RESTAURANT HET BOSCH AMSTERDAM: VOOR ECHTE FIJNPROEVERS

In restaurant Het Bosch had ik wel eens koffie gedronken en deze plek is me altijd bijgebleven vanwege de prachtige, rustige ligging aan de jachthaven, het ruime terras aan het water van het Nieuwe Meer in Amsterdam en niet te vergeten de chique, stijlvolle inrichting. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om hier te gaan eten. Een paar weken geleden schoof ik dan eindelijk aan bij Het Bosch om de culinaire creaties van de chef te proeven. In een 7-gangen diner welteverstaan. Ik kan je vertellen, dit was ultiem smullen! Lees hieronder de uitgebreide review. 

Bij binnenkomst werden mijn vriend en ik begeleid naar het – volgens het personeel – meest romantische tafeltje. Een intiem hoekzitje met rode banken, schemerlicht en veel privacy. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Het diner trapten we af met een glaasje champagne, wat brood en lekkere amuses. Een mousse van piccalilly met radijs en een sushi hapje van omelet met soja en gebakken rijst. Stiekem is deze start van het diner, vergezeld met hapjes en een glaasje bubbels, het moment dat ik het meest van een etentje geniet. Mijn smaakpapillen worden geprikkeld, eventuele stress glijdt van mijn schouders en ik heb het hele diner nog in ‘t vooruitzicht.

Restaurant het bosch amsterdam4

De keuken van Het Bosch staat onder leiding van Willem-Pieter van Dreumel en omschrijft zich als klassiek met een moderne twist. De meeste gerechten zijn geïnspireerd op de Franse keuken, maar met invloeden uit Italië, Spanje en zelfs Azië. Het eerste gerecht bestond uit een tartaar van tonijn. De vis was erg vers, zacht en mooi van smaak, een goed begin!

Voor de tweede gang werden we verrast met een ravioli van kreeft. Nu ben ik als kleindochter van een visboer gek op vis dus had de kok mijn culinaire hartje na de eerste twee gerechten al stilletjes veroverd. Bij beide gerechten dronken we een frisse Grune Feltliner, een wijn die de sommelier ons had aanbevolen. Overigens werd bij iedere wijn vol passie verteld waarom deze zo goed bij het gerecht paste. Fijn, want zo proef ik net wat bewuster en leer ik (wanneer het bij een paar wijntjes blijft) ook nog iets.

Als tussengerecht was een bulgur voor ons bereid, met verschillende soorten bietjes en een romige Hollandaise saus die de specialiteit van de chef bleek te zijn. Je proefde dat de chef zijn passie in deze – helaas niet zo bikini-proof – saus heeft gestopt. Erg lekker!

Restaurant het bosch amsterdam1 Restaurant het bosch amsterdam2

Het diner werd gevolgd door een stuk gebakken heilbot met haringkaviaar, krokante kroepoek gemaakt van (het inkt van de) inktvis en een romige viscrème, geserveerd met bloemkool en gort. O man, dit was een fantastisch gerecht! Witvis kan soms wat smaakloos of saai bereid zijn, maar in dit gerecht was dit absoluut niet het geval! Een smaakexplosie die perfect getimed en gedoseerd was.

De buikjes zaten al aardig vol maar toch hielden we ruimte over voor het volgende gerecht, een mals stuk ossenhaas gepocheerd in bouillon en geserveerd met een met frois gras gevulde ravioli en een bospaddestoelensaus met rode port. Letterlijk en figuurlijk een mond vol, en opnieuw een gerecht met een perfecte smaakcombinatie. Helemaal smullen in combinatie met de Rosso Conero die de sommelier ons adviseerde. Genieten!

Restaurant het bosch amsterdam3

Als enorme kaaskop en groot fan van hartig lekkers, kon ik ook het kaasplankje niet weerstaan. Het kaasplankje bestond uit een zachte geitenkaas met een licht schimmellaagje, Goudse kaas op Spaanse wijze bereid en een jonge blauwader kaas. Als klap op de vuurpijl werd ons en soufflé van chocolade voorgeschoteld. Ik ben normaal gesproken niet zo’n toetjes mens, toch kon ik het niet laten om ervan te proeven. De soufflé werd geserveerd met mascarpone ijs en een macaron met caramel. Ik hoor je denken en ja, dit was net zo lekker als dat het klinkt. Na deze heftige chocolade-hap dacht ik dat mijn maag uit elkaar klapte, maar toch heb ik het restaurant netjes verlaten.

Restaurant het bosch amsterdam1

Niet voor niets heb ik zo veel gegeten. Ieder gerecht was enorm lekker en smaakvol, met een goede balans tussen vis, vlees en vegetarisch. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik overheerlijk bij restaurant Het Bosch heb gegeten. Ook de inrichting is naar mijn smaak. Stijlvol, chique en toch sfeervol. Doordeweeks zijn er redelijk wat gasten in het restaurant die voor een zakelijke gelegenheid aan tafel schuiven. Hier moet je je natuurlijk wel prettig tussen voelen. De sfeer is overigens gezellig en absoluut niet “stijf” zoals je misschien zou verwachten. Een open, ontspannen keuken en personeel dat regelmatig aan tafel een praatje maakt.

Wanneer je zin hebt om eens uit te pakken en écht lekker (haast sterwaardig) te eten, kan ik Het Bosch zeker aanbevelen. Ook wanneer je een dagje gaat varen is Het Bosch een heerlijke plek om met het bootje aan te leggen voor een borrel of lunch op het deels overdekte terras. Als je geluk hebt, kun je neerstrijken op een van de loungebanken en draait de DJ wat lekkere plaatjes. Het eten bij Het Bosch is overigens niet goedkoop, maar met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Op vrijdag en zaterdag kun je voor 65 euro kiezen voor een 9-gangen tastingmenu en je door de chef laten verrassen.

Restaurant Het Bosch
Jollenpad 10, Amsterdam
020 644 58 00
www.hetbosch.com

Restaurant het bosch amsterdam Restaurant het bosch amsterdam

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Reactie plaatsen