Alcoholvrij, een avond, maand of langer? Zo houd je het leuk!

Noooooit meer een kater, meer energie en een gezonder lijf. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Maar hoe goed we ook weten dat alcohol niet echt goed voor ons is, is het soms toch knap lastig om het te laten staan. Want dat glaasje wijn is lekker, je komt in een fijne roes en de avonden zijn vaak nét wat gezelliger. Ik heb er zelfs ooit een column over geschreven. Soms ben je alleen, om welke reden dan ook, genoodzaakt om dat wijntje te laten staan. Omdat je de bob bent, aan de antibiotica zit, aan het detoxen bent of een baby in je buik hebt. Hieronder vind je daarom mijn simpele tips om een alcoholvrije avond, maand of periode wat leuker voor jezelf te maken. 

Kwel jezelf niet

Laten we eerlijk zijn, urenlang in een druk restaurant zitten waarbij je werkelijk iedereen om je heen ziet nippen aan wijn en cocktails, maakt het er niet gemakkelijk op. Ook borrelen in een drukke kroeg, waar je de één na de andere elleboog in je zij gedrukt krijgt, maakt een alcoholvrij avondje er niet vrolijker op. Mijn tip is dus gewoon heel simpel: kwel jezelf niet en vermijd dit soort situaties. Wees creatief en ga andere dingen met vrienden doen. Plan een high tea of uitgebreide, luxe lunch. Of ga naar het theater, de film of een cabaret show (zelf ben ik gek op een avondje bij Toomler in Amsterdam), ga de tennisbaan op, of zoek op een andere manier wat afleiding. Wees je vrienden voor en neem dus zelf dit initiatief. Wedden dat je geen behoefte hebt aan dat glaasje wijn?

Experimenteer

Water drinken kan lekker zijn en is prima voor de dorst, maar het is natuurlijk wel wat saai. En verre van feestelijk. En omdat je toch al gezond bezig bent om dat glaasje wijn te laten staan, mag je jezelf heus wel verwennen met iets lekkers. Zelf heb ik daarom de virgin cocktails helemaal ontdekt. Vooral bij de spicy cocktails met gemberbier merk je absoluut niet dat er geen alcohol in zit. Ook drink ik veel limonade, het is leuk om hier een beetje mee te variëren en experimenteren, om zo nieuwe favoriete smaakjes te ontdekken. Je kunt natuurlijk zelf ijsthee (recept hier) of gember-citroenlimonade (recept hier) maken, maar er zijn ook veel lekkere limonades verkrijgbaar in de supermarkt. Zoals het nieuwe drankje evian Fruits & Plantes.

Dit is een frisse mix van mineraalwater en vruchtensap op basis van concentraat en natuurlijke aroma’s. En inspirerende smaakcombi’s, die echt het proeven waard zijn: Druif & Roos (yep, bloemen in de mix met fruit), Framboos & Verbena (zelf had ik er ook niet eerder van gehoord, maar het blijkt een geneeskrachtige kruid) en Citroen & Vlierbloesem (altijd goed). Het drinkt lekker weg, is niet al te zoet en na een groot glas heb je maar 54 calorieën binnengekregen. Ook leuk; de flesjes zien er heel kleurrijk uit, dus mocht je een tikkie chagrijnig zijn geworden omdat je toch dat glaasje wijn mist  – schaam je vooral niet, ik heb dat ook wel eens – dan kan het zo maar zijn dat je van zo’n flesje fruitwater ineens weer vrolijk wordt.  

Compenseer!

Tenslotte heb ik geleerd om niet te streng voor mezelf te zijn. Wanneer je een avond, week, maand of langer alcoholvrij door het leven gaat, mag je jezelf best verwennen. Want besef je ook dat je door die wijntjes te laten staan, niet alleen die calorieën (een fles wijn bevat zo’n 600-700 kcal) maar ook heel wat geld hebt bespaard. Kun je jezelf dus weer op wat moois trakteren. Compenseren dus.

Heb jij een tip om (als zwangere of healthy chick) blij alcoholvrij door het leven te gaan?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met evian Fruits & Plantes.

 

Hoofdfoto pink cocktail + cocktail met framboos: Shutterstock

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Super leuk!

  • Ik drink bijna nooit meer alcohol, ik heb er ook geen behoefte aan. Alleen met een verjaardag ofzo neem ik een paar glaasjes :)

  • Yumm looks good!

Reactie plaatsen