Zijn we niet gewoon dol op álles wat red velvet in de naam heeft? De rood-roze kleur is een ontzettende flirt, de zoete geur maakt hongerig en de zachte smaak brengt de smaakpapillen op hol. Nu ging ik aan de slag met een red velvet latte en maakte ‘m af met kokosroom. Ook is dit trendy bakje koffie redelijk gezond, want de rode kleur komt van rode biet vandaan. En ja, ook dít creatieve red velvet recept is lekker! 

Rode biet en koffie

Red velvet latte is al een hit in het buitenland, in New York spot je ‘m bijvoorbeeld regelmatig in hippe koffietentjes. Hoog tijd dus dat dit fotogenieke bakje koffie ook hier op tafel komt! In plaats van gebruik te maken van kleurstof, krijgt deze red velvet latte haar mooie en gezonde kleur met hulp van de rode biet. Zie ook hier het recept voor gezonde red velvet muffins. Nu denk je misschien dat rode biet, melk en koffie een wat vreemde combinatie is? Aan de ene kant proef je de rode biet nauwelijks (helemaal niet met wat kokosbloesemsuiker en cacao) en aan de andere kant vind ik de smaakcombinatie eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. Het proberen waard toch?

Benodigdheden:

Voor 1 red velvet latte

  • 1/1.5 eetlepel rode bietensap (voorkeur) of 1/2 kleine rode biet
  • 200 ml amandelmelk
  • 1 shot espresso
  • Paar druppeltjes vanille-extract
  • 1 flinke eetlepel kokosslagroom (blik kokosmelk minimaal 1 dag in de koelkast laten staan, afgieten en het dikke deel opkloppen)
  • Kokosbloesemsuiker (of gewone suiker als je dat in huis hebt)
  • Eventueel: cacao

Tip: voeg wat cacao toe aan de red velvet latte voor een lekkere chocolade smaak. De kleur wordt hierdoor alleen wel wat donkerder/minder rood, maar de smaak is extra lekker!

To do’s:

1. Mix de rodebietensap met de amandelmelk óf doe de halve rode biet in een blender en mix dit samen met de amandelmelk tot een mooi roze en glad mengsel. Je kunt er naar kleur/smaak eventueel extra melk of biet toevoegen, en een paar druppeltjes vanille-extract.

2. Warm het geheel op in een pannetje en voeg daarna de espresso toe en naar smaak eventueel een beetje kokosbloesemsuiker en cacao (eerst een theelepel, proef en voeg eventueel meer toe). Klop in de tussentijd de kokosroom op, met een scheutje honing of kokosbloesemsuiker.

3. Giet het mengsel in een glas. Niet te vol, want houd ruimte voor een flinke toef kokosslagroom. Yum, smakelijk!

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen