Hoe ik mijn trouwjurk voor 5 euro heb schoon gekregen

Mocht je het artikel gemist hebben; hetgeen waar alle bruidjes to be bang voor zijn, werd bij mij werkelijkheid. Ik had mega veel regen op mijn bruiloft. Stortregen, donder en bliksem, alles. In Zuid-Italië, waar het normaal gesproken nooit regent in de zomer. Yep, maar wat begon als een nachtmerrie werd afgesloten als een sprookje. Wanneer je zin hebt om het hele verhaal terug te lezen, dan kan dat hier. Een gevolg van die ‘natte’ bruiloft was natuurlijk een méga vieze trouwjurk. De onderkant was bijna zwart. Iets waarmee ik overigens op het moment zelf totaal niet bezig was, ik werd die dag geleefd. Een half jaar later, toen ik het echt niet langer kon uitstellen, stelde ik mezelf de vraag: hoe krijg ik deze jurk in gódsnaam schoon?

Help, hoe krijg ik mijn trouwjurk schoon?

Die jurk moet schoon, dat is één ding wat zeker is. Want het lijkt me fantastisch om mijn dochter, nichtje of mezelf later op een lollige avond in die jurk terug te zien. Ik deed wat research online, sprak met stomerijen en met de winkel waar ik de trouwjurk had gekocht. De winkel zei: “je moet ‘m zeker laten stomen, je ook hebt stomerijen met vlekgarantie”. Kost je wel 500 euro. Stomerijen in de buurt zeiden allemaal: “pikzwarte moddervlekken en inktvlekken?” (lang leve confetti in de regen), “wij weten niet of we dit eruit krijgen hoor, we doen ons best maar kunnen niets garanderen”. Pfff, daar werd ik dus zo moe van. Dan betaal je veel geld en weet je nog steeds niet of de jurk wel helemaal schoon wordt. Ook mijn moeder vroeg een beetje na in haar omgeving en zij hoorde dat een hoop mensen hun trouwjurk gewoon hadden uitgewassen. Dat we dat misschien konden proberen. Ik werd boos toen ze dat zei. Excuse me, uitwassen? Hoe kun je dat nu voorstellen? Geïrriteerd maar toch nieuwsgierig keek ik online voorzichtig verder naar de mogelijkheden naast stomen. En ineens stond daar de tip: groene zeep.

Groene zeep, de trendzetter onder de schoonmaakmiddelen

Groene zeep dus. Je weet wel, dat ouderwetse schoonmaakmiddel wat eigenlijk helemaal niet zo ouderwets blijkt te zijn. Want: hartstikke natuurlijk, biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Iets waar we nu allemaal mee bezig zijn, dus is groene zeep gewoon een ontzettende trendzetter. Toen ik daaraan dacht, en deze ‘groene’ optie vergeleek met het chemisch reinigen van stomen, had ik er ineens helemaal niet meer zo’n slecht gevoel bij. Mijn jurk was tenslotte toch al 10x nat geworden door de regen, en daar bleek die stof wel tegen te kunnen, dus wat had ik te verliezen? Groene zeep is tenslotte heel zacht en natuurlijk, dus alleen maar goed voor de stof zou je denken. Dus hup, mijn eigenwijze moeder (die achteraf dus toch vaak gelijk blijkt te hebben, thanks mam!) en ik richting de badkamer. De onderkant van de jurk in een bad met groene zeep, en lekker schrobben en weken maar (zie je het voor je?). Het grootste deel met groene zeep, sommige héle zwarte stukjes met ossengalzeep. En niet te geloven, maar mijn zeer vies geworden trouwjurk was na een paar uur ‘handwassen’ en een dagje drogen, weer brandschoon.

Trouwjurk wassen: het resultaat

Dat grapje heeft me dus 5 euro gekost. In plaats van 500 euro. Dus een bruidsjurk wassen gaat prima. Wel voorzichtig, stap voor stap, met de hand wassen. Eerst een klein stukje stof proberen, daarna de rest. Kijk wel vooraf even op het waslabel, of het geen stof is die écht niet nat mag worden, want dan krijg je spijt. Mijn trouwjurk was zeker niet goedkoop, dus zou je verwachten dat je ‘m niet kunt uitwassen. Maar niets bleek minder waar, gewoon gelukt. Bekijk hieronder de foto’s van het resultaat! De jurk is trouwens een beetje gebroken-wit, ze noemen het champagne, maar er zit een zachtroze tint doorheen. Hij is nu dus weer zoals nieuw. En ruikt heerlijk. Kom maar door met dat verkleedfeestje!

 

Een trouwjurk wassen, zou jij het aandurven? Ben jij net getrouwd, is je jurk vies en heb je vragen? Laat gerust een comment of vraag achter! 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
 • Wow, wat gaaf!
  Ik heb hem in de wasmachine gewassen op 20 graden, wolprogramma, maar niet alle vlekken zijn er uit helaas.
  Toch maar een ochtend in de groene zeep laten weken denk ik!
  Gaaf dat je dit deelt, heel fijn.

 • The dress is beautiful and it looks great on you!
  Regards.
  Savecatch.com

 • Ohhh wat is dit fijn! Ik was op zoek naar de goude tip, er zit bier op mijn jurk. Een vol glas, expres er overheen gegooid. Ik ben er zo zuinig op, zelfs met carnaval… En dan gebeurt zoiets.

  Ik ga dit proberen, duim je voor me mee?

 • Afgelopen vrijdag is mijn dochter getrouwd, een stralende bruid
  Helaas is het kleed erg vuil onderaan door in de tuin tr lopen op de locatie en er zijn enkele chocoladeblekken op
  De bovenlaag van de jurk is mousselinestof
  Zou ik het durven om hem zelf te wassen, stomerij kost idd een aardige duit
  Machine of handwad?
  Graag uw raad

 • Dapper zeg!!! Nog gefeliciteerd!
  Wij zijn afgelopen vrijdag getrouwd.
  Jurk is niet echt vies geworden wel een smoezelig randje aan de onderkant.
  Ik ga erover nadenken. Zit wel kant aan de voorkant. Maar als ik voorzichtig doe. Jurk in bad leggen… En de sproeier het werk laat doen….

  Had je hem lang in de groene zeep laten weken?

  Groetjes
  Gonny

 • Hoi!

  Ik wil dit ook proberen. Hoe ziet de zeep eruit?

  • Het is een rond bakje en heet nu Driehoek zachte zeep en is o.a. te koop bij Jumbo

 • Eind augustus getrouwd op een mooie dag. Desondanks toch een grauwe rand (vuil, zand en grasvlekken) onderaan mijn spierwitte jurk. Verder de jurk mooi schoon gebleven. Vandaag eindelijk tijd gevonden om met de groene zeep am de slag te gaan. Alleen de onderste 40 R cm nat gemaakt, geboend en schoon gespoeld. 2,5 uur later weer een stralende witte jurk. Nu alleen nog goed drogen. Dank voor de tip, ik had het anders niet geprobeerd.

 • Hoi,
  Wat fijn om dit te lezen zeg, ga dit zeker proberen met de jurk van mijn dochter
  Heb alleen een vraag: Heb je het lijfje ook gewassen?? Zo ja hoe heb je dit gedaan?
  Op dezelfde manier ook in een bad met groene zeep??
  Ik las op het etiket dat hij tot 40 graden in de machine kan, maar durf dit toch echt niet aan haha
  En wat als je geen bad hebt??
  Hoop dat je voor mij ook met DE oplossing komt
  Alvast heel hartelijk dank voor het lezen van mijn vraag, en natuurlijk het plaatsen van dit stukje op social media, je zal er een boel mensen blij mee maken
  Groetjes

 • Ik heb de jurk van mijn schoondochter gewassen, die was erg vuil. Eerst de rok met sleep in een bak water laten weken. Vaak gespoeld en toen de vuile plekken ingezeept met ossegalzeep. de strapless bovenkant in een waszak gedaan en in de machine gewassen op fijnwas 30 gr. Zo schoon als nieuw.

 • Mijn jurk was ook aan de onderkant van de sleep erg vuil, en wil eigenlijk nog een aftershoot gaan doen met de jurk. Die vlekken vielen voor mijn idee zo op, dat ik toch de stoute schoenen aangetrokken heb en ‘m in de wasmachine gegooid…. het lijfje (met steentjes) strak vastgebonden in een kussenhoes, en de jurk toen in een oud wit dekbed gestopt. De wasmachine op handwas 30 graden gezet, maar nog niet echt schoon.. Toen binnenstebuiten gedraaid en zonder dekbed in een voorzichtig programma gestopt (40 graden). Niet alle vlekken zijn eruit, maar hij is wel schoon genoeg om nog after wedding foto’s te maken. Daarna ga ik graag jullie tips met groene zeep uitproberen!

 • Hoeveel groene zeep gebruik je hiervoor? Een heel bakje?

 • Fijn, deze tip! Ik ben vorige week getrouwd en oooh wat was de jurk vies. Fotosessie tussen de koeien en de paarden, de hele sleep was smerig. Meteen teruggebracht naar de Bruidsmode zaak en die belde net dat ze hem al 5 keer gestoomd hebben maar het er niet helemaal iitkrijgen. Misschien ga ik het toch nog zelf proberen!

Reactie plaatsen