Deze gezonde producten zijn stiekeme dikmakers

Het is soms moeilijk bij te houden wat gezond is. En wat niet. Dat blijkt wel uit het interview dat we hebben gehouden met voedingsexpert Jonathan Klaassen. Sommige producten bevatten dan bijvoorbeeld wel gezonde vetten of veel vitaminen, je komt er alsnog van aan vanwege de hoeveelheid suikers en calorieën. Elke suiker, ook een natuurlijke variant, blijft immers een suiker. Dus helaas pindakaas, je kunt ze daarom niet onbeperkt eten. De gouden regel is natuurlijk: ergens teveel van eten is nooit goed voor je. Ook dát heeft Jonathan ons duidelijk gemaakt. Een gezond voedingspatroon zit ‘m vooral in wat minderen met eten. Maar van de volgende etenswaren had je waarschijnlijk écht niet verwacht dat het stiekeme dikmakers zijn. 

1. Avocado

We beginnen maar gelijk met eentje die erg pijnlijk is om te horen: avocado. Je wist waarschijnlijk al wel dat avocado veel vetten bevat. Gezonde vetten, dat zeker wel, maar één avocado bevat gemiddeld tussen de 200 en 300 calorieën. Eet het gerust elke dag, want avocado is natuurlijk heerlijk en er zitten ook veel hele goede voedingsstoffen in. Maar houd het beperkt, zeker als je af wil vallen. Dus eet niet de hele Avocado Show leeg.

2. Noten

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor avocado. Alle nootsoorten zitten vol met gezonde stoffen, maar bevatten ook veel vet. Ze zijn geschikt als gezond tussendoortje, maar ga dan voor niet meer dan een handje, en het liefste ook een ongezouten variant.

3. Fruit

Natúúrlijk is fruit hartstikke gezond, maar beperk je wel een beetje in het eten van fruit. Wanneer je wel fruit eet, kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld een appel, peer of kiwi, deze bevatten iets minder suiker dan bijvoorbeeld mango. Of snack in plaats van fruit eens met groenten: wortels of komkommer zijn ook niet mis als tussendoortje.

4. Sushi

Oei oei, ook deze doet een beetje pijn. Vooral wanneer we uit eten gaan, denken we dat we nog best een gezonde keuze maken wanneer we voor sushi gaan. Het is immers vooral vis en rijst, toch? Maar sushirijst bevat vaak suikers, en vergeet niet de sojasaus én alle sausjes zoals wasabi-mayo niet. Die overheerlijke California Roll bevat wel wat calorieën, 1 stukje kan er al zo’n 45 bevatten. Lekker van blijven genieten, maar met mate dus.

5. Luxe broodjes

Soms heb je even geen zin in een boterham, en dan wil je gewoon even lekker een pistoletje of Italiaanse bol naar binnen werken. Pas hier wel mee op, want ze bevatten vaak weinig vezels en veel calorieën. Kies wanneer je toch een speciaal broodje wilt voor een volkoren variant.

6. Koffies met melk

Cappuccino, latte macchiato, chai latte, noem maar op. Alle lekkere koffies met melk, worden in koffiezaken gemaakt met volvette melk. Dat schuimt beter, dus dat is ook niet zo gek. En amandelmelk, havermelk en sojamelk is vaak gezoet met (flink wat) suiker. Stiekem niet erg gezond dus. 

7. Granola

Deze had je vast ook niet op het lijstje verwacht, want het staat bekend als het ultieme gezonde ontbijt. De granola zelf is in principe niet ongezond, maar er wordt vaak alsnog suiker of een shitload aan honing toegevoegd, wat ook minder gezond is dan het lijkt, want: nog steeds bevat dit suiker (‘trage’ en natuurlijke suikers, maar nog steeds suiker), en het wordt gebakken in vette oliën. Als je granola zelf maakt en een beetje ‘normaal doet’ met honing, is er niets aan het handje.

 

Bron hoofdbeeld: Shutterstock/Gesneden avocado op brood door beats1

Bronnen beelden: Shutterstock/Noten in houten kommen door mama_mia/Sushi op een stenen plaat door Natalya Maiorova/Latte Macchiato door a9photo

Bronnen informatie: man-man/Metro/femalefirst/drogespieren

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen