Is een burger voor jou een guilty pleasure? Dan heb ik goed nieuws, want deze sla burger met gegrilde ananas en avocado is helemaal zo slecht nog niet. Een lekker kruidige burger in een salade vorm gepresenteerd. Hierdoor mis je een broodje nauwelijks, maar deze kun je er natuurlijk gerust bij eten! De burger is lekker kruidig en de combinatie met de zoet-zure ananas, pittige saus en romige avocado is erg lekker. Laat je met het recept hieronder inspireren en creëer je eigen favoriete sla burger!
Benodigdheden (voor 3-4 personen):
Burgers:
- 500 gram gemengd- of rundergehakt
- 1 ei
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 kleine theelepel sambal
- 1-2 eetlepels ketjap
- Verse peper en zout
- Olie of boter om te bakken
Garnering:
- 1 krop sla
- 1/2 verse ananas
- 1 ui
- 1-2 avocado’s
- Eventueel: tomaat
Burger saus:
- 1/1.5 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel chilisaus
- Eventueel: verse peper
To do’s:
1. Kruid het gehakt met een rauw ei, paneermeel, sambal, ketjap en peper en zout. Kneed en mix alle ingrediënten goed door elkaar en vorm vervolgens stevige ballen van het gehakt. Houd de ballen gehakt tussen beide handen en druk ze tot plattere burgers.
2. Bak de burgers met olie of boter in de pan. Bak de burgers eerst op middelhoog vuur totdat ze rondom bruin zijn, en bak ze daarna 20 minuten op wat lager vuur tot dat ze gaar zijn (af en toe omkeren).
3. Schil in de tussentijd de ananas en snijd de vrucht in schijven van c.a. 1 cm dik. Voor elke burger heb je 1 schijf ananas nodig.
4. Gril de ananas schijven in een grillpan c.a. 3 minuten aan beide kanten, totdat de ananas lichtbruin kleurt.
5. Snijd de ui in smalle ringen en bak deze een paar minuten mee, in dezelfde of een andere pan, wat jij makkelijk vindt.
6. Snijd de avocado’s in blokjes. Selecteer een of twee mooie sla bladeren per persoon, was deze en laat ze uitlekken. Zet de sla bladeren samen met de avocado even apart.
7. Verdeel de sla bladeren over de borden. Leg daar bovenop een schijf gegrilde ananas, gevolgd door de burger. Verdeel op de burger wat avocado stukjes, de gebakken ui ringen en eventueel wat plakjes tomaat. Verdeel de saus over de burgers of serveer deze apart.
En…aanvallen maar!
TIP: heb je een hamburger over? Bewaar deze dan in de koelkast en snijd deze de volgende dag (koud of warm) in plakjes, voor tijdens de lunch op een speltboterham. Mmmm!
Lauren | Colours of my joy blog Ik 19 januari 2015
Ik
Wauw, ziet er super lekker uit! Moet ik eens proberen, zeker met die advocado erbij. X
Chris Ik 20 januari 2015
Ik
hmmmm! lekker!