Brownies met salted caramel en kaneelslagroom

We delen vooral gezonde recepten op Cotton & Cream, maar we houden van balans en daarom mag je af en toe best zondigen en de touwtjes even laten vieren. Vooral tijdens uit eten gaan, op een off-day wanneer die chocolade jou op dat moment gewoon nét even gelukkiger maakt en natuurlijk tijdens feestdagen. Oh, en wanneer je zwanger bent, dat lijkt me duidelijk. Daarom deel ik vandaag het góddelijke recept voor salted caramel met jou. Wanneer je dit nog nooit geproefd hebt dan wordt dat hoog tijd, want jouw smaakpapillen weten niet wat ze meemaken. Bovendien kun je dit heel gemakkelijk thuis maken en tover je elk dessert om in een hemels feestje. En wanneer je het combineert met zoete aardappel brownies, dan houden we die verantwoorde knipoog erin. It’s all about balance. 

Benodigdheden:

Voor c.a. 6 porties 

Zoete aardappel brownies:

 

  • 2 grote zoete aardappelen (c.a. 400 gram)
  • 50 gram speltmeel
  • 1 ei
  • 1 handje walnoten of macadamianoten
  • 5 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 120 gram ontpitte dadels
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 eetlepels ahornsiroop of honing
  • 1 theelepel kokosolie
  • Kleine ovenschaal (c.a. 10-20 cm)

Salted caramel:

  • 100 gram suiker
  • 50 ml water
  • 40 gram boter
  • 65 ml slagroom (ongeklopt)
  • 1/2 theelepel zout

Toppings:

  • 250 gram slagroom (geklopt)
  • 1 theelepel kaneel
  • Eventueel: chocolade snippers, vlokken of hagel ter garnering

To do’s:

1. De oven verwarm je voor op 180 graden (165 graden hete lucht). Schil daarna de zoete aardappelen, snijd ze in grove plakken of stukken en leg ze in een ovenschaal. Smelt daarna de kokosolie (in en pannetje of lekker makkelijk in de magnetron) en besmeer de zoete aardappel met de kokosolie. Zet de zoete aardappelen c.a. 20-30 minuten in de oven. Check na 20 minuten of ze gaar zijn door met een vork erin te prikken, laat ze eventueel 5-10 minuten langer in de oven staan.

2. Houd de oven warm op 180 graden maar laat de zoete aardappelen afkoelen. Laat de dadels in de tussentijd kort wellen. Pureer daarna de zoete aardappelen en de zachte dadels in een kom met hulp van een staafmixer. Doe hier de ahornsiroop of honing, het speltmeel, een eitje, 5 eetlepels cacao, het bakpoeder, het kaneelpoeder en de vanille-extract bij. Mix alle ingrediënten goed door elkaar. Schep er daarna een handje gehalveerde noten doorheen.

3. Bekleed de ovenschaal met bakpapier. Tip: wanneer hij iets te groot is, vul ‘m dan eerst op met een prop aluminiumfolie. Schep het beslag daarna in de vorm. Druk het beslag aan en strijk de bovenkant glad met een lepel. Zet de schaal daarna in de oven, bak de brownies voor 30-40 minuten zodat ze gaar zijn. Prik erin met een sateprikker, wanneer hij er “schoon” uitkomt zijn de brownies gaar.

4. Klop in de tussentijd de slagroom stijf en breng op smaak met 1 theelepel kaneel. Voeg eventueel naar smaak wat suiker en extra kaneel toe. Zet dit even apart.

5. Maak daarna de salted caramel. Doe de suiker en het water in een pannetje. Zorg ervoor dat de suiker volledig bedekt is met water! Verwarm het suiker-mengsel op laag vuur en laat het pruttelen totdat het geleidelijk – dit duurt zo’n 15 minuten – verandert van kleur. Heel belangrijk: je mag niet roeren tijdens dit proces, laat de pan met rust!

6. Wanneer de suiker een mooie, bruine kleur heeft gekregen (let goed op: niet te donker bruin, de karamel verbrandt snel), voeg je zo snel mogelijk de boter toe. Roer daarna tot de boter volledig is opgelost en voeg vervolgens de slagroom toe. Let op, in beide gevallen kan de karamel spetteren. Roer kort, zodat ook de slagroom door de karamel wordt gemengd, en voeg de zout toe. Haal het pannetje daarna meteen van het vuur. Laat de salted caramel tenslotte ietwat afkoelen (maar houd wel warm).

7. Snijd daarna de brownie in c.a. 6 grote vierkanten of 12 kleinere reepjes of blokjes. Verdeel de brownies op de borden, besprenkel ze met de salted caramel en maak af met de kaneelslagroom. Garneer eventueel met de chocolade vlokken, hagel of stukjes.

Benieuwd naar meer recepten voor desserts die perfect zijn voor Kerst? Klik hier voor het complete overzicht van toetjes uit de keuken van Cotton & Cream. 

De foto’s zijn gemaakt voor de opdrachtgever Blogstreet en het merk Koninklijke De Ruijter, de receptuur en copy is van Marlieke van Cotton & Cream.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen