RIJSTBURGER MET ZALM EN SPICY MAYO

De sushi burger ging viral op social media, wellicht heb je ‘m op Insta voorbij zien komen. Een combinatie van sushi en een burger. Mijn handen jeukten al een tijdje om hiermee aan de slag te gaan. Zie hier het resultaat: een rijstburger met een smeuïge zalmburger (eigenlijk een dubbele burger dus) en spicy mayo.

Rijstburger

Een sushi burger wordt gegeten met rauwe vis, maar ik heb er een hartige variant van gemaakt. Leuk voor als je een keer wat “anders dan anders” op tafel wilt zetten. Hieronder vind je het recept. Oh, en heb je geen zin in zalm, maak ‘m dan met krokante kip. Ook heel goed te doen! Eetse.

Benodigdheden (voor 2 personen):

Rijstburger:

  • c.a. 200 gram rijst (gewone of zilvervliesrijst)
  • 1 ei
  • 70 gram paneermeel of panko
  • Sesamzaad

Zalmburger:

  • 300 gram zalmfilet
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein ui-tje
  • 1 eetlepel speltmeel
  • Scheutje sojasaus
  • 1 plukje verse koriander

Spicy Mayo & overige garnering 

  • 2 eetlepels mayonaise (light/bio, wat jij wilt)
  • 2 theelepels Sriracha hot sauce
  • Avocado
  • Schijfjes komkommer
  • Eventueel: zeewier
  • Eventueel: citroensap en extra sojasaus

TIP: om te voldoen aan je dagelijkse portie vitaminen, serveer je er een salade bij!

To do’s:

1. Kook de rijst zoals staat omschreven op de verpakking en laat ‘m daarna afkoelen (in de koeling). Mix de rijst daarna met het ei, het paneermeel of de panko en wat peper en zout.

2. Vorm vier stevige burgers van de rijst. Eventueel kun je hier een kookring voor gebruiken, om mooie, ronde burgers te maken. Vallen de burgers uit elkaar (want zilvervliesrijst is minder plakkerig)? Voeg dan eventueel een (half) extra eitje toe. Verdeel daarna wat sesamzaadjes aan de boven- en onderkant van de rijstburgers.

3. Verwarm wat olie en leg de rijstburgers daarna (voorzichtig!) in de pan. Bak ze c.a. 10 minuten, 5 minuten per kant, totdat zijdes mooi lichtbruin kleuren.

4. Snijd de zalmfilet in kleine blokjes. Snijd ook het uitje en de koriander fijn. Meng dit in een kom met het fijngeknepen teentje knoflook, speltmeel, scheutje sojasaus en wat peper en zout. Maak hier twee stevige burgers van. Bak de zalmburgers in een bakpan met wat olijfolie in c.a. 10 minuten gaar (iedere kant 5 minuten).

5. Maak in de tussentijd de spicy mayo door de mayonaise en Sriracha hot sauce met elkaar te mengen. Voeg naar smaak nog wat verse peper toe.

6. Maak de borden op met de rijstburgers en leg hier de zalmburger bovenop. Besprenkel eventueel met wat citroensap en/of extra sojasaus. Garneer daarna met schijfjes komkommer, avocado en eventueel zeewier. Maak af met de spicy mayo en leg de andere rijstburger bovenop. Zet eventueel vast met een prikker. Smakelijk!

Rijst burger 2

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Wat een heerlijk gerechtje weer. Super combi. We hebben weer genoten. Dank!!!

    • Hi Niki, wat ontzettend leuk om te horen, dank voor je lieve reactie. Hopelijk tot snel weer en fijn dagje!

  • Mmhh! Wat lijkt me dit lekker! Manlief lust helaas geen zalm, misschien voor hem de kip-variant dan, maar dit wil ik zeker een keertje gaan maken!

    • Hi Loes, dank voor je berichtje! Zeker een keer met kip uitproberen, ben benieuwd wat je ervan vindt!

Reactie plaatsen