Zoete aardappel balletjes met feta – #groenemaandag

Sinds ongeveer een jaar ben ik bewuster vlees gaan eten. Eigenlijk vanaf het moment dat ik echt ben gaan inzien wat de productie van vlees voor invloed heeft op het milieu. En minder vlees eten compenseer ik met meer groenten en dat is ook nog eens gezonder voor je lijf natuurlijk. HelloFresh heeft onderzoek gedaan naar vleesconsumptie en daaruit blijkt (helaas) dat Nederlanders echte carnivoren zijn. De helft van de vleesliefhebbers vindt een vegetarisch gerecht maar saai. Jammer, want juist met groenten kun je hele hippe, creatieve en vooral lekkere gerechten maken. Bijvoorbeeld deze zoete aardappel balletjes met feta!

Eet jij ook minder vlees?

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna veertig procent van de vleeseters in Nederland de voordelen van minder vlees niet ziet. Ook ik eet nog regelmatig vis en vlees hoor, maar ik kies dan wel voor biologisch vlees of van hele goede kwaliteit. Vlees geeft namelijk ook smaak aan gerechten, alleen een groot stuk vlees eten is daarvoor helemaal niet nodig. Ongeveer twee keer per week eet ik vegetarisch. Meestal aan het begin van de week, zodat ik lekker gezond de week start. Nu kan ik me wel voorstellen dat het soms een beetje zoeken is naar leuke vegetarische gerechten en inspiratie. Om hierbij te helpen heeft HelloFresh #groenemaandag in het leven geroepen. En dat houdt in: even één dag in de week -op maandag- geen vlees, maar juist wél extra groenten op je bord. Dat is goed voor je lijf én de natuur. Ik sta hier helemaal achter en doe graag mee, jij ook?

Groene maandag

Naast dat het beter is voor het milieu om minder vlees (en vooral rood vlees) te eten, vind ik het zelf een uitdaging om creatief te zijn met groenten en recepten te verzinnen waarbij ik het vlees totaal niet mis. Want een stukje vlees blijft een stukje vlees, en juist met groenten kun je qua bereiding alle kanten op. Deel ook via #groenemaandag jouw groene gerecht en inspireer elkaar met de lekkerste gerechten zonder vlees. Om je te helpen vind je op www.hellofresh.nl/groenemaandag allerlei nieuwtjes, tips & tricks en recepten. En voor een extra steuntje in de rug kun je de (vegetarische) gerechten van HelloFresh uitproberen door gebruik te maken van de kortingscode ‘groenemaandag2017’. Hiermee krijg je t/m 15 april 20% korting op een (eenmalige) proefbox van HelloFresh.

Zoete aardappel balletjes

Hieronder vind je het recept voor zoete aardappel balletjes met feta, een vegetarisch alternatief voor de bitterbal. Serieus, ik vind deze ballen qua smaak lekkerder dat de gewone bitterbal. En vanwege de zoete aardappel en het dille-yoghurt sausje ook een ‘best wel’ verantwoorde snack. Beloof me alsjeblieft dat je dit gerecht een keer gaat maken. Als vegetarisch borrelhapje voor een feestje of als bijgerecht bij een diner. Ik weet zeker dat iedereen deze vegetarische snack heel lekker vindt!

Benodigdheden

Voor c.a. 20 zoete aardappel balletjes (of 12 kroketjes)

  • 500 gram zoete aardappels
  • 75 gram fetakaas
  • Gemalen chilipeper en/of cayennepoeder
  • Minimaal 150 gram paneermeel (dit is waarschijnlijk te veel, maar dan heb je in ieder geval voldoende in huis)
  • 3 eieren
  • 1 volle eetlepel speltbloem (of speltmeel)
  • 1 liter zonnebloemolie

Dille-yoghurt dip

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels magere yoghurt
  • Verse dille
  • Peper

To do’s:

1. Schil en kook de zoete aardappels in ca. 20 minuten gaar. Ik heb de aardappelen de dag eerder al gekookt en bewaard in de koelkast, dit maakt het bereiden nog makkelijker. Doe de ietwat afgekoelde aardappelen daarna in een mengkom en prak ze met vork (mag lekker grof) fijn.

2. Meng de zoete aardappelen daarna met de verbrokkelde fetakaas. Breng het geheel op smaak met peper, zout, chilipeper en/of cayennepeper. Scheid 1 ei en mix de dooier door het zoete aardappel mengsel. Voeg ook een volle eetlepel speltbloem toe.

3. Rol daarna de balletjes van het beslag, ongeveer ter grootte van een bitterbal. Je kunt ca. 20 balletjes van het beslag maken. Zet daarna twee schaaltjes of kommetjes klaar: één met twee geklutste eitjes (aan 1 ei heb je waarschijnlijk net niet genoeg) en één met paneermeel.

4. Rol de zoete aardappel balletjes daarna in wat paneermeel of speltbloem, om ze minder plakkerig te maken. Daarna rol je ze in het geklutste eitje en vervolgens (opnieuw) in het paneermeel. Van een dubbel laagje paneermeel worden ze extra knapperig!

5. Verhit tenslotte de zonnebloemolie in een diepe pan (ik heb een wokpan gebruikt) en zodra de olie na zo’n 5-10 minuten flink is opgewarmd (ca. 170 graden), laat je de balletjes voorzichtig in de pan glijden. Frituur ze zo’n 4 minuten totdat ze mooi lichtbruin en knapperig zijn. Blijf erbij staan, zodat je zeker weet dat je ze er op tijd uit haalt. Maak in de tussentijd de dille-yoghurt dip door de ingrediënten zoals hierboven opgesomd te mengen en serveer apart. Et voilà, jouw vega snack is klaar. Smakelijk!

Frituur je liever niet? Je kunt ze ook c.a. 10-15 minuten op 200 graden in de oven bakken, alleen worden ze daardoor wel wat minder mooi & knapperig. En tsja, het blijft toch een snack? Daarnaast kun je ook kleine kroketjes vormen van het beslag, dit is iets lastiger maar kan ook leuk zijn voor bij het diner!

Klik hier voor meer lekkere, gezonde en vegetarische recepten. Laat je me weten wat je van deze zoete aardappel balletjes vindt?

 

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met HelloFresh.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Wat een goed idee, zo’n groene maandag! Ik vind het erg belangrijk om minder vlees te eten dus hier doe ik zeker aan mee. Het klinkt ook echt ongelofelijk lekker trouwens, ik ben heel benieuwd. Kan me totaal niet voorstellen hoe het smaakt! Malou x

  • Yummy lekker

  • Ow dat klinkt zo lekker! Even doorgestuurd naar me mams en het lijkt haar heel lekker, dus hopelijk eten we ze binnenkort :)

  • Ziet er goed uit! Ik kan momenteel geen genoeg krijgen van zoete aardappel dus een nieuwe variatie is zeer welkom :) x

  • hmmm lijkt me super lekker!!! Ga ik binnenkort maken

Reactie plaatsen