Van mij mogen pepernoten ook gewoon in de zomer verkrijgbaar zijn hoor, hiermee krijg je me gemakkelijk het bed uit. Ook mijn zwangere lijf schreeuwt dagelijks om die kruidige dingen (en überhaupt alles wat zoet is), ondanks dat ik dat extra vetlaagje niet altijd prettig vind. Daarom ging ik aan de slag met de kruiden die pepernoten zo lekker maken en maakte een gezond speculaas taartje met vijgen en ricotta. Gezond, omdat de bodem voor 90% uit havermout bestaat, alleen natuurlijke suikers worden gebruikt én ricotta een lichte topping is. Maar het belangrijkste: de speculaas taartjes zijn nog steeds heerlijk zoet en vooral érg lekker!
Speculaas gebakje
Het formaat van dit taartje is klein en in 3-4 happen ‘verdwenen’, dus je kunt het ook een speculaas gebakje noemen. Maar ik vind taartje toch net wat gezelliger klinken. Je hebt het taartje niet alleen in no time opgegeten omdat hij zo schattig is qua formaat, ook de smaakcombinatie vind ik persoonlijk erg lekker. De romige ricotta matcht perfect bij de kruidige, krokante speculaas-havermout bodem en de zoete vijgen maken ‘m qua smaak helemaal af. Deze speculaas taartjes zijn bijvoorbeeld perfect om te maken voor vriendinnen die ook blij worden van lekker en gezond eten. Of wanneer je iets te vieren hebt, want de gebakjes zijn – mede dankzij de mooi gekleurde vijgen, een feestje om te zien.
Benodigdheden:
Voor 4 speculaas taartjes
Speculaas-havermout bodem:
- 100 gram havermout
- 3 eetlepels honing
- 2-3 eetlepels kokosolie (gesmolten)
- 1/2 tot 1 eetlepel speculaaskruiden (kant-en-klaar verkrijgbaar, een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper)
- Snufje zout
- Stevige, plastic muffinvorm
Topping:
- 4 eetlepels ricotta
- 2-3 kleine vijgen
- Handje bosbessen
- Extra honing of agave siroop
- Eventueel: fijngemaakte pistachenoten
To do’s:
1. Maak de speculaas-havermout bodem door de ingrediënten zoals hierboven genoemd met elkaar te mengen. Zet het mengsel eventueel c.a. 15-30 minuten in de koelkast om af te laten koelen, zodat het mengsel iets steviger wordt. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht).
2. Vet de muffinvormpjes in met (kokos)olie en verdeel de havermout over de bodem. Strijk glad en druk het mengsel stevig aan in de vorm. Hoe steviger, hoe beter! Zet de speculaas-havermout bodem daarna zo’n 15 minuten in de oven.
3. Snijd in de tussentijd de vijgen in partjes of plakjes. Haal de speculaas-havermout bodem daarna uit de oven en laat minimaal 10 minuten afkoelen (dan worden ze vanzelf steviger en krokant). Haal ze vervolgens voorzichtig uit de vorm. Besmeer de bodem voorzichtig met een laagje ricotta en verdeel er de vijgen en bosbessen overheen. Besprenkel het fruit met wat extra honing of agave siroop en strooi er eventueel nog wat fijngemaakte pistachenootjes overheen.
Zin in meer gezonde recepten voor taartjes, gebakjes of zoete tussendoortjes? Zie dan deze link. Heb je een recept gemaakt? Altijd leuk om te horen wat je hiervan vindt. Of deel je recept online met #cottonandcream.