LESJE KOFFIE PROEVEN MET NESPRESSO

Proeven doe je met de smaakpapillen op je tong, zou je zeggen. Ik denk daar sinds vorige week heel anders over. Tijdens een proeverij van Nespresso lieten een aantal experts mij namelijk zien dat wat je proeft, afhankelijk is van veel factoren. Het smaakgeheugen bijvoorbeeld, maar ook de vorm van het glas waaruit je drinkt heeft een grote invloed op de smaakbeleving. Bij het proeven komen alle zintuigen aan bod. Eigenlijk kun je het proeven van koffie vergelijken met wijn. In een intieme setting en op een mysterieuze locatie deed ik verschillende smaaktesten en ging ik samen met Nespresso op ontdekkingstocht naar de beste koffiebeleving. Nieuwsgierig naar mijn bevindingen? Lees dan snel verder!

Slechte proevers AG7C3213
Het verschil tussen witte wijn, rode wijn en rosé verwacht je gemakkelijk te kunnen herkennen. De smaak is toch totaal anders? Niet dus. Mensen kunnen van nature niet goed proeven, werd mij tijdens de Nespresso proeverij verteld. Onze ogen moeten daar dus een handje bij helpen. We namen de proef op de som, en met hulp van een smaakexpert werden geblinddoekt verschillende wijnen geproefd. Het resultaat: er werd niet achterhaald of de wijn die geproefd werd nu rood, wit of rosé was. Ik was totaal verbaasd, dit had ik niet verwacht! Dit blijkt wel te verklaren. In gedachten heb je de smaak namelijk al in je mond, je herinnert je de smaak en verwacht deze ook. Dit is je smaakgeheugen. Bij het zien van een glas rode wijn, geven de hersenen een seintje aan de smaakpapillen waardoor de rode wijn intenser smaakt. Wanneer je niets ziet, wordt het proeven dus ineens een stuk lastiger.

De beste smaakvorm
Van een wijnproeverij gingen we over op een waterproeverij, onder leiding van een sommelier. Nee, niet omdat water zo lekker smaakt, maar omdat je hiermee het smaakeffect van verschillende glazen kunt testen. Wanneer je heel bewust uit verschillende glazen drinkt, merk je dat het koude water op een bepaalde plek op je tong voelbaar is. Wanneer ik een slok nam uit een glas met een tulp-vorm, proefde ik het water vooral op het puntje van mijn tong: het zoete gedeelte. Wanneer ik een slok nam uit een smaller glas, proefde ik het water meer in het midden van mijn tong: het wat meer bittere gedeelte. Het breedste glas zorgde ervoor dat het water verdeeld en breed over mijn tong terecht kwam. Een glas kan dus bepalen welke smaken het meest in jouw mond naar voren komen. Interessant!

IMG_6808

Koffie drinken uit een glas AG7C3226
Omdat blijkt dat zowel je ogen als de vorm van het glas een grote invloed hebben op de smaakbeleving, heeft Nespresso twee koffieglazen ontwikkeld voor de perfecte koffiebeleving. Deze unieke glazen versterken de aroma’s en gebrande tonen van de koffie, die net als bij een goede wijn alleen tot zijn recht komen in het juiste glas. Dit zijn niet zo maar glazen, voor deze speciale Reveal Collection by Riedel glazen heeft het koffiemerk twee jaar met diverse experts gewerkt. Nespresso heeft een glas ontwikkeld voor de mildere smaken koffie (tot intensiteit 7) en een wat slanker glas voor de intensere smaken koffie (vanaf intensiteit 7). En we hebben geleerd, “het oog wil ook wat”, dus zijn de glazen doorzichtig zodat het schuimlaagje mooi zichtbaar is. Qua design heeft het glas iets weg van een wijnglas. De link tussen wijn en koffie blijkt dus helemaal niet ver te zoeken. Ik werd enthousiast bij het zien van deze glazen, ze zijn stijlvol, chique en van een mooie kwaliteit. De Mild- en Intense-glazen zijn vanaf maandag 27 oktober 2014 verkrijgbaar voor 28 euro per set van twee glazen.

Maragogype
Net als bij wijn en druiven, wordt de karakteristieke smaak van koffie bepaald door de herkomst en de terroir (de grondsoort, het klimaat, de hoogte en de zonuren) van de koffieboon. Nespresso kan het daarom niet laten om continue op zoek te gaan naar nieuwe bonen die zo’n bijzondere, rijke smaak geven. En die boon is gevonden: de Maragogype. Deze uitzonderlijke koffieboon groeit alleen in Midden- en Zuid Amerika en is zeer zeldzaam. De koffieboon is een stuk groter dan de normale koffieboon en wordt daarom een olifantenboon genoemd. De koffieboon staat bekend om zijn rijke en veelzijdige smaak. Twee jaar na de Special Reserve Hawaii Kona, introduceert Nespresso opnieuw een Special Reserve Grand Cru, dit keer gemaakt van de Maragogype-koffieboon. In combinatie met de perfecte melange en branding, worden je smaakpapillen helemaal op scherp gezet. Een koffie voor de echte fijnproevers! De Special Reserve Grand Cru Maragogype is vanaf maandag 27 oktober 2014 verkrijgbaar, voor 12 euro per 10 capsules.

AG7C3035

Koffie lesje IMG_6817
Uit een kopje koffie, correctie: glas koffie, kun je veel meer halen dan alleen een cafeïne shot in de ochtend. Koffie blijkt veel overeenkomsten te hebben met wijn, voor de perfecte smaakbeleving worden alle zintuigen geprikkeld. Koffie drink je niet, maar proef je. Een diner met vrienden waarbij de smaakcombinaties van alle gerechten en wijnen perfect op elkaar afgestemd zijn, sluit ik vanaf nu in stijl af met een perfecte koffiebeleving.

Pssst… Nespresso heeft een speciale cadeauset samengesteld, met daarin twee Reveal Collection by Riedel glazen en de Special Reserve Grand Cru Maragogype. Een leuke verrassing voor tijdens de feestdagen!

Kijk voor meer informatie op de website van Nespresso: www.nespresso.com.

,  ,  ,  ,

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Top! Dit doet me denken aan de hotelschool, waar we les kregen in wijnen, bieren, thee, koffies etc. Als je eenmaal weet waar je op moet letten kun je echt indruk maken bij anderen, haha.
    Ziet er echt als een gave dag uit!

    • Hi Inge, wat grappig dat jij daar ook les in kreeg. Ik vond het echt mega interessant, vooral in hoeverre de smaak ECHT anders wordt door de vorm van een glas. Bizar! Thanks voor je berichtje, fijne avond!

Reactie plaatsen