DÍT VERANDERDE IN 1 KLAP MIJN HELE BRUILOFT

Italië dus, dat was de plek waar we zouden trouwen. Daar hebben we nooit over getwijfeld, dit paste gewoon precies bij het huwelijk dat we ons hadden voorgesteld. Eerst met z’n allen luieren aan een zonnig zwembad, daarna in een sprookjesachtige setting het JA-woord geven, urenlang tafelen in een mediterraanse sfeer, dansen onder de sterrenhemel om tenslotte verliefd, tipsy en voldaan op de trouwlocatie in bed te rollen. Dat was het droomplaatje. Totdat de weersvoorspelling ineens wel heel erg slecht was.

Helemaal klaar voor

Out-of-office aan, kappertje check en ook alle outfits waren tot in de puntjes samengesteld. Zelfs mijn koffer had ik voor de verandering tijdig ingepakt. Ik stond er zelf ook van te kijken, maar ik was er klaar voor. Voor het eerst in mijn leven op tijd. Die avond had ik alleen nog een afspraak voor mijn bridal nails. Vlak voordat ik goed gehumeurt de deur uit wilde gaan, zei mijn vriend: “Marliek, heb je het weer al gecheckt?”. “Huh, wat bedoel je? Voor volgende week?”, vroeg ik. “Ja, en het is niet best”, antwoordde hij voorzichtig. Ik kreeg een lichte steek in mijn buik. Maar nadat ik de weersvoorspelling zag, met vier donkergrijze wolken naast elkaar en veruit de ergste regenverwachting op de trouwdag, trok dat gevoel gek genoeg meteen weg. Dat komt wel goed, dacht de optimist in mij. Niet meer aan denken. Want niets is zo onvoorspelbaar als het weer en in Italië regent het hooguit een paar uurtjes.

bruiloft-regen-italie6

In de houdgreep door de weer-apps

De volgende ochtend landden we in Puglia, voor een kleine week vakantie om voor de bruiloft tot rust te komen. Het was stralend weer. We voelden ons goed en ontspannen. Het was fijn om na al die maanden van organisatie, drukte en spanning alles los te laten. We waren blij dat het zo ver was. Totdat de volgende dag de eerste regendruppels naar beneden vielen. Toen waren we in de ban van de weersvoorspelling. Het had ons in de houdgreep. Want vanaf dat moment konden we vijf dagen lang aan niets anders meer denken dan dat verdomde weerbericht. Over iets anders praten lukte al hélemaal niet. Weg romantiek, weg voorpret.

Elke ochtend werden we wakker met een knoop in onze maag en checkten we 7 verschillende locale weer-apps. Die tot onze grote frustratie allemaal wat anders zeiden. En onze trouwdag werd er qua voorspellingen niet beter op. Hoe had ik in godsnaam een jaar lang nooit ook maar één seconde angst gevoeld voor slecht weer, en zit ik er nu middenin? Ook de Italianen konden ons niet geruststellen, want dit dramatische weer hadden zij in september ook nog nooit meegemaakt. Er raasde een orkaan boven de oceaan die alle hoge en lage drukgebieden in de war bracht. Met als resultaat heel veel regen en onweer in Italië en 30 graden met zon in Nederland.

bruiloft-regen-italie3

Draaiboek in de prullenbak

De ene hersenhelft denkt: gewoon loslaten en positief denken, het komt wel goed. De andere hersenhelft is volledig in paniek en denkt in hoofdletters ‘help’. Ik moest nog net niet aan de beademing bij de gedachte dat mijn droomplaatje letterlijk in het water zou vallen. Word ik als perfectionist nu gestraft ofzo? Wat is plan B? Moeten we de bruiloft cancelen? Hoe overleef ik in hemelsnaam een regenachtige bruiloft in Italië? Dit is een nachtmerrie. Al die verschillende gedachtes hebben continue ruzie met elkaar. En het meest frustrerende is dat het uiteindelijk niks uitmaakt, want het enige wat je kunt doen, is afwachten.

Stiekem heb ik wel gebeden, gehuild en zelfs het universum om een goed woordje gevraagd. En het plan B besproken, want daar was op een gegeven moment geen ontkomen meer aan. En dat betekende dat mijn belachelijk gedetailleerde, 10 pagina’s tellende draaiboek – waarin ik alles van minuut tot minuut had opgeschreven en mijn hele ziel en zaligheid had gelegd – in de prullenbak zou verdwijnen om vervolgens de trouwdag ‘wel even’ te improviseren. Best pijnlijk voor een controle freak zoals ik, dus daar heb ik tot de dag van de bruiloft zo min mogelijk aan gedacht. Ik hoopte op een weer-wondertje.

bruiloft-regen-italie9

Magische verrassing

En ja, we hebben veel regen op onze bruiloft gehad. Zelfs meer regen (ik noem het overigens liever gelukstranen) dan we hadden verwacht. Maar ook een paar droge momenten, met een waterig zonnetje. En vooral heel veel magische momenten. Want onze bruiloft was juist doordat alles anders verliep dan vooraf gedacht, één grote verrassing. En daardoor was de trouwdag mega intens, liefdevol en onvergetelijk. De ceremonie zou eigenlijk aan het eind van de middag plaatsvinden, maar we hebben de dag zelf besloten om ‘m naar de ochtend te verzetten omdat het dan droog zou zijn. Want ik moest en zou trouwen op het uber-romantische plekje in de buitenlucht wat ik in gedachten had.

En dat gebeurde ook en was ontzettend mooi. Maar weet je wat het meest bijzondere is? Vanaf het moment dat de regen uit de hemel viel, werd de ceremonie nog véél mooier. Binnen no time stonden we namelijk met de 70 liefste zielen in een super knus en romantisch kerkje. Dat was magie. Alle mensen die we lief hebben die ineens voor onze neus stonden. Lachend, stralend en huilend van geluk. Pure liefde, want voor óns stonden ze daar. We stonden daar samen, en daar draait het om. In weer en wind. En dat mooie, intieme en extra moment in de kerk had ik voor geen goud willen missen.

bruiloft-regen-italie7

Met kleren aan het zwembad in

Naast magisch en memorabel, was onze bruiloft één groot feest. Want man o man, wat ging het dak eraf. Bij het diner stonden we na de eerste gang (toen er nog vier zouden volgen) al dansend aan tafel. De laatste gang en koffie hebben we niet eens afgemaakt, we waren niet meer te houden en wilden gewoon los. Er kwam zo veel energie los bij iedereen. Tot vijf uur s’nachts hebben we door gefeest. Dansen en zingen tot we er letterlijk bij neervielen. Ook zijn we nog met (en vooral zonder) kleren aan het zwembad in gedoken. Terwijl dat het onweerde, oeps, maar we hebben het overleefd. Volgens mij zijn er zelfs vrienden die dankzij de afterparty’s op de kamers die nacht niet eens een oog hebben dichtgedaan.

En dat is precies wat onze wens was: een mega groot en onvergetelijk feest. En ik had me uiteindelijk geen betere, andere of zonnigere bruiloft willen wensen. Want we hebben de bruiloft, zónder het 10-pagina’s tellende draaiboek maar mét improviseren en een fantastisch weddingteam (dank nogmaals voor de mega lieve ceremoniemeesters) buitengewoon goed overleefd. En we hadden gelukkig een heel mooi plan B op een droomlocatie, waar het door de omstandigheden ongetwijfeld nóg meer is losgegaan. We zijn op onze trouwdag op vrijwel alle vlakken verrast en dat is een mooi cadeau dat we ons het leven lang meenemen. En de momenten dat ik mijn man met kippenvel aankeek en we allebei dachten ‘wauw’, zijn onbeschrijflijk. Een paar grijze haren heeft de bruiloft mij wel gekost, maar ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven. En hoe!

bruiloft-regen-italie4

bruiloft-regen-italie5

bruiloft-regen-italie

Zo dat is eruit. En ik kan trouwen in Italië, met alle gasten die je lief hebt en verblijf op de locatie, 200% aanbevelen. Maar daarover snel meer. Laat me gerust weten of jij wel eens een bruiloft in het buitenland heb meegemaakt, ik ben benieuwd!

Klik hier als je meer foto’s van mijn bruiloft wilt zien. Nieuwsgierig naar andere persoonlijke artikelen over mijn trouwerij, dan vind je hier alle updates. Ook verschijnt er binnenkort een blog op Theperfectwedding.nl

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
 • Prachtig verhaal Miek!!

 • “Sposa Bagnata, Sposa Fortunata”! Echt een sprookjesbruiloft Marliek. Met of zonder spetters.

  XXX

 • Wat een mooi verhaal heb je ervan gemaakt! Het ziet er ondanks de regen nog steeds sprookjesachtig uit!

 • Mooi, klinkt echt als een sprookje!

 • Ohhhh de bridezilla in mij zou ook compleet van de leg zijn. Gelukkig is het allemaal goed uitgepakt en heb je een onvergetelijke dag gehad. En inderdaad het weer is niet te bepalen. Wij zijn vorig jaar 9 oktober getrouwd en toen was het 22 graden en zweette ik bijna m’n jurk uit hahaha! Prachtige foto’s trouwens ♡ xo Daisy

 • Wauww!! Wat een prachtig verhaal en geweldige foto’s. Echt genieten..

 • Super amazing pictures babe!!
  Nicky xxx
  http://www.nickyinsideout.com

 • Wat een prachtig verhaal! Ik trouw komende maand in Colombia, maar de bruiloft is volgend jaar in Nederland. Voor ons dus ook in het buitenland. Ik heb al veel gedacht over een mogelijke regenachtige dag en ik ga daar in de voorbereiding ook zeker rekening mee houden. Echt mooi om te lezen hoe intens het uiteindelijk was voor jullie!

Reactie plaatsen