Het is overduidelijk pompoen-tijd en ik word daar ontzettend gelukkig van. Enerzijds omdat ik laatst een duurzame pompoenboer heb ontmoet en gezien met hoeveel liefde er aan het verbouwen van deze oranje heerlijkheid wordt gewerkt. Wist je trouwens dat je pompoenen heel lang, tot wel maanden kunt bewaren en ze dan eigenlijk alleen maar zoeter en lekkerder worden?

Ook inspireren pompoenen mij enorm en jeuken mijn handen om hiermee aan de slag te gaan, voor creatieve en gezonde gerechten, zowel zoet als hartig. En die oranje kleur die alle gerechten krijgen: zó gezellig! Eerder maakte ik al een pompoenrisotto, een groentecurry met pompoen en bulgur met pompoen. Vandaag deel ik het recept voor een zoet gerecht, namelijk een heerlijk kruidige pompoen speculaas cake! Het is een platte cake en de buitenkant is hard en de binnenkant zacht, vandaar dat het ook wel wat weg heeft van een zachte speculaaskoek. Een heerlijk receptje voor een gezonde pompoencake, zeker op je lijstje zetten!

Benodigdheden (voor 1 cake):

    • 300 gram pompoen (zonder pitjes, = c.a. een halve pompoen)
    • 3 eieren
    • 150 gram spelt- of amandelmeel (of half-half)
    • 50 ml amandelmelk
    • 3 eetlepels honing
    • 3 theelepels speculaaskruiden
    • 1 theelepel kaneel
    • 2 cm verse gember (geraspt)
    • Snufje zout
    • 1.5 theelepels bakpoeder
    • Platte taartvorm
    • (kokos)olie om in te vetten
    • Gemengde nootjes (hazelnoten, pecannoten, walnoten en/of amandelen)

TIP: serveer de koek met wat ongezoete slagroom of een gezonde variant: Griekse yoghurt of kwart gemixt met ricotta. Lekker!

To do’s:
1.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Was de pompoen, snijd ‘m doormidden, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees (met schil) in blokjes. Weeg de pompoen na het snijden af tot 300 gram.

2. Kook de pompoen daarna in c.a. 15 minuten in een pannetje gaar en zacht. Giet de pompoen af en laat ‘m goed uitlekken. Pureer de pompoen daarna met een staafmixer in een mixkom tot een glad geheel.

3. Mix de gepureerde pompoen daarna met 3 eieren, 50 ml amandelmelk (let op, niet meer dan dat!) en mix dit door elkaar. Voeg hier daarna de amandelmeel, honing, speculaaskruiden, kaneel, vers geraspte gember, snufje zout en bakpoeder aan toe.

4. Vet de taartvorm in met wat (kokos)olie en verdeel het pompoenmengsel over de vorm. Verdeel aan de bovenkant een aantal gemengde nootjes.

5. Zet de pompoen-speculaascake daarna voor 50-60 min in de oven (beneden). Kijk tussentijds een paar keer of de bovenkant niet te bruin/donker wordt, zet de temperatuur dan wat lager! De cake is klaar wanneer een sateprikker er schoon weer uitkomt. Is dat niet het geval, laat ‘m dan nog wat langer in de oven staan. De baktijd is altijd afhankelijk van de type oven.

  Recept gezonde pompoencake2 Recept gezonde pompoencake Gezonde pompoen speculaas cake

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Ik heb nog nooit pompoen gegeten, maar ben er wel erg benieuwd naar. Dit recept sla ik zeker op! Leuk om zondag mee aan de slag te gaan.

    • Leuk Nathalie, ben benieuwd wat je ervan vindt! Liefs en fijn weekend

  • Wat een goddelijk recept. Ga het meteen maken. Wel nog een vraagje.. neem aan dat je de pompoen kookt in water voor 15 min? Dus dan giet je het af en pureer je de droge pompoen voordat je de overige ingrediënten toevoegt toch?

    Groetjes

    • Hi Dionne, dat klopt als een bus! Eerst zaadjes verwijderen en afwegen. Daarna koken, afgieten en pureren. Eet smakelijk!! :-)

  • Hallo,

    Heb nog precies een halve pompoen over van gister!
    Vraag me alleen af of het ook met volkoren spelt kan (heb ik nog) en ik heb alleen ronde springvormen. Of een brownievorm. Welke kan ik dan het beste gebruiken?

    Vanmiddag de oven in :-)

    • Ha Linda, wat leuk! Spelmeel lijkt me geen probleem. Niet geprobeerd maar lijkt me een prima alternatief. Een andere vorm is helemaal geen probleem! Ben heel benieuwd naar het resultaat :-) veel plezier met bakken!

  • Gebruik je de oranje pompoen en wordt dr de schil dan zacht of is t beter om n flespompoen vanwege de dunne schil te gebruiken?
    Ik ga t zeker.maken.
    Louise

    • Ha Louise, ik gebruik hiervoor de “gewone” pompoen en laat de schil eraan zitten want deze wordt vanzelf zacht door het koken en is gewoon eetbaar :) succes!

  • Leuk recept, ik kan hem alleen niet pinnen, hoe kan dat?

    • Ha Josje, bedoel je printen? Er zit inderdaad geen print knop op de site, maar deze zal ik binnenkort toevoegen. Tekst knippen en plakken (en printen) in word doet wonderen! ;) succes!

  • Ik wil de pompoen speculaascake nu gaan maken ….
    Maaar ; wat is bakpoeder ?
    Is dat wijnsteen bakpoeder of zuiveringszout/baking soda ?
    Ik weet nu niet welke ik moet gebruiken , en wil de taart natuurlijk niet verpesten …

    • Hi Esther, gewoon ‘bakpoeder’! Ik gebruik zelf ‘Backin’ van Dr. Oetker, in vrijwel iedere supermark te krijgen. Dit bakpoeder zit in zakjes. Kom je eruit zo? Succes!

      • Dankjewel !

  • Ik bedoel toch echt pinnen! Links onder staat een pin knop, maar als ik daarop klik doet hij het niet.

  • Net gemaakt, jammer dat ik geen foto kan uploaden want hij ziet er heel mooi uit! Ik vind hem alleen nog iets te ‘nat’. Pompoen heeft natuurlijk veel vocht. Hoe heb jij dat opgelost? Gr Sara

    • Ha Sara, ben erg benieuwd naar je foto, jammer! :-) de volgende keer iets minder amandelmelk of wat langer in de oven (evt iets lagere temperatuur) zou de oplossing kunnen zijn. Vond je de smaak goed? Liefs!

  • Ik snap er niets van. Bij mij is hij heel droog en kruimelig geworden. Klopt het wel dat de pompoen helemaal afgegoten moet worden en dat er maar 50 ml melk bij moet?

    • Ha Annemarie, dat is inderdaad gek, hij zou eerder lekker smeuig moeten zijn. Yes, pompoen afgieten en 50 ml melk. Was de smaak goed?

  • Zojuist de pompoen-speculaascake uit de oven gehaald. Ziet er heerlijk uit en ruikt zalig hier in huis.
    Bedankt voor het delen!

    • Hi Jeanet, wat leuk om te horen, dank voor je gezellige bericht! Heeeerlijk he, de geur die dan uit de oven komt. Hoe vond je ‘m smaken? Hopelijk tot snel weer! Liefs, Marlieke

  • Gisteren gemaakt mijn eerste cake en heerlijk? Was wel een beetje laag. VolgeNde keer kleinere cakeblik gebruiken? Doir de amaNdelmeel is de cake wat aan de zware kant maar wel gezond.

  • Even opnieuw. Gisteren gemaakt en heerlijke cake! Wel een beetje laag wellicht kleinere cakeblik gebruiken? Door de amandelmeel is de cake wat aan de zware kant maar wel gezond.

    • Hi Georgina, dank voor je leuke berichtje en fijn om te horen dat je de cake lekker vond! Ik heb ‘m bewust als een lage cake gemaakt met een platte taartvorm,, zodat je meer een koek (speculaaskoek) krijgt, maar een kleinere cakeblik kan ook zeker! Fijne jaarwisseling alvast!

  • gOEDEMORGEN,
    IK WIL MET MIJN DOCHTER DEZE CAKE GAAN MAKEN. gEBRUIK JE AMALDELMELK VAN aLPRO OID, ALS ALTERNATIEF VOOR GEWONE MELK ALS VOCHT?

    ZOU JE HET OOK MET KOKOSMELK KUNNEN MAKEN?

    • Ha Caroline, je kunt amandelmelk of sojamelk van Alpro (of een ander merk) als alternatief voor melk gebruiken. Kokosmelk is wellicht wat te dik en zou ik niet doen. Maar gewone melk kan ook prima hoor. Veel succes en bakplezier! :-)

  • Dank voor je snelle reactie, en excuses voor mijn rare hoofdletter gebruik. Er lijkt iets raars met hoofd- en kleine letter notatie.

    We hebben de taart vandaag twee keer gemaakt, met een aantal persoonlijke aanpassingen. Mijn dochter van 9 wilde graag speculaas verwerken in de taart, in plaats van speculaaskruiden.

    We hebben 100 gram verkruimelde speculaas en een extra ei toegevoegd aan haar recept met amandelmeel.
    De amandel melk hebben we vervangen door iets minder dan 50 cc gewone melk.
    HEt resultaat is erg lekker geworden.

    Wat ons betreft zou er wat extra structuur in de cake kunnen. Wellicht voegen we volgende keer wat wortelrasp of rozijnen toe. Of we raspen een deel van de pompoen om daarmee nog wat textuur te krijgen.

    aan mijn variant hebben we ook 100 gram speculaas en een extra ei toegevoegd. Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt, in de hoop iets meer volume te krijgen. Ook heb ik wat fijngehakte nootjes in het beslag toegevoegd. Ook hier iets minder melk gebruikt, waarschijnlijk door het vocht van het extra ei niet nodig.

    Hoe deze smaakt hoor ik morgen: hij gaat mee naar school als traktatie voor haar tiende verjaardag.

  • Ha Caroline, dank voor je bericht en leuk om te horen dat je er een “eigen” variant van hebt gemaakt! Het toevoegen van was rasp voor meer structuur klinkt lekkker, goed idee! En de extra stukjes speculaas kan natuurlijk nooit kwaad, yum! Hoe beviel de laatste versie voor school? Hopelijk tot gauw weer, fijne dag!

Reactie plaatsen