Wauw, deze positieve effecten van chocolade hadden we niet verwacht!

Aha, dit vindt natuurlijk iedere vrouw leuk om te horen. Dat af en toe chocolade eten helemaal niet zo slecht voor je is. Natuurlijk zitten veel varianten boordevol suiker, maar behalve nadelen zitten er toch ook écht veel voordelen aan het eten van chocolade. Dus kom maar door met nog een stuk onze favoriete guilty pleasure. We moeten er wel bij zeggen dat de meeste van deze positieve effecten vooral te merken zijn door het eten van pure chocolade, want deze bevat minder suiker en meer cacao. En witte chocolade heeft vrijwel geen gezondheidsvoordelen, maar dat wist je waarschijnlijk al wel. Lees hieronder verder!

1. Het helpt je afvallen

Hè? Afvallen? En nu niet direct te hard van stapel lopen en je volproppen met bergen chocolade, want dat bedoelen we nu ook weer niet. Het is alleen bewezen dat wanneer je ongeveer 20 minuten voor en na een maaltijd een blokje chocolade op de tong laat smelten, je eerder een ‘vol’ gevoel krijgt, en dus niet verder gaat snacken. Alhoewel wij dat wel een beetje betwijfelen, want wanneer we eenmaal van die heerlijke chocolade hebben geproefd…

2. Beschermt je huid tegen de zon

Dit is een verrassende, niet? Chocolade helpt de huid tegen de zon beschermen vanwege de stof flavonol die erin zit. Geen idee in welke mate, maar het schijnt zeker effect te hebben op onze huid. Uiteraard is het verstandig om nog steeds voldoende zonnebrand te gebruiken! 

3. Goed voor zwangere vrouwen

Zwanger? Geef maar lekker toe aan die pregnancy cravings. Bewezen is dat wanneer vrouwen tijdens hun zwangerschap meer chocolade eten, ze een kindje krijgen dat lekker veel lacht na de geboorte. Neem dus nog maar een flink stuk van dat bruine goud, mommy to be. Marlieke heeft ook flink chocolade gesnackt tijdens de zwangerschap en heeft nu een heel vrolijk kindje gekregen. Toeval, of…? 

4. Cholesterol verlagend

Chocolade zou in ieder geval het ‘slechte’ cholesterol (LDL) in je lichaam verlagen, en meer van het ‘goede’ aanmaken. Tsja, hier hebben we verder niet heel veel meer aan toe te voegen.

 

5. Goed voor je hersenen

Dit klinkt best wel algemeen, maar hiermee bedoelen we vooral dat chocolade de veroudering van je hersenen tegengaat. Het allergrootste voordeel daarvan is dat je geheugen verbetert, of in ieder geval (minder snel) achteruit gaat. Ook kan dat stukje chocolade helpen in het behandelen van bijvoorbeeld hersenschuddingen.

6. Goed voor je hart

Onze favoriete treat blijkt ook nog eens goed te zijn voor je hart. Chocolade helpt de bloedvaten flexibel te houden, waardoor het bloed beter kan stromen. Ook verkleint het de kans op een beroerte.

7. Het kan diabetes voorkomen

Chocolade vermindert insulineresistentie. Dat betekent dus eigenlijk dat je lichaam dan wel insuline toelaat, en dat kan voorkomen dat je diabetes krijgt.

8. Je wordt er gelukkiger van

En last but not least: je gaat je er gelukkiger door voelen. Chocolade bevat het stofje endorfine, die je net zo blij laat voelen als wanneer je verliefd bent. Dus voel je je even down? Je hebt nu een extra excuus om die chocolade erbij te pakken!

Is toch fijn om te horen, al die voordelen van chocolade. Maar let wel op dat je nu niet als ontbijt, lunch en avondeten chocolade naar binnen propt, want dat is nu ook weer niet de bedoeling. Chocolade bevat namelijk meestal ook veel suikers, die zoals je weet wat minder gezond zijn. Genieten met mate dus.

Bron hoofdbeeld: Shutterstock/Stukken donkere chocolade door SergeBertasiusPhotography

Bron beeld: Shutterstock/Gebroken chocolade op hout door Africa Studio

Bronnen tekst: Medicalnewstoday, Telegraph

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen