Rode biet salade met gebakken halloumi

Al jaren zit ik op hetzelfde gewicht en dat komt voor een groot deel omdat ik me vast houd aan 1 belangrijke regel: thuis zo gezond mogelijk eten, buiten de deur mag ik los gaan (meer hierover lees je trouwens hier). En die 80/20 regel houdt mij in balans waardoor ik geniet van gezond én soms wat minder gezond eten. Vandaag dus weer zo’n gezond receptje wat perfect is om thuis klaar te maken, en qua smaken en gemak helemaal geschikt is in de zomer! Een rode biet salade met gebakken halloumi (een lichte, zoute Cypriotische geitenkaas) en een lamsworstje. Niet alleen bikini proof, ook een méga lekkere smaakcombinatie. 

Lichte grillkaas

In Cyprus heb ik halloumi voor het eerst gegeten en vond het grillkaasje meteen heel lekker. Ik dacht wel, waarschijnlijk is dit niet makkelijk verkrijgbaar in Nederland, maar niets blijkt minder waar. Gewoon bij de appie gescoord! Deze kaas (een van de meest lichte en caloriearme kazen) snijd je in plakjes en bak je een paar minuten op de grill. Lekker in schotels, salade’s of gewoon op een sneetje stokbrood met een dipje. Tzatziki of een auberginespread zijn er bijvoorbeeld ook heerlijk bij! Vandaag verwerk ik halloumi in een salade waarbij ik wat zoete smaken heb meegenomen, die perfect matchen met de zoute kaas en het kruidige worstje. Op je lijstje zetten dus!

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • 1 courgette
  • 1 grote rode biet
  • 130 gram linzen (voorgekookt)
  • 1/2 grote appel
  • 1 kleine rode ui
  • C.a. 125 gram halloumi kaas
  • 1 eetlepel kappertjes
  • Handje walnoten
  • 4 kruidige lamsworstjes (bijvoorbeeld chipolata)
  • Verse, platte peterselie
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • 1/2 citroen
  • Peper en zout

Eventueel/handig: spirelli

To do’s:

1. Was de courgette en gebruik een spirelli (voorkeur) of anders een kaasschaaf of mes om hier spaghetti/dunne slierten van te maken. Doe deze daarna in een saladekom. Snijd de rode biet in kleine reepjes en doe deze bij de courgette. Snijd ook de rode ui fijn en de appel in blokjes en voeg toe aan de salade. Voeg ook een flink handje gehalveerde walnoten toe. En naar smaak, maar ongeveer 1 eetlepel, kappertjes.

2. Gebruik je linzen uit blik, spoel ze dan na het afgieten even af in een vergiet onder de kraan. Doe de linzen ook bij de salade en mix het geheel door elkaar. Het sap van de rode biet geeft kleur af, dus het is mooi wanneer de hele salade een mooie, egaal roze kleur heeft. Breng de salade daarna op smaak met balsamicoazijn, olijfolie, het sap van een halve citroen, peper en zout. En voeg wat fijngesneden peterselie toe. Zet de salade daarna even apart.

3. In de tussentijd bak je de lamsworstjes in de pan gaar. Snijd in de tussentijd de halloumi kaas in plakken van c.a. 0.5 cm dik. En bak de kaas met wat olijfolie in een aparte (grill)pan een paar minuten per kant, totdat ze lichtbruin kleuren. De kaas is het lekkerste wanneer hij warm is, dus bak de kaas zo laat mogelijk.

4. Maak de borden op door de salade te verdelen. Leg hier de gebakken halloumi kaas en lamsworstjes bovenop. Serveer en eet meteen. Eet smakelijk!

Zin in meer creatieve, trendy en gezonde recepten van Cotton & Cream? Klink hier voor het gehele overzicht.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen