Dit zijn de meest populaire kerst recepten (+ mijn tafelaankleding dit jaar)

Of je nu wilt of niet, de feestdagen brengen altijd wel wat spanning met zich mee. Wanneer je zelf heel relaxt bent en totaal geen druk voelt om die perfecte maaltijd, outfit, kerstboom of tafelstyling te creëren, krijg je door je omgeving wel de kriebels. Helemaal niet nodig, want kerst is vooral een moment om ook even lekker achterover te hangen en te relaxen met vrienden en familie. Mocht je toch een beetje indruk willen maken met het diner, dan vind je in dit artikel tips voor gerechten om op tafel te zetten én ideeën voor de tafelaankleding in samenwerking met Xenos. Want als het gaat om kerstversiering en tafelstyling kun je daar helemaal los gaan.

De meest populaire recepten

Wanneer de zwarte, gekleurde of gouden, whatever, pieten het land hebben uitgezwaaid, zie ik dat meteen terug op de website. Dan gaan we namelijk massaal op zoek naar recepten voor het kerstdiner. En meten = weten, dus ik weet precies welke recepten veel bekeken worden en in de top-3 staan van populariteit. Niet zo gek, want dit zijn gerechten die iedereen lekker vindt en makkelijk klaar te maken zijn, dus succes gegarandeerd.

  1. Gouwe ouwe zalmtartaar – De oude, vertrouwde zalmtartaar, wie kent (en lust) ‘m niet. Met stip op nummer 1 in de lijst van zoekresultaten. Dit bekende recept voor zalmtartaar met avocado is bijvoorbeeld heel populair en valt bij iedereen in de smaak. Maar wanneer je een keer een zalmtartaar 2.0 op tafel wilt zetten, dan is de variant met een pittige wasabi-avocadocrème en kaaskrokantje misschien een idee. Of ga voor totaal wat anders met vis: haringtartaar met rode biet en appel.
  2. Kip is altijd goed – Je merkt het al, tijdens kerst zijn we dol op tartaartjes. Het kan vrijwel niet mislukken en de presentatie ziet er toch indrukwekkend uit. Wel even een kookring in huis halen! Ook voorgerechten met kip doen het altijd goed en een topper in deze categorie is de gepocheerde kiptartaar met avocado en sinaasappel. Een keer wat anders maar tóch een smaakcombi die iedereen lekker vindt. Maken dus.
  3. Luxe mousse – Ook alles wat in de vorm van een mousse wordt gepresenteerd is populair. Lijkt ingewikkeld maar is heel makkelijk klaargemaakt én wordt leuk gepresenteerd in een glazen amusebakje of schaaltje. En een ‘mousse’ klinkt lekker luxe en culinair, toch? De zalmmousse met gemarineerde komkommer is bijvoorbeeld populair, maar de avocadomousse met rivierkreeftjes mag er ook wezen.

Tips voor de tafelstyling

En wanneer jij je best hebt gedaan voor het diner, is het natuurlijk leuk wanneer de tafel er ook een beetje gezellig bij staat. Nee, nee, hier hoef je heus niet van wakker te liggen (zie inleiding) of veel geld aan uit te geven. De meeste aankleding heb je namelijk waarschijnlijk al in huis en hiermee kun je creatief zijn. Ook bij winkels zoals Xenos vind je veel mooie en betaalbare kerstversiering en styling items voor de tafelaankleding, waar je voor weinig geld helemaal los kunt gaan. Wat ik dus ook gedaan heb, zie hieronder de foto’s. Een deel van de aankleding op tafel had ik al in huis, het andere deel heb ik gescoord bij Xenos. Want ik vind het persoonlijk wél leuk om elk jaar een beetje te variëren.

1. Kies een thema

Voor de tafelaankleding dit jaar heb ik gekozen voor het ‘golden snow’ thema, met veel gebruik van wit en goud, dit vind ik een mooie, chique kleurencombinatie. Niet gek dus dat mijn kerstboom vol hangt met witte en gouden ballen. Omdat dit thema wel snel wat kil kan zijn, voeg ik er natuurlijke materialen, veel kaarsen en wat kleur aan toe. De houten tafel geeft warmte en mag daarom gezien worden, geen tafelkleed dus, en daarvoor in de plaats gebruik ik placemats van riet. Het is mooi om daarnaast één kleur toe te voegen om het geheel wel rustig en in balans te houden. Dit jaar heb ik gekozen voor pastelgroen, dit matcht mooi bij de groene kersttakken en het basis kleurthema.

2. Klein cadeautje voor de gasten

Hoe schattig zijn deze kleine (3 cm hoog) sneeuwballetjes? Ik ben gek op die glazen wonderballetjes waar je na het schudden de sneeuw naar beneden ziet dwarrelen. Kinderachtig? Helemaal niet, ik vind die balletjes helemaal van nu en die vallende sneeuwvlokjes hebben ook nog een rustgevend effect. Mooi meegenomen. Het is leuk om een klein cadeautje voor elke persoon op tafel neer te leggen. Dit kost je maar een paar euro is toch een mooi, lief en verrassend gebaar. Deze sneeuwballetjes mogen de gasten dus mee naar huis nemen. Je kunt er ook een klein, persoonlijk kaartje aan bevestigen met daarop een paar lieve woorden.

3. Kies voor een eyecatcher

Naast mooie placemats of onderborden, dit geeft een tafel altijd wat extra’s, gaan we in het midden los met de aankleding. Een stoffen tafelloper kan mooi zijn, wel een tikkie ouderwets in sommige gevallen, daarom vind ik het leuker om een “loper” te creëren van planten, bloemen of takken. Dat maakt van de tafel een geheel. Daarnaast: kies voor een mooie eyecatcher in het midden, iets wat bij het thema past of wat je gasten juist niet verwachten en een gesprek uitlokt. Ik heb als eyecatcher gekozen voor deze verlichte houten kerstboom van Xenos die meteen sfeer geeft. Handig, want deze werkt op batterijen dus je hebt geen last van snoertjes. Ook easy: je kunt alles gewoon online bestellen, is het de volgende dag (zonder gedoe en gesjouw) al in huis. Klik hier om een kijkje te nemen in de webshop.

* De placemats, vaasjes, kaarsen, sneeuwballetjes, servetten, verlichte kersttakken en kerstboom zijn van Xenos. De kerstballen, waxinelichtjes en borden had ik al in huis.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen