UMAMI by han: de nieuwe hotspot voor Asian fine dining in Amsterdam

Toen ik hoorde dat dit restaurant voor Asian food – zeg maar gerust Asian haute cuisine – onder leiding van Michelin chef Han Ji in Amsterdam geopend werd, heb ik het meteen groot in mijn agenda gezet. Ik kende deze chef al van sterrenrestaurant HanTing in Den Haag en het culinaire shared dining concept UMAMI is een groot succes in o.a. Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en tegenwoordig ook over de grens in Beijing. UMAMI by Han in Amsterdam heeft haar plekje veroverd op de Overtoom, gekozen voor een huislijke inrichting met Oosterse invloeden en maakt Asian fine dining toegankelijk voor iedereen. Ik ben fan, en hieronder lees je waarom. 

Lievelingsplek voor Asian food

Dat ik fan ben van dit nieuwe restaurant voor Asian food in Amsterdam, heeft natuurlijk meerdere redenen. Allereerst houd ik van restaurants die centraal gelegen zijn. UMAMI by Han is te vinden aan het begin van de Overtoom, op steenworp afstand van het Leidseplein. Een fijne, centrale plek om met vrienden af te spreken en je kunt daarna rollend de stad in. Daarnaast ben ik dol op Asian fine dining. Met sashimi en dumplings maak je mij al een blij mens, maar intens gelukkig word ik van restaurants waarbij ze gaan voor een explosie van Oosterse smaken op een mooi opgemaakt bord. En dat is precies wat je bij UMAMI by Han kunt verwachten: verfijnde, Aziatische gerechten voor een goede prijs. Daarnaast houd ik van bruisende tenten, waar een energieke sfeer hangt en een mix van mensen te vinden is. Ook dat is hier het geval, de sfeer bij UMAMI is gezellig, toegankelijk en relaxt. Of je nu in je glitterjurk of gescheurde jeans een hapje wilt eten, het kan hier allemaal. Het interieur is daarnaast ook goedgekeurd. Niet heel uitgesproken of bijzonder, maar dikke prima voor een avondje smullen in dit restaurant.

Water loopt me in de mond

Dan over naar de gerechten, want dat is toch wel het allergrootste pluspunt hier. Kan ook niet anders wanneer de naam van je restaurant ‘umami’ is. Umami is naast zoet, zuur, zout en bitter namelijk wetenschappelijk erkend als vijfde basismaak en in het Japans betekent dit ‘heerlijke smaak’. Het eerste gerecht voldeed meteen aan de hoge verwachtingen en was een van mijn favorieten: King Crab. Staartstuk van de koningscrab met rivierkreeft, avocado-mayonaise en cantaloupe meloen. Loopt het water je al in de mond? Daarnaast was de Sour Seabass ook een aanrader: rauwe zeebaars in een jasje van gepofte rijst met citroensaus en bloemkoolpuree. En coquilles zijn natuurlijk altijd goed. Hier werden ze vergezeld met knolselderijpuree en knoflook-oestersaus. De gerechten die daarop volgden, waaronder de Konjac noedels met beukenzwam en op de huid gebakken dorade, waren ook allemaal heel goed van smaak. Ze konden de eerste gerechten niet overtreffen, maar dat is bij mij überhaupt lastig aangezien ik meer houd van voorgerechten dan hoofdgerechten. Oh, ook zeker het benoemen waard: alle gerechten zijn prachtig opgemaakt. Nog zoiets waar ik blij van word.

Van haaienfilet tot foie gras Asian style

Overigens heeft UMAMI by Han in Amsterdam voor elke smaak wel iets op de kaart staan. Wanneer je zin hebt om te experimenteren en benieuwd bent naar gebakken haaienfilet, kun je dat proeven in de mix met appel, chilipeper-puree en pikante vissaus. En zelfs aan Foie Gras liefhebbers is gedacht, met eendenlever in een Aziatisch jasje met witte currysaus, peperolie met kumquat. Ik kan hier nog úren over doorpraten, maar ik moet het afronden ben ik bang. Dan sluit ik alleen nog even af met het dessert: gekonfijte perzik met yoghurt bosbessenijs en lange vingers gedipt in matcha melk met limoenolie. Oe la la, need I say more? Reserveer snel een tafeltje en geniet van alles wat de keuken van Han te bieden heeft. En dan heb ik het niet alleen over de gerechten, vergeet niet om ook de verse thee te bestellen. Die wordt op een bijzondere manier geserveerd in een wijnglas. En natuurlijk de yummie wijnen om de smaakexplosie mee af te maken. En ik vertelde jou al dat je hier culinair tafelt voor een goede prijs. Nou, een 3-gangen menu is 27.50, en elk extra tussengerecht kost 8 euro. Ik vind dat een héle goede prijs-kwaliteitverhouding.

UMAMI by Han 
Overtoom 31, Amsterdam
Tel: 020 2801379
Meer info: umami-restaurant.com

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen