5 x favoriete, plantaardige ontbijt recepten

Vorige week ben ik teruggekomen van mijn trip naar Bali, en weet je wat ik misschien wel het meeste mis? De über gezonde ontbijtjes die je daar overal en áltijd kunt scoren. Yup, all day breakfast en alles is plantaardig, creatief en ziet eruit om je vingers bij af te likken. Om dat creatieve gevoel vast te houden, ben ik samen met Alpro de ontbijt challenge aangegaan om twee weken lang ook in Nederland plantaardig te ontbijten. Hier deel ik mijn favoriete recepten! 

Breakfast challenge

Je kunt wel zeggen dat Azië voorloopt op het gebied van eten, dus ik heb daar veel inspiratie opgedaan. Mijn favoriete ontbijt op Bali was by far de smoothie bowl, met amandeldrink in de mix met banaan en bosbessen of dragon fruit. De frozen versie is het állerlekkerste. Maar ook voor pancakes kun je mij wakker maken. Het was dus niet zo moeilijk om daarna in Nederland elke dag lekker te variëren en plantaardige ontbijtjes te maken. Ook had ik de verschillende producten van Alpro in huis om mee af te wisselen. Amandeldrink en sojadrink gebruik ik al heel vaak in recepten (ook in mijn koffie), maar ik heb nu ook de haverdrink uitgeprobeerd. Hieronder vind je mijn 5 favoriete plantaardige ontbijt recepten!

1. Smoothie Bowl met blauwe bessen

Nodig (voor 1 bowl):

  • 1 banaan & 1 flinke hand blauwe bessen (het liefst bevroren)
  • Flinke scheut Alpro amandeldrink
  • Granola, vers fruit & kokos om te garneren

Hoe maken?
1. Mix de banaan, blauwe bessen en amandeldrink in een blender.
2. Schenk dit in een kom en garneer met granola, fruit en kokos.

Tip: dit recept is heel makkelijk voor een doordeweekse (werk)dag. Je kunt hier lekker mee variëren, dus wissel de blauwe bessen eens in voor mango en gebruik haverdrink in plaats van amandeldrink.

2. Haverpannenkoeken

Nodig (voor 2-4 personen):

  • 170 ml Alpro haverdrink
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 60 gram speltbloem
  • 70 gram havermout
  • Paar druppeltjes vanille-extract
  • Garnering: appel/blauwe bessen, kaneel en honing
  • Kaneelpoeder

Hoe maken?
1. Mix de haverdrink, het speltmeel, de havermout, het bakpoeder, de vanille-extract, scheutje honing en een snufje in een mixkom tot een glad beslag.

2. Verhit kokosolie en giet voorzichtig wat beslag in de pan, er passen zo’n 3 kleine pannenkoekjes in een middelgrote koekenpan. Bak de pannenkoekjes in c.a. 5-10 minuten gaar en goudbruin. Keer ze halverwege even om. Serveer de haverpannenkoeken met gebakken appel of bosbessen, besprenkel met honing en eventueel wat kaneel.

3. Quinoa ontbijt met noten en fruit

Nodig (voor 2 personen): 

  • 1 kop quinoa
  • 5 kop Alpro amandel- of sojadrink
  • 2-3 eetlepels havermout + kaneel
  • Garnering: amandelen en/of walnoten, blauwe bessen, aardbeien, 1/2 banaan

Hoe maken?
1. Was de quinoa eerst en kook het daarna samen met de amandeldrink volgens de omschrijving op de verpakking. Wanneer de quinoa droog wordt, giet er dan een extra scheutje extra drink bij. De amandeldrink- of sojadrink maakt de quinoa lekker romig!

2. Meng de quinoa daarna met de havermout, noten en kaneel. Schep de blauwe bessen daarna voorzichtig door de (nog warme) quinoa. De bessen worden hierdoor zachter, wat extra lekker is. Garneer met fruit en besprenkel met honing.

4. Appeltaart voor ontbijt

Nodig (voor 1 taart en c.a. 2 personen): 

  • 100 gram havermout
  • 300 ml Alpro amandeldrink
  • 2 appels
  • 1 theelepel chiazaadjes of lijnzaad
  • 2 theelepels kaneel
  • Handje rozijntjes + walnoten/amandelen
  • Honing + kokosolie om in te vetten

Hoe maken?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet daarna een ovenschaal in met kokosolie. Doe de havermout in een kommetje, samen met de amandeldrink en laat dit c.a. 5 minuutjes staan zodat de havermout kan worden opgenomen.

2. Snijd in de tussentijd de appels in stukjes en voeg deze daarna toe aan het havermout-amandelmengsel, samen met een handjevol rozijntjes, de chia- of lijnzaadjes en 2 theelepels kaneel.

3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de ovenschaal en verdeel over de bovenkant wat grof fijngemaakte nootjes. Bak de havermout in c.a. 25-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin en een beetje knapperig is. Garneer met honing en serveer eventueel met kokosyoghurt. Yum!

5. Ontbijtwrap met hummus, avocado en perzik

Nodig (voor 2-3 wraps): 

  • 100 gram boekweitmeel of speltmeel
  • 250 ml Alpro haverdrink
  • Eventueel snufje bakpoeder en zout
  • Beleg: hummus, avocado, rucola, walnoten en vers fruit (perzik of mango)

Hoe maken?

1. Mix alle ingrediënten voor de wrap in een kom tot een mooi beslag. Verwarm kokosolie in een pan met een goede anti-aanbaklaag en giet ongeveer 1 pollepel van het beslag in de pan. Draai de pan rond of gebruik een spatel om het beslag dun over de pan te verdelen.

2. Bak de wrap op laag vuur een paar minuten totdat de onderkant lichtbruin en gaar is. Keer de wrap (met een bord) daarna om en bak de andere kant van de wrap totdat ook deze lichtbruin, gaar en licht knapperig is. Beleg de wrap en eet smakelijk!

Zin in nog meer plantaardige ontbijt recepten? Klik dan hier

 

Wat zijn jouw favoriete, plantaardige ontbijt recepten?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Alpro. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen