Wakker worden met… Rachel Persoon

Rachel Persoon is een goede bekende van veel topchefs, bartenders en andere Amsterdamse horecatijgers, want hospitality zit in haar bloed. Ze staat zelf graag aan een goede bar én is partner van marketing- en pr-bureau Typhoon HospitalityRachel houdt er alleen niet van om met een kater in bed te liggen, deze bourgondische business babe heeft namelijk óók een hele sportieve kant. Hoog tijd om Rachel eens aan de tand te voelen hoe zij alles uit haar dag haalt. Hoe ziet haar ochtendritueel eruit, hoe houdt ze de juiste balans en wat heeft ze carrière-wise geleerd? Daarnaast deelt ze de laatste horeca trends en vertelt ze in welke nét geopende hotspot ze vaak te vinden is. 

1. Ben je een ochtend- of avondmens?

“​Wanneer ik moet kiezen, dan toch eerder een ochtendmens. Ik houd van vroeg opstaan en uitgebreid de tijd nemen voor mijn ochtendritueel. Ook al houd ik er ‘s avonds heel erg van om uit eten te gaan of drankjes te drinken in een goede bar, tot 5 uur ‘s nachts in de stad hangen komt niet meer zo vaak voor.”

2. Hoe start je de dag het liefst?

“Het liefst word ik wakker en ga ik even sporten – hardlopen of yoga – om vervolgens even af te koelen door mijn hond uit te laten langs de prachtige groene strook van de Churchilllaan in Amsterdam. Daarna douchen, tijdens het ontbijt de nieuwste artikelen lezen en hop naar kantoor of mijn eerste afspraak in de stad.”

3. Hoe haal jij àlles uit de werkdag?

“Plannen en controle terugnemen over je agenda! Vroeger was ik echt het voorbeeld van een slechte planner ik liet mijn mailbox en alle collega’s mijn dag bepalen. Nu zet ik bewust blokken in mijn agenda om de belangrijke taken uit te voeren en heb ik een ‘dagelijks spreekuur’ ingesteld om alle vragen te beantwoorden en de rest van het team te helpen met hun struggelingen.”

Controle terugnemen over je agenda! Ik heb dan ook een dagelijks spreekuur ingesteld.

4. Had je altijd al affiniteit gehad met de hospitality industrie, of is dat gegroeid?

“Dat is er altijd al geweest. Een van mijn eerste baantjes was in een restaurant en dat was zo machtig gezellig met het personeel en de gasten. Toen kwam ik erachter dat die gastvrijheid in mijn bloed zit. Als klein meisje wilde ik dierenarts worden totdat ik ontdekte dat ik helemaal niet tegen bloed en opereren kon. Toen wilde ik toch liever een hotel runnen op een onbewoond eiland, dan wél met heel veel dieren, haha.”

5. Spot jij horeca trends die leuk zijn om te delen?

“Het zogeheten ‘fast casual dining’ is al een tijdje een trend, waarbij je vaak ergens snel een hapje gaat eten – dus niet een uitgebreid 3-gangen diner) en waar meestal maar één product op de kaart staat. Denk daarbij aan taco’s, dim-sum, poké-bowls, hamburgers, hummus, etc. Ook zie ik steeds meer casual visbars oppoppen als tegenhanger van de luxe visrestaurants. Daarnaast gaan we de aankomende jaren nog meer restaurants zien die zich meer focussen op groente i.p.v. vlees of vis. Mensen zijn steeds bewuster van hun gezondheid en welke gevolgen veeteelt heeft op het milieu. Ook gaan we steeds gekkere dingen doen met desserts, in Amsterdam zien we dit jaar al de Freakshakes in een aantal restaurants op de kaart staan. Tenslotte gaan we meer en langer buiten de deur ontbijten & brunchen, yeah!”

6. Hoe houd jij de balans tussen werk en privé?

“Ook hier weer plannen! Als ik een afspraak maak met een vriendin dan staat die in mijn agenda en dan moet er wel een grote emergcy gebeuren wil ik die afzeggen. En daarbij is de vrijdagavond-vriendinnenavond heilig, lekker bijkletsen en de week bespreken in een restaurant of bar. Daarnaast veel sporten, het liefst met een doel – zoals de marathon van NYC, triathlon, lekker boksen, etc. Door regelmatig te sporten merk je echt dat je lekkerder in je vel zit en gewoon een leuker mens bent. En een van de belangrijkste dingen is acce​pteren hoe je balans is.”

Een van de belangrijkste dingen is acce​pteren hoe je balans is.

“Ik weet nu eenmaal dat ik meer uren maak dan een gemiddeld persoon per week, maar in plaats van in een slachtofferrol te gaan zitten en balen dat je nu voor de 3e avond op rij overwerkt, accepteer je dat je hier bewust voor kiest omdat het naar een beter resultaat leidt. Uiteraard moet je plezier hebben en uitdaging blijven zoeken in je werk anders kan je nog zo’n perfecte balans hebben maar dan ben je nog niet happy.”

7. Wat is de belangrijkste les die tot nu toe carrière-wise hebt geleerd?

“Het afgelopen jaar heb ik de de switch gemaakt van manager (van het PR team) naar leider (partner bij Typhoon). Daardoor ben ik persoonlijk een paar keer goed tegen de lamp gelopen maar ik heb mezelf daardoor zo veel beter leren kennen dan in alle voorgaande jaren van mijn leven. Ineens ben je niet alleen verantwoordelijk voor de verantwoordelijkheden die bij je job horen, maar juist voor de mensen die de job uitoefenen. En welke adviezen en lessen ik daarvoor geleerd heb, daar kan ik een heel apart artikel over schrijven.”

8. In welke hotspots ontspan jij na een drukke werkdag het liefst?

“Als je het puur hebt over ontspannen na een drukke werkdag, dan duik ik het liefst een hotelbar in. Heerlijk wegzakken in de heerlijke fauteuils en genieten van een goede rum old-fashioned. Gelukkig hebben we veel mooie hotelbars in de stad als Bluespoon Bar, The Duchess, Pulitzer’s Bar en het net geopende House Bar.

House Bar in Amsterdam

Rachel Persoon op de voet volgen? Check dan haar Instagram via @rachelpersoon.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen