Vintage du moment: wees slim en investeer in déze vintage items

Vintage is niet meer weg te denken uit het modebeeld en daarom leek het mij hoog tijd er een expert bij te halen die ons de fijne weetjes uit vintage-land kan vertellen. Want we willen toch allemaal weten op welke parels wij het beste kunnen ‘hunten’? Queen bee of vintage in het Amsterdamse is Ginger Aardbei, ofwel Pam Captein. Twee jaar geleden heeft zij haar eigen atelier opgericht met een exclusief vintage modelabel waar je op afspraak persoonlijk tres chique wordt aangekleed. Vorig jaar nam ze met haar collectie deel aan de Dutch Sustainable Fashion Week en werd zij genomineerd door de VIVA400 in de categorie creatieve vrouwelijke ondernemers. Deze bezige modebij selecteert de mooiste vintage uit Parijs, New York, Londen en Ibiza op antiekmarkten om deze vervolgens te vermaken en een nieuw leven in te blazen op het atelier aan de Weteringschans in Amsterdam. We zijn daarom erg benieuwd welke tips zij ons kan geven…

1. Hoe ben je ooit begonnen met Ginger Aardbei? 

“Ginger Aardbei is ruim twee jaar geleden opgericht vanuit een liefde voor de mooiste vintage. Ik vind het belangrijk wat voor gevoel een kledingstuk kan geven en wat voor verhaal erachter zit. Er zijn genoeg vintage winkels die per zakken of per 10 kilo inkopen, maar ik wilde het anders doen. Ik kijk altijd heel gericht wat ik in mijn collectie wil hebben. Zo voorzie ik mijn klanten van de mooiste, persoonlijk geselecteerde en vermaakte vintage en maak anderen er graag bewust van hoe mooi en waardevol duurzame vintage kan zijn. Al vanaf jongs af aan was ik hier zelf bewust van. Zo werd het ”treasure hunten” waar ik vroeger eigenlijk al dagelijks mee bezig was eigenlijk geleidelijk mijn business.”

Het verhaal wat achter een kledingstuk zit vind ik belangrijk

2. Waarom is het goed om te investeren in vintage en waarom is dit de toekomst? 

“Door vintage te dragen draag je bij aan de circulaire economie, wat betekent dat je (vintage) kledingstukken hergebruikt. Wat de meeste mensen niet weten is dat vintage jassen allemaal bijna van 100% mohair, scheerwol, kasjmier of lamswol zijn gemaakt. Ten eerste krijg je daarom veel meer waar voor je geld dan bij een aankoop bij de ZARA of H&M. Ten tweede heb je ook nog eens een klein kapitaal in handen want je kan mooie en kwalitatief hoogwaardige vintage altijd weer door verkopen. Sterker nog: het wordt alleen maar meer waard, en die trui van de ZARA niet. Denk maar aan een Chanel tas die steeds meer in waarde stijgt. Wanneer je vintage koopt wordt neem jij dus minder deel aan de massaproductie en heb jij als je zin hebt in een nieuw kledingstuk altijd geld voor wat anders. Het leukste van allemaal is dat je je voor minder geld ontzettend mooi kan kleden en op een unieke wijze. Want van dat ene vintage item ben jij de echt enige die dat kledingstuk heeft en draagt. Nooit meer outfit stress op een party dus haha.”

Vintage wordt alleen maar meer waard en die trui van de ZARA niet

3. Wat is de beste vintage investering die je kan doen? 

“Voor de dames die van mooie tassen houden en hier wat in willen investeren zou ik zeker zeggen: een Chanel tas. Deze stijgt steeds meer in waarde en is tijdloos. Daarnaast is een goeie Levi’s in je kast nooit weg te denken of het nu een boot cut of flair is. Het zwarte leren vintage jasje maakt je outfit af op een festival en deze kan je gedurende het hele jaar dragen. En last but not least – een mooie lammy in je kast of Penny Lane jas uit de jaren 70 is een geweldige vintage investering! Mensen draaien hun hoofd om als je voorbijloopt en het voelt als een diamant in je kast.”

Een mooie lammy of Penny Lane jas voelt als een diamant in je kast

4. Wat is een tijdloos vintage item die je eigenlijk iedereen kan aanraden in haar garderobe?

“Hmm lastig, zijn er zoveel – maar als ik er echt eentje moet kiezen dan zeg ik: een lange klassieke scheerwollen jas in rood, blauw, wit of camel. Dit is typisch Frans, vintage en mijn specialiteit. Op je slechte dagen haalt deze jas jouw hele verschijning op, en op goeie dagen floreer je als een ware klassieke schoonheid door de straten.”

5. Wat zie jij als trend voor 2018?

“Na deze vintage winter vol robijn achtige velvet kleuren, het military jasje en de overknee boots met fel gekleurde truien krijgen we voor 2018 vooral te maken met pastelkleuren. Denk aan 80ties statement shoulders en veel wijde hoge getailleerde broeken. Maar ook oversized jaren 80 blazers met een ruit. Lange pastel jurken met dromerige zachte bloemen prints en blouses in zachte tinten. Er zal meer de focus worden gelegd op zachte complementaire kleuren en minder op vergrijsde tinten. Ook zien we veel ronde koffertjes. En om het af te maken zal je meer 90’s denim en grote taille riemen als accessoires zien. Veel bloemen printjes en snake-prints in roze en blauw. Are you ready? Eerst maar even die mooie sequins en glitter items dragen deze kerst!”

In 2018 gaan we veel pastelkleuren en statement pieces uit de jaren 80 dragen: oversized blazers, bloemenprints en grote taille riemen.

Wil je een van deze hot vintage pieces scoren? Bel/mail Ginger Aardbei gerust om een afspraak te maken in haar atelier.

Ginger Aardbei

Weteringsschans 108-3, Amsterdam
Contact: +31624898629 / info@gingeraardbei.nl
Instagram.com/gingeraardbei

print
Geschreven door

Kim Captein is lifestyle, portret en bruiloft fotograaf, wonend in het Amsterdamse. Als cityhopper, levensgenieter en avonturier ontdekt ze de meest toffe hotspots binnen en buiten Europa waar je kunt genieten van lekkernijen en het goede leven. Bovendien deelt ze naast deze must-go’s graag welke mensen haar inspireren gedurende haar reizen.

Geen reacties

Reactie plaatsen