Vanille amandelcake met citroen en gekarameliseerde noten

Wanneer ik in het weekend iets gebakken heb wat gelukt is – dit is namelijk zeker niet altijd het geval – voel ik me zo’n ultieme (huis)vrouw die alles onder controle heeft. Jammer dat het hele huis dan nog een bende is, maar een goed gelukt bakseltje geeft – hoe suffig het ook klinkt – zo’n gezellig huiselijk gevoel. Want je moeder kan elk moment langswippen en jij hebt iets lekkers in huis. En trots dat ze dan is. Of je kunt alles gewoon zelf opeten natuurlijk, want dat is bij deze semi-gezonde vanille amandelcake met citroen zo lastig niet. Een zachte cake met heerlijke smaken die je kunt aankleden (geen must!) met wat gekarameliseerde noten, die op een iets gezondere zijn klaargemaakt dan je ze waarschijnlijk kent. Hieronder vind je de how-to, smakelijk.

Benodigdheden:

Voor c.a. 13 stukken amandelcake

  • 125 gram amandelmeel
  • 75 gram speltmeel
  • 3 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • Merg van 1 vanillestokje
  • Eventueel: 1/2 theelepel vanillepoeder of vanille extract
  • 1/2 citroen
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker en/of honing
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram kokosolie
  • Snufje zout
  • 1 platte ovenschaal (diameter bodem c.a. 24 cm)

Gekarameliseerde amandelen (“gezonde” stijl)

  • 15 gram kokosolie
  • 2 eetlepels honing
  • 100 gram hele, ongezouten amandelen

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht). Meng het amandel- en speltmeel in een kom en voeg het bakpoeder toe. Voeg daarna de eieren en melk aan het mengsel toe, samen met de gesmolten kokosolie (smelt c.a. 1 minuut in een pannetje of in de magnetron). Voeg het sap en rasp van een halve citroen en het merg van een vanillestokje toe aan het beslag en eventueel wat vanillepoeder of vanille-extract voor een extra vanillesmaak. Zoet het beslag daarna met 3 eetlepels kokosbloesemsuiker en/of honing (ik koos voor een combinatie) en maak af met een snufje zout.

2. Vet een platte ovenschaal in met wat kokosolie en giet het beslag erin. Verdeel mooi en strijk glad met een lepel. Zet de amandelcake voor 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 30 minuten even of de cake gaar is (satéprikker moet er schoon uit komen) en laat ‘m anders nog 5-10 minuten langer in de oven staan.

3. Pas wanneer de cake klaar is, ga je aan de slag met de gekarameliseerde amandelen. Smelt hiervoor eerste de kokosolie, voeg daarna de honing toe, roer kort en laat het geheel daarna een paar minuten pruttelen – zonder te roeren – todat het mengsel iets bruiner en dikker wordt. Let op: verwarm het geheel niet te lang, dus blijf erbij! Suiker verbrand namelijk heel snel (en wordt dan nog donkerder) en dan wordt de smaak bitter, wat niet lekker is. Voeg daarna de amandelen toe, roer even zodat alle noten bedekt zijn en voeg eventueel een snufje zout toe. Schenk dit mengsel over de cake en laat hard worden. Snijd de cake daarna in stukken. Smakelijk!

Cake bewaren?

Je kunt de cake het beste bewaren in een afsluitbare bak op een koele, donkere plek. Of de plakjes cake wikkelen in aluminium folie. Lekker om mee naar je werk te nemen!

Benieuwd naar meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten? Klik hier voor het overzicht van alle recepten uit de keuken van Cotton & Cream. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen