PITTIGE FALAFEL MET PAPRIKA-TOMATENSALSA

Zoals je in dit artikel kunt lezen, is het geen geheim dat ik mezelf best kan vergrijpen aan een portie fast food. Ok, vooral als ik aangeschoten, brak of moe ben. Maar wees eerlijk, soms even de teugels laten vieren maakt toch gelukkig? Ook in falafel kan ik énorme trek hebben. En het is vooral leuk om falafel zelf te maken. Naar eigen recept en waar geen frituur aan te pas komt.

Zelf falafel maken

Falafel is lekker kruidig, knapperig van buiten en zacht van binnen. Waarschijnlijk hoef je er niet eens de deur voor uit, want heb je nog wel wat kikkererwten in de kast staan. Goed om te weten dat je falafel op twee manieren kunt maken, met kikkererwten uit blik of gedroogde kikkererwten die je zo’n 24-uur moet weken. Eerlijk gezegd gaat mijn voorkeur uit naar de eerste variant, met kikkererwten uit blik. Naast het feit dat je falafel daarmee in een handomdraai hebt klaargemaakt, zijn ze ook minder droog dan met geweekte kikkererwten.

Kikkererwten weken of uit blik

Het enige nadeel van falafel gemaakt van kikkererwten uit blik is dat ze wel iets zachter zijn van binnen, maar dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Falafel mag verder lekker pittig en kruidig zijn. Daarnaast eet ik ze zelf – naast tzatziki – ook graag met een fris-zure salsa. Voor een extra krokant laagje, kun je falafel bakken in een jasje van Panko (Japans broodkruim) of paneermeel. Vandaag deel ik het recept met je!

Pittige falafel1


Benodigdheden (voor 2 personen en c.a. 8 stuks):

Falafel 

  • 400 gram kikkererwten uit blik of pot (of 150 gram gedroogte kikkererwten)
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • Verse koriander (of peterselie)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 theelepel komijn
  • Snufje gedroogte chilipeper of cayennepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel sambal (manis of de hete variant, ik deed een mix)
  • Peper en zout
  • Panko of paneermeel
  • Eventueel: 1 eetlepel speltmeel of quinoameel

Paprika-tomaat salsa

  • 1/2 rode ui of sjalotje
  • 1/2 rode peper
  • 1/2 gele paprika
  • 1 tomaat
  • Koriander
  • Scheut witte wijn azijn of citroensap

TIP: eet de falafel als hoofdgerecht met tortilla-wraps! Beleg de tortilla’s met wat sla, de falafel en paprika-tomaatsalsa en wat knoflook-yoghurtsaus.

TIP 2: wanneer je voor gedroogde kikkererwten kiest, laat ze dan zo’n 24 uur weken in een flinke pan met water. De kikkererwten nemen het water op en nemen in gewicht toe.

To do’s:

1. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Pureer de kikkererwten in een keukenmachine, foodprocessor of met een staafmixer.

2. Snijd de ui en verse koriander fijn en voeg dit toe aan het kikkererwtenmengsel. Breng vervolgens op smaak met het ei, de sambal, het fijngesneden teentje knoflook en de overige kruiden. Voeg ook het bakpoeder toe en eventueel wat meel om het deeg steviger te maken.

3. Vorm kleine balletjes van het falafel-mengsel (ongeveer 8 stuks) en druk ze aan zodat ze iets platter en steviger worden. Doop ze daarna in wat Panko of paneermeel, voor een krokant laagje.

4. Giet een flinke scheut olie in de pan. Wanneer de olie heet is, leg je de falafel in de pan. Bak de falafel zo’n 8-10 minuten in de pan op middelhoogvuur. Af en toe keren, let op dat de falafel niet aanbrandt!

5. Maak in de tussentijd de paprika-tomaatsalsa door de ingrediënten zoals hierboven genoemd klein te snijden en te mixen. Voeg naar smaak extra koriander, peper, zout of azijn/citroensap toe.

6. Strooi wat verse koriander over de falafel en serveer de salsa apart. Of maak wraps, zoals bij de tips hierboven is genoemd. Smakelijk!

Benieuwd naar nog meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten? Klik dan hier voor meer dan 250 verrassende recepten. 

Paprika tomaten salsa

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Dol op falafel! En dit klinkt echt heerlijk!

  • Thanks! :-) In combinatie met de frisse salsa zeker een keer maken Demi!

  • Heb nooit falafel op, maar staat altijd nog steeds op de planning haha. Lijkt mij leuk om het zelf te maken, en zo te zien mag ik ook alle ingrediënten die jij hebt gebruikt. Top, deze sla ik op!!

  • Dit klinkt zo lekker, als vegetariër ben ik echt verliefd op falafel <3

  • Kan dit recept ook zonder ei gemaakt worden? Of kan ik het ergens mee vervangen?

Reactie plaatsen