een van de meest populaire bloemen.

Kijk op Mooiwatbloemendoen.nl voor meer inspiratie over bloemen & eten. Heb jij al wel eens met eetbare bloemen gekookt? Ik ben benieuwd!

koken-met-eetbare-bloemen2

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen