TIPS VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN VRIJGEZELLENFEEST

Vorige week zaterdag was ik bij mijn zus op bezoek. Nietsvermoedend zat ik in de tuin en nam nog een slok koffie om mijn slaap weg te spoelen. En ineens stonden ze voor mijn neus: de lieve vrouwen in mijn leven. Gillend, lachend en stralend riepen ze in koor: “surpriiiiise! Het was zo ver, mijn vrijgezellenfeest! Totaal verrast liet ik me meenemen en het weekend was in één woord fantastisch. In dit artikel deel ik mijn avonturen én tips voor het organiseren van een vrijgezellenfeest. 

De ‘overval’

Mijn vrienden en familie kennen me inmiddels en weten dat ik meestal ‘modieus te laat’ ben. Zuslief vroeg dan ook een paar keer “Marliek, weet je zeker dat je er voor 11.00 uur bent? Dan kunnen we voor de lunch nog naar de speeltuin.” Dat strakke time-management zal wel een belangrijk onderdeel in de opvoeding zijn, dacht ik. En aangezien ik zin had in wat q-time stapte ik op tijd in de auto. Na binnenkomst en een flinke knuffel van mijn neefjes, vond ik de jongens wel wat drukker dan normaal. Ze waren vast blij om me te zien, dus zocht ik hier niets achter.

En ineens stonden ze voor m’n neus: mijn vriendinnen en (schoon)zussen. Totáál verrast was ik. Enerzijds was de timing een grote surprise, want niemand had mij specifiek gevraagd wat ik het weekend ging doen. Daarnaast had ik totaal niet verwacht dat ik overvallen zou worden bij mijn zus in de tuin, in het zuiden van ‘t land. Met kippenvel en ongeloof stapte ik daarna de auto in. Die roes waar ik vervolgens in zat, voelde heerlijk. Wat we ook gingen doen, mijn dag kon niet meer stuk.

Tips vrijgezellenfeest organiseren2

Op weg naar het onbekende

Pas toen we over de grens naar België gingen, had ik een vermoeden waar de reis heen zou gaan. Antwerpen of Gent, dacht ik. Daarna werd duidelijk: Gentse feesten! Omdat ik niet vies ben van een gezellige borrel en nooit eerder bij de Gentse feesten was geweest, had ik geen betere bestemming kunnen verzinnen. Er was een loft middenin de stad geregeld (Molens Goethals) waar we die nacht met een groep hebben geslapen. Extreem gezellig!

Na een uitgebreide lunch en een glas bubbels, of twee, voelde ik me steeds meer ontspannen. Daarna was het tijd voor de quiz. Mijn vriend had een paar – een tikkeltje ontdeugende – vragen beantwoord en ik moest het antwoord raden. Dit is een soort traditie in mijn vriendinnengroep tijdens vrijgezellenfeesten en altijd een succes. Daarna was het tijd voor drankjes in de stad!

Tips vrijgezellenfeest organiseren

Nóg een verrassing

Na een paar uur werden we verwacht in restaurant Faim Fatale waar we een culinair diner kregen voorgeschoteld. Omdat ik van lekker eten houd, was ook dit een perfecte keuze. Aan tafel kreeg ik mijn volgende verrassing, want mijn lieve moeder stond ineens voor m’n neus! Bij elke verrassing dacht ik “oh jee, ik moet huilen”, maar ik liet vervolgens geen enkele traan want daar was ik veel te gelukkig voor. Na een belabberde speech van mijzelf (onvoorbereid en met de nodige drankjes achter mijn kiezen, is dat geen succes kan ik je vertellen) en een goddelijk dessert, werd ik opnieuw de taxi in geduwd.

Travestie show

Wat daarop volgde? Een hilarische travestie show waar we nog net niet op de tafels hebben staan dansen (want een beetje fout is zó lekker tijdens een vrijgezellenfeest) en heel veel drankjes, dansjes en gelukzalige momenten in Gent. De details zal ik je besparen, maar het was één groot feest. De dag daarna voelde ik me intens geliefd en dankbaar. Het fijnste geluksgevoel ooit!

8 tips voor het organiseren van een vrijgezellenfeest

Wat ik het leukste aan mij vrijgezellenfeest vond, deel ik in de praktische tips hieronder. Ook de learnings van mijn vriendinnen Fenna en Sarah, die het feest voor mij hadden georganiseerd, zijn hierin opgenomen.

1. Niet te kort voor de bruiloft
Zelf moest ik zo’n drie dagen bijkomen van mijn vrijgezellenweekend. De verrassing, het drukke programma, de alcohol en de gelukshormonen die door je lijf gieren, zijn namelijk best een aanslag op je energiepijl en weerstand. Fijn dus, wanneer je na het vrijgezellenfeest nog ongeveer een maand de tijd hebt voor je bruiloft om aan te sterken en de laatste voorbereidingen te doen.

2. Breng de vrijgezel op het verkeerde been
Verspreek je “per ongeluk” met de verkeerde datum of stuur vooraf (per post of e-mail) aanwijzingen die totaal niet met het uiteindelijke programma te maken hebben. Ook de voorpret is leuk!

3. Wees voorbereid
Het goed verrassen van de vrijgezel, vereist wel wat voorbereiding. Zorgt er dus voor dat alle mogelijke betrokkenen – bekenden van de vrijgezel of mensen op locatie – goed zijn ingelicht, niets verklappen en meewerken aan het surprise moment. Vergeet ook niet om vooraf alvast stiekem een tas in te laten pakken (door de verloofde) met de noodzakelijke spullen, zodat de vrijgezel daarna niet meer langs huis hoeft.

4. Verrassing op onverwachte plek
Verras de vrijgezel vervolgens op een plek waar hij of zij het écht niet verwacht. Buiten zijn of haar woonstad, op het werk, tijdens het sporten of met een etentje. Het moment waarbij de vrijgezel wordt verrast, is misschien wel het meest bijzondere en intense onderdeel van het vrijgezellenfeest. Dit moment wordt echt nooit meer vergeten!

5. Herkenbaarheid
Tikkeltje fout is het wel en op het begin ook wat ongemakkelijk, maar herkenbaarheid van de vrijgezel is nu eenmaal een pré. Ik liep rond in een luipaard badpak, een knalroze jumpsuit en konijnenoren. Best cool toch? En ik had mijn herkenbare pakje niet willen missen. Hij ligt nu netjes gewassen in de kast, want er kleven veel mooie herinneringen aan. Zelf vond ik leuker om qua outfit ‘all the way’ gaan, dan met een ‘net niet’ accessoire rond te lopen. Maar verzin vooral wat het beste bij de persoon past. En in vintagewinkels vind je genoeg hilarische (en budget-proof) items.

Vrijgezellenfeest organiseren 2

6. Originele locatie
Een vrijgezellenfeest vieren in de stad waar je de kans hebt om je verloofde tegen het lijf te lopen, is echt not done. Organiseer het feest daarom altijd in een andere stad in Nederland, of net over de grens. Leuk wanneer de vrijgezel nog nooit op deze plek is geweest óf een bepaalde betekenis heeft. Bijvoorbeeld waar de vrijgezel de studententijd heeft doorgebracht, is opgegroeid of waar hij of zij de liefde gevonden heeft. Leuke “party proof” steden zijn Groningen, Breda of Rotterdam. Dit zijn toffe plekken net over de grens die goed te reizen zijn: Hamburg, Berlijn, Antwerpen en natuurlijk Gent. Tip: kijk ook of er dat weekend ergens een leuk evenement of festival is: zoals Tilburgse Kermis, Gentse feesten, Jazz festival in Breda of een feestje aan het strand.

7. Creatief programma
Laten we eerlijk zijn, proosten is een heel belangrijke activiteit tijdens een vrijgezellenfeest, want nuchter de dag afsluiten is een absolute no go. Maar om de aandacht de hele dag vast te houden, is een extra activiteit wel op z’n plaats. En wees creatief, want met paintballen, cupcakes maken en bierfietsen kun je écht niet meer aankomen. Draai een persoonlijke quiz in elkaar, eventueel gecombineerd met een bijpassende route door de stad, ga naar de comedy train of doe een culinaire tasting. Het programma mag best een beetje fout/gek zijn. Zelf was ik meegenomen naar een travestie show in een sporthal met bejaarden. Hier zou je zelf nooit naartoe gaan, en juist daarom was het hilarisch en onvergetelijk. Of laat de vrijgezel een grappige opdracht uitvoeren. Zie dit artikel voor ideetjes voor de invulling en check dit artikel voor leuke opdrachten.

8. Persoonlijk tintje
Geef het vrijgezellenfeest een extra bijzonder tintje door alle aanwezige vrienden en familie een persoonlijke boodschap en/of foto achter te laten op een kaart of in een boek, en dit aan het eind mee te geven aan de vrijgezel. Een leuk aandenken!

En dan heb je natuurlijk nog de praktische punten rondom het organiseren van een vrijgezellenfeest: het budget, de planning en de onderlinge afstemming. Meer tips hierover vind je in dit artikel  op de website theperfectwedding.nl (een van mijn favoriete websites voor wedding tips!).

Heb jij wel eens een vrijgezellenfeesten meegemaakt of georganiseerd? Laat gerust weten welk onderdeel onvergetelijk of juist niet zo’n succes was, ik ben benieuwd!

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • wat leuk! Tof dat je naar Gent bent geweest. Zo te lezen heb je er heel erg van genoten!

  • Gent is zo’n toffe stad. Je kunt er ook erg goed shoppen;-)
    Leuk dat je vrijgezellenfeest zo geslaagd was. Ik heb er al meer georganiseerd, maar ik probeer altijd iets te bedenken dat past bij degene die gaat trouwen. Dus qua hobbies, smaak op gebied van eten etc.

  • Zo leuk je roze outfitje! En de bunny oortjes

  • whahaha geweldige ftoos!

Reactie plaatsen