Dit is hét recept voor de lekkerste thuisborrel

Laten we even duidelijk zijn, je hebt borrels en je hebt bórrels. En de borrels in de laatste categorie – waarbij je die goede, veel te dure fles ontkurkt, jezelf ongegeneerd volpropt met de lekkerste hammen en worstjes en de tijd vergeet – heb ik me toch een partij gemist tijdens mijn zwangerschap. Natuurlijk heb ik geleerd dat borrelen ook heel goed kan met 0.0 bier en hippe non alcohol cocktails, maar ik lieg wanneer ik zeg dat ik dat ontspannende glas wijn niet erg gemist heb. Daarom deel ik in dit artikel ideeën voor de borreltafel, want daar weet ik inmiddels wel weer raad mee. Met een recept voor een overheerlijk ‘borrelbrood’ waarmee je gasten niet zijn weg te slaan. En we borrelen in stijl natuurlijk, dus dan kunnen die te knappe borrelglazen van de Appie niet ontbreken in de tafelstyling. Scroll naar beneden voor meer inspiratie!

Het meest smeuïge stukje brood

Sociaal zijn, dat hoort er een beetje bij tijdens een borrel. Dus eten delen is leuk. Daarnaast is zo veel mogelijk verschillende dingen proeven misschien nog wel veel leuker en daarom zijn goedgevulde borrelplankjes altijd een succes. Daarover verderop meer. Want naast zo’n plankje is dit borrelbrood ook ideaal om op de borreltafel neer te zetten, weer eens wat anders. En los van het feit dat je hiermee met gemak de maag van je meest gulzige, hongerige vrienden stilt, is dit ook nog eens het lekkerste stukje brood dat je ooit gegeten hebt. Stel je even voor: knapperig, zacht brood wat extra smeuïg is gemaakt met pittige knoflook-peterselieboter en waarbij de smaak van gesmolten camembert na een hap langzaam in je mond glijdt. Ik zal niet overdrijven door te zeggen dat geen enkele borrel meer hetzelfde is, maar het scheelt niet veel. Hieronder het recept!

Nodig:

– 1 ongesneden (spelt)brood (ik gebruikte het Liefde & Passie brood van de AH, een perfect formaat voor dit recept)
– 100 gram knoflookboter
– 250 gram camembert
– 15 gram peterselie

TIP: maak ook eens een pizza borrelbrood en voeg mozzarella, salami en ui toe. Maar je kunt je ook uitleven met pesto, olijven- of tomatentapenade. In de mix met kaas natuurlijk, áltijd kaas.

To do’s:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het brood aan de bovenkant in sneden van c.a. 3 cm, maar snijd niet helemaal door. Snijd daarna haaks erop het brood nogmaals aan de bovenkant in, zodat een ruitpatroon ontstaat.
  2. Smelt de knoflookboter in een pannetje en laat dit iets afkoelen. Snijd ondertussen de kaas in dunne plakjes. Snijd de peterselie fijn en meng dit door de boter. Sprenkel de gesmolten peterselieboter tussen de sneden van het brood. Verdeel daarna de kaas ertussen.
  3. Leg het brood op een stuk aluminiumfolie en bak 15 à 20 minuten in de oven. Neem het brood uit de oven, verwijder de folie en leg het brood op een serveerplank. Zo kan iedereen gezellig zelf stukjes afscheuren.

Zo stel je de ideale borrelplank samen:

Bij borrelplanken geldt altijd: hoe groter, hoe beter. En dat hij goedgevuld moet zijn spreekt voor zich. Mocht je nog niet zo’n grote, houten borrelplank in huis hebben dan kan je op dit moment sparen bij de Albert Heijn voor een hele mooie van 100% duurzaam bamboe. Ik heb ‘m zelf ook in huis en ben er heel blij mee. Wanneer ik een borrelplank samenstel, ga ik overigens altijd voor een combinatie van de volgende ‘categorieën’, zo houd ik iedereen tevreden.

En heb vooral geen stress, op een borrelplank mag en kan alles qua combinaties. En een borrelplankje ziet er lekker uit wanneer alles een beetje nonchy verdeeld is. OK, het moet er niet uitzien alsof je bent gestruikeld toen je wegliep uit de keuken, maar gezellige chaos werkt tijdens een borrel. Dus óók op dat plankje.

  1. Klein maar fijn: olijven, mini worstjes en zongedroogde tomaatjes, sweet piquanté peppers om met een prikkertje in je mond te steken.
  2. Italiaanse hammen en worst: parmaham, (venkel of truffel)salami, mortadella con pistacchio en droge worst met walnoten (mijn lievelingsworstje van de Albert Heijn)
  3. Denk ook aan de vitaminen (en fitgirls): gegrilde paprika, cherrytomaatjes en snoep komkommertjes bijvoorbeeld.
  4. Iets zelfgemaakt doet het altijd goed: prikkertjes met de klassieke combi mozzarella-tomaat-basilicum vindt iedereen lekker, maar denk ook eens aan hamrolletjes, gevulde tomaatjes, geitenkaasbolletjes of homemade paté.
  5. Misschien is dit niet volgens ‘de regels’ en staat dit haaks op de gevestigde borrelculturen, maar naast Italiaanse hammen vind ik dat Franse kaasjes niet kunnen ontbreken op een borrelplank. Een stukje camembert, oude geitenkaas of truffelkaas bijvoorbeeld. Oh wat krijg ik hier weer honger van.
  6. Extra lekker is de combinatie zoet-zout, dus voeg een bakje met compote, chutney of stroop aan de borrelplank toe, wat dadel- of rozijnenbrood en garneer met wat extra fruit, zoals druiven, vijgen en aardbeien. Dit staat ook nog eens extra leuk.
  7. Jij hebt overal aan gedacht: partyprikkers, kleine servetjes en een schaaltje olijfolie.
  8. En vergeet de (eetbare) garnering niet: walnoten, basilicum en/of rucola.

Borrelen in stijl

Naast dat je de borrelplank natuurlijk zo lekker mogelijk aankleedt en zelf een gezellig pakje aantrekt, smaakt een drankje ook een stuk lekkerder wanneer je dit in een mooi glas serveert. Nu ben ik zelf aan het sparen voor de Blomus wijnglazen van de AH, want ik ben helemaal gek op dat geslepen patroon in het glas en in de winkels zijn dit soort glazen soms wel vier keer zo duur. De tumblerglazen zijn ook heel fijn. Zelfs water staat chique op tafel in deze glazen (ook leuk voor die zwangere vriendin, en ik kan het weten). En praktisch is ook fijn: alle glazen zijn heel stevig en kunnen gewoon in de vaatwasser. Wil jij ze ook hebben? Bij besteding elke van €10 krijg je een AH borrelzegel, bij 20 borrelzegels is de spaarkaart vol en heb je voor €2.99 een set van twee tumblerglazen of twee schaaltjes. Voor €3.99 heb je twee wijnglazen of een bamboe serveerplank te pakken. Sparen kan tot en met 27 mei. Volle spaarkaarten inleveren kan t/m 3 juni (week 22). Meer informatie over deze spaaractie is te vinden op ah.nl/borrelglazen.

En laten we die borrel voor je zwangere vriendin (toch een terugkerend onderwerp, ik kan er niets aan doen) zo leuk mogelijk maken en maak een alcoholvrije cocktail. Eerder hebben we in dit artikel recepten voor virgin cocktails gedeeld die helemaal on trend zijn. Of haal alcoholvrije cava of 0% bier in huis. Voelt zij zich minder buitengesloten. Sinds kort is ook bij de AH het bierassortiment uitgebreid met 0.0% en 2.5% varianten van Brouwers bier.

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Albert Heijn.

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen