RIJSTSCHOTEL MET SPINAZIE, MANGOCHUTNEY EN PINDA’S

Weten waar je eten vandaan komt en dichtbij de bron ‘halen’, is helemaal on trend op dit moment. Want wanneer je weet waar producten met zorg zijn verbouwd, smaakt een gerecht toch net wat lekkerder. Vorige week was ik bij een spinazieteler op bezoek om eens te zien hoe deze groene powerblaadjes worden verbouwd. Spinazie is de komende tijd namelijk het allerlekkerst. In de koude maanden groeit spinazie rustiger waardoor er meer smaak aan het blad zit. Daarna ben ik de keuken in gedoken en heb een rijstschotel met spinazie en mangochutney gemaakt.

Bezoekje aan een spinazieteler

HelloFresh, die je ongetwijfeld kent van de handige maaltijdboxen, haalt de ingrediënten ook het liefst dáár waar ze het lekkerste zijn. Dat kan dichtbij zijn, zoals groenten bij de boer om de hoek, maar ook in een land waar de producten nu eenmaal van de beste kwaliteit zijn, denk bijvoorbeeld aan pasta uit Italië of fetakaas uit Griekenland. En om mij als stadsmeid eens te laten zien hoe het er op het platteland aan toe gaat, was ik uitgenodigd voor een bezoek aan een spinazieteler in Lutjebroek (alleen hiervan krijg je toch al een smile op je gezicht?) waar zij veel mee samenwerken. Nadat ik mijn hakken had verruild voor kaplaarzen stond ik ineens in een méga spinazieveld. Bijzonder om te zien met hoeveel passie en liefde het familiebedrijf aan het verbouwen van de spinazie werkt. En dat proef je echt, als je het mij vraagt.

spinazieteler2

Vegetarische rijstschotel met spinazie

Los van het feit dat ik na dit bezoekje nog gekker ben op spinazie als superfood, ben ik eerlijk gezegd ook best een beetje fan geworden van de maaltijdboxen van HelloFresh. Het is namelijk zo makkelijk, je hoeft letterlijk nergens over na te denken. Vooral mijn man vindt dat erg fijn na een drukke dag. Nu moet ik mezelf als foodblogger wel steeds opnieuw uitdagen en recepten verzinnen, maar ik ben echt verrast over de recepten en ze inspireren me. Daarom deel ik vandaag een recept met je uit de maaltijdbox (met een twist) en deze keer is dat een vegetarische rijstschotel met spinazie, mangochutney en pinda’s. Afgemaakt met een gebakken eitje. Dit is echt een topper qua smaakcombinatie, de rijst wordt door de mangochutney en sojasaus heerlijk smeuïg en is extra lekker in combinatie met de licht bittere spinazie. En het gerecht vult goed. Zeker een voor op je lijstje dus!

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 120-150 gram basmatirijst
  • 300-400 gram verse spinazie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 20 ml sojasaus
  • 3 eetlepels mangochutney (check hier het recept voor een homemade mangochutney)
  • 2 eieren
  • Handje pinda’s (of als alternatief walnootjes)
  • Olijfolie om te bakken

To do’s:

1. Breng 250 ml water aan de kook in een pan met deksel. Kook de basmatirijst hierin afgedekt in c.a. 10 – 12 minuten gaar. Giet de rijst daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

2. Snipper ondertussen de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd ook fijn. Zet dit even apart. Maak daarna een saus van de sojasaus, een scheutje olie en een flinke eetlepel van de mangochutney.

3. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en fruit de ui, knoflook en rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg daarna de spinazie toe, draai het vuur middelhoog en roerbak 3 minuten tot het grootste deel van het vocht verdampt is.

4. Voeg daarna de rijst toe en roerbak 3 minuten. Voeg tenslotte de saus toe en roerbak het geheel nog 2 minuten. Bak in de tussentijd in een aparte pan 1 spiegelei per persoon.

5. Verdeel het gerecht over de borden. Serveer met een schep mangochutney, het spiegelei bovenop en garneer tenslotte met de pinda’s.

Ik ben benieuwd wat je van deze rijstschotel met spinazie vindt. Zin in meer inspiratie? Check dan deze link voor meer lekkere en gezonde recepten!

rijstschotel-met-spinazie2 rijstschotel-met-spinazie4 rijstschotel-met-spinazie3

 

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met HelloFresh.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Wat een leuk artikel! Ik ga dit gerecht zeker een keer maken.

    • Dank dank Kelly. En inderdaad, dit is echt een toppertje, zeker eens maken! Liefs, Marlieke

Reactie plaatsen