Verse loempia’s winter editie, met andijvie, kip en pindadip

Wanneer je aan verse loempia’s denkt, zie je vaak zomerse tafelsessies voor je. Aziatische, lichte en frisse smaken associëren we namelijk snel met warme seizoenen. Zonde! Want verse loempia’s kun je ook heel goed in de herfst en winter eten. Leuk om ze dan te vullen met groenten die passen bij het seizoen. Voor deze verse loempia’s heb ik dan ook gekozen voor andijvie, rode kool en een gepocheerd kippetje. En de krachtige, pittige pindadip maakt dit winterse hapje helemaal compleet. Heerlijk als voorgerecht, lunch, hapje of als low carb hoofdgerecht. Gezond en licht is dit gerecht namelijk wél, je weet inmiddels: summer bodies are made in the winter. 

Benodigdheden:

Voor 2 personen (en 3 loempia’s per persoon)

Verse loempia winter editie

  • 6 rijstvellen
  • 1 grote kipfilet
  • 200 gram andijvie (rauw en fijngesneden)
  • 150-200 gram rode kool (rauw en fijngesneden)
  • 2 bosuitjes
  • Verse koriander
  • Handje walnoten
  • Verse gember

Pindadip 

  • 1 volle eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel citroensap (of rijstazijn)
  • 1 theelepel ketjap (of sojasaus)
  • Mespunt sambal en/of gedroogde chilipeper
  • 1 theelepel sesamolie

 

To do’s:

1. Breng minimaal 1 liter water aan de kook met wat peper en zout of een bouillonblokje. Voeg de kipfilet toe zodra het water kookt (zorg dat het vlees volledig is ondergedompeld) en laat de kip 3 minuten koken. Zet daarna het vuur uit en laat de kip nog c.a. 10 minuten in het gekookte water staan totdat het vlees gaar is.

2. Maak daarna de pindadip door de ingrediënten zoals hierboven genoemd met elkaar te mengen. Verdun met een scheutje water. Proef even en voeg eventueel naar smaak nog wat pittigs of zouts toe. Hij mag best een beetje pittig zijn, dus wees niet zuinig! Wanneer de kipfilet gaar is, laat je ‘m afkoelen. Snijd het vlees daarna in reepjes.

3. Dompel een rijstvel in een laagje water (maximaal een minuut, houd het even in de gaten) om ze zacht en soepel te maken. Zelf vul ik meestal een ronde ovenschaal of bord met water, handig om daar het rijstvel in te leggen. Snijd in de tussentijd de bosui in ringetjes en snijd een handje verse koriander fijn.

4. Haal het rijstvel voorzichtig uit het water en leg ‘m vervolgens op een bord. Beleg het rijstvel in het midden horizontaal met wat andijvie. Let op: houd aan de zijkanten voldoende ruimte over om ‘m dicht te klappen (ongeveer 50% van het rijstvel wordt horizontaal belegd). Verdeel daar overheen wat rode kool. Strooi hier daarna de fijngesneden bosui, koriander en fijngemaakte walnoten overheen. Rasp wat verse gember en verdeel dit ook over de vulling. Leg in het midden horizontaal een reepje kipfilet.

5. Vouw de zijkanten van de loempia dicht. Vouw daarna de onderkant zo strak mogelijk over de ingrediënten heen en rol ‘m vervolgens stevig op. Snijd de loempia voorzichtig met een scherp mes doormidden en plaats de gehalveerde loempia’s met de open kant boven op het serveerbord.

6. Maak daarna de andere loempia’s op dezelfde manier. Serveer de loempia’s met de pindadip apart. Eet smakelijk!

Zin in meer gezonde recepten? Klik hier voor het hele overzicht van recepten uit de keuken van Cotton & Cream. Heb je iets gemaakt? Altijd leuk om het resultaat online terug te zien met #cottonandcream. Of laat hieronder een reactie achter, worden we blij van! 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen