Braziliaans vis stoofpotje met kokos

Het is je misschien niet ontgaan dat ik gék ben op reizen. Vooral door verschillende buitenlandse culturen raak ik geïnspireerd en in bruisende steden kan ik dagenlang ronddwalen. Ook mijn foodie-hart maakt over de grens regelmatig een vreugdesprongetje: nieuwe smaken, onbekende geuren en spannende, locale specialiteiten. Maar ook online haal ik veel inspiratie uit het buitenland. Daarom deel ik vandaag een lekker gerecht met Braziliaanse invloeden: een vis stoofpotje met kokos en een mango salade. Niet alleen lekker, ook heel snel klaargemaakt.

Tropische sferen

Aangezien ik trotse ambassadeur ben van Obrigado, heb ik het geluk dat mijn hele koelkast vol staat met het lekkerste kokoswater. Dit kokoswater is 100% puur, er komt zelfs geen licht of lucht bij wanneer het wordt overgebracht naar de pakken. Ook wordt het op duurzame wijze verbouwd in, jawel, Brazilië. Nu staat Brazilië al een tijdje hoog op mijn travel-list, en niet alleen vanwege de stranden, muziek, Carnaval en natuur, ook de Zuid-Amerikaanse keuken maakt mij nieuwsgierig. Ze weten daar namelijk wel raad met vis, kruiden en exotische smaken. Snel een trip hier naartoe plannen dus! Voor nu, omdat de lente voor de deur staat, heb ik alvast wat tropische Braziliaanse smaken in huis gehaald.

Moqueca de Camarão: vis en heel veel groenten

Toen ik online ging rondneuzen naar inspiratie uit de Braziliaanse keuken, viel dit gerecht mij op: Moqueca de Camarão. Dit is een Braziliaans stoofgerecht met vis en groenten. En bovendien ook heel snel klaargemaakt. Helemaal Cotton & Cream waardig, dus hiermee ging ik deze week aan de slag. Het resultaat? Een heerlijk romig gerecht met lekker veel groenten (ik heb er extra groenten aan toegevoegd) en perfect om op een doordeweekse dag te maken; in een handomdraai klaargemaakt. En ik dronk er zelf kokoswater van Obrigado bij, want de kruidige, romige smaak van dit vis stoofpotje matcht perfect met de frisse, tropische smaak van kokoswater. Bom apetite!

Benodigdheden:

Voor 2 personen

 • 1 rode ui
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 2 grote tomaten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/2 rood pepertje
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 12-16 gamba’s (bij voorkeur uit de diepvries)
 • 250 g witvis (bijvoorbeeld kabeljauw)
 • 200 ml kokosmelk
 • Verse peterselie
 • Verse koriander
 • Citroen – of limoensap
 • (Kokos)olie

TIP: Serveer dit vis stoofpotje met een mangosalade (mango, spinazie, lenteui en olijfolie) en wat naanbrood/plaatbrood of rijst apart. De gekookte rijst kun je als laatste aan het stoofpotje toevoegen en met het brood kun je lekker dippen!

To do’s:

1. Snijd de uien in ringen. Snijd ook de paprika en tomaten in grove stukken en snijd het pepertje fijn (pitjes weglaten) en zet dit even apart. Verwarm daarna wat (kokos)olie in de pan en bak de uien glazig. Voeg daarna de paprika, het rode pepertje en de fijngeknepen teentjes knoflook toe en laat dit zo’n 5 minuten op laag vuur sudderen

2. Voeg daarna de fijngesneden tomaten (inclusief vel en sap) het paprikapoeder, peper en zout en laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur stoven/sudderen. Snijd in de tussentijd de witvis in grove stukken van c.a. 3-4 cm en laat de bevroren gambas’s ontdooien.

3. Voeg daarna de gamba’s en witvis toe aan de pan en laat alles even doorsudderen, todat de garnalen gaar (roze) zijn. Voeg als laatste de kokosmelk en een handje fijngesneden peterselie en koriander toe. Roer voorzichtig door (pas op voor de witvis) en warm het geheel nog een paar minuten op. Niet laten koken! Proef, en voeg naar smaak wat citroen- of limoensap, peper en zout, en eventueel wat extra kruiden toe.

4. Serveer het vis stoofpotje met kokos in een kommetje of soepbord en garneer met wat extra koriander. Serveer met een fris-zoete salade en wat naanbrood of rijst.

Vond je dit vis stoofpotje met kokos lekker? Laat gerust een reactie achter! En klik hier voor meer makkelijke, lekkere en gezonde recepten. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
 • Gisteren deze verrukkelijke en gezonde visstoofpot en salade voor mijn broer gemaakt., Hij vond het zo lekker dat hij om de recepten vroeg.
  Ik ben zo blij met Cottonandcream, mijn smaak komt helemaal overeen met die van jou, Marlieke.
  Dank zij jouw site en jouw creativiteit heb ik weer veel plezier in koken gekregen.. Ik ben je daar echt dankbaar voor. Ik ben nu 67, maar hoop tot op hoge leeftijd nieuwe recepten uit te proberen. En jij bent mijn favoriete kookexpert.

 • Ik heb nog een vraag, Marlieke. Waar is dat kokoswater van Obrigado te koop?

Reactie plaatsen