BRUIDSJURKEN PASSEN? HIERBIJ 10 TIPS!

Wanneer je net ten huwelijk bent gevraagd, zit je in een romantische roes maar schieten er ook honderd gedachten door je hoofd. Er zijn namelijk zó veel leuke dingen die je voor je bruiloft mag gaan regelen. Maar wees eerlijk, is het uitzoeken van de jurk niet het eerste waar je aan denkt? En bruidsjurken passen is inderdaad een feestje. In dit artikel deel ik 10 persoonlijke tips. Dingen waar ik zelf in de zoektocht tegenaan liep en jou misschien een handje kunnen helpen. 

1. Wees op tijd

Het is aan te raden om minimaal 7-8 maanden voor de trouwerij te starten met de oriëntatie. Er zit vaak zo’n 5 maanden levertijd op de jurken en je wilt voldoende tijd overhouden om ‘m op maat te laten maken en te genieten van de voorpret. Ook is het zinvol om op tijd afspraken met bruidswinkels in te plannen. Vooral zaterdagen zitten snel vol en voordat je het weet ben je alweer een maand verder. Op de websites van de bruidszaken krijg je vaak meteen een goed beeld van de collectie die in de winkel hangt. Heb je een specifieke jurk op het oog die zij verkopen, dan kun je dat in de winkel natuurlijk aangeven. Hier vind je een review van 4 bruidswinkels in Nederland.

2. Laat je inspireren op social media

Nog geen idee wat je mooi vindt? Online vind je enorm veel inspiratie. Denk aan websites zoals thelane.combrides.com en vogue.nl en theperfectwedding.nl. Maar ook op Instagram zijn er een hoop inspirerende accounts, waaronder @grace_loves_lace@bhld@galialahav, @theloversbride, @weddingchicks, @wildatheartbridal en @stylemepretty, om slechts een aantal te noemen. Zelf hield ik ook designers zoals Vera Wang en Berta in de gaten. Totaal niet in mijn prijsklasse, maar wel mooi om inspiratie op te doen. Maak vervolgens een (geheim) Pinterest-bord aan en verzamel willekeurig álle plaatjes die je mooi vindt. Op een gegeven moment zie je hier ongetwijfeld een rode lijn in. Het is handig om dit daarna te vangen in een paar steekwoorden. In de bruidswinkels kunnen ze daar namelijk naar vragen, om hier hun selectie op te bepalen.

bruids-inspiratie-instagram

3. Denk na over wie je meeneemt

Bedenk hoe gevoelig je bent voor de mening van anderen. En hoe stellig jouw familie en vriendinnen zijn met het uiten van hun mening. Want uiteindelijk is het jouw keuze en mag je jezelf niet door de mening laten beïnvloeden. En dat is niet zo vanzelfsprekend, kijk maar naar de bitch fights bij Say Yes To The Dress. En neem ook mensen mee die jouw stijl en smaak snappen. Omdat ik redelijk goed wist wat ik mooi vond, durfde ik het wel aan om bij elke afspraak een ander groepje mee te nemen. De ene keer wat vriendinnen, daarna mijn moeder en zussen en ook mijn schoonfamilie heb ik meegevraagd. Steeds niet meer dan 3-4 personen, dat is echt meer dan genoeg. Het is wel zo, dat deze mensen zich allemaal betrokken zullen voelen en uiteraard nieuwsgierig zijn naar de uiteindelijke keuze. Je moet dus wel je best doen wanneer je dit geheim wilt houden. Ook zijn er veel vrouwen die het juist prettig vinden om alle winkels met één persoon of steeds hetzelfde groepje te bezoeken, om verschillende meningen – en dus onzekerheid over de keuze – te voorkomen.

4. Laat jezelf verrassen

Zelf ben ik totaal verrast door de uiteindelijke keuze van de jurk, want vooraf was strapless een no go. En waarmee liep ik de deur uit? Strapless. Van heel veel andere bruidjes (zoals het verhaal hier) hoor ik hetzelfde en was de keuze ook onverwacht. Houd je dus, ondanks de inspiratie, niet krampachtig vast aan dat ene “plaatje” wat je in je hoofd hebt en stel jezelf open voor álle soorten jurken. Je kunt bijvoorbeeld een strapless jurk in je hoofd hebben maar misschien staat een jurk met een gesloten hals en de focus op je taille misschien wel veel mooier bij jouw figuur. Sowieso is het bij de eerste keer passen goed om veel verschillende stijlen en modellen te passen, je kunt er dan vast en zeker meteen een paar afstrepen, maar hebt het dan in ieder geval geprobeerd.

5. Bepaal vooraf het budget

Geef je budget vooraf door aan de verkoopster van de bruidswinkels. Het is frustrerend wanneer je he-le-maal verliefd bent op een jurk en ‘m vervolgens niet kan betalen. De meeste bruidsjurken liggen qua prijs tussen de 1.500 en 3.000 euro. Natuurlijk heb je duurdere en goedkopere exemplaren. En helemaal budget-proof is de bridal collectie ASOS, waar ook fantastische jurken te vinden zijn.

tips-bruidsjurk-passen

6. Wees voorbereid

Onder een bruidsjurk draag je meestal een strapless BH of helemaal geen BH. Ook pas je de jurk altijd met (speciale bruids-)schoenen. Deze kun je vanuit de winkel lenen of zelf meenemen. De jurk wordt over je hoofd aangedaan en daarbij krijg je hulp van de verkoopster in de winkel. Niemand wordt blij van een oerwoud onder de oksels, dus zorg ervoor dat je er een beetje verzorgd uit ziet.

7. Heb een beetje lef

Durf jezelf open te stellen én wees niet te bescheiden, want je mag best een beetje opvallen op de grote dag. Natuurlijk moet je jezelf er lekker in voelen, maar jij staat in de spotlights en je mag er wezen! Ook is het belangrijk om een jurk niet te snel af te wijzen, als je ‘m aan de hanger ziet. Wanneer je een jurk aantrekt is het vaak een wereld van verschil. En dan word je meestal verrast!

8. Laat je gevoel spreken

Houd er rekening mee dat je bij de meeste winkels geen foto’s mag maken van de jurken die je draagt. Laat je gevoel dus spreken en probeer dat te onthouden, in plaats van details van de jurk. Waarbij kreeg je kippenvel of sprongen de tranen in je ogen? Bij welke jurk kun je werkelijk geen één nadeel verzinnen. En in welke jurk zag je jezelf in gedachten direct naar je aanstaande voor het altaar lopen?

9. Zoek bij twijfel door, je gaat ‘m vinden

Er zijn ontzettend veel bruidsjurken verkrijgbaar, in alle stijlen, maten en kleuren. En ongetwijfeld staan veel jurken ontzettend mooi. Het kan dus zijn dat je op een gegeven moment écht niet meer weet welke jurk je moet kiezen. Mijn advies is dan: zoek nog even verder, waarschijnlijk heb je ‘the one’ gewoon nog niet gevonden. En luister vooral goed naar je gevoel en kijk welke stijl jurk het beste bij jou en de bruiloft past. Ben je een stoer, romantisch, fashionable, klassiek of creatief type en wat wil je uitstralen?

10. Laat het daarna los

Heb je de jurk gevonden en gekocht? Laat het los en geniet ervan! Je gaat daarna ongetwijfeld nog jurken tegenkomen in tijdschriften, op social media of op een bruiloft, waardoor je misschien aan het twijfelen wordt gebracht. Dat is logisch, vooral wanneer je de jurk al een tijd niet hebt gezien of gepast. Maar twijfel niet, want het voelde goed en jouw jurk is de juiste keuze. Dat weet je weer hélemaal zeker, zodra je ‘m bij de volgende fitting opnieuw aantrekt.

Zin in meer persoonlijke trouwverhalen en inspiratie voor de bruiloft? Zie dan deze link. En laat me vooral weten of jij dé jurk al gevonden hebt, ik ben heel benieuwd!

Dit was het dus niet…

Review bruidsjurk2

Dit was ‘m ook niet, alhoewel ik de stof prachtig vond..

En dit was mijn reactie toen ik 'm had gevonden...

En dit was mijn reactie toen ik ‘m had gevonden bij La Bella Blanca in Zwolle…

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties

Reactie plaatsen