ZÓ BEREIDT EPKE ZONDERLAND ZICH VOOR OP DE OLYMPISCHE SPELEN

De Olympische Spelen komen steeds dichterbij. Het moment waarbij wij aan de buis gekluisterd zitten en onze sporthelden de snelste, sterkste en beste willen zijn. Om het Nederlandse team tijdens de Spelen in Rio de Janeiro te voorzien van voldoende eiwitten, om de spieren te herstellen en in topconditie te houden, heeft Campina een speciale kwark ontwikkeld die speciaal wordt ingevlogen. Hoe cool is dat?! Vandaag werd deze nieuwe kwark gepresenteerd door Epke Zonderland en ik was erbij! Ook stelde ik Epke een aantal vragen over hoe hij zich voorbereidt op de Spelen. Oh, en of hij qua voeding ook wel eens zondigt…

Nog 87 dagen tot het grootste sportevenement ter wereld plaatsvindt in Brazilië. Tijdens de Spelen kan één honderdste van een seconde het verschil maken, daarom is zowel een lichamelijke topconditie als perfecte voeding super belangrijk. Want elke schakel in de keten telt. Om je een idee te geven: de Nederlandse topsporters eten zo’n 7 keer per dag zo gevarieerd mogelijk en na elke inspanning moeten ze (binnen 20 minuten!) minimaal 20 gram eiwitten binnenkrijgen. Bij topsporters is dit een must voor de beste prestatie, maar ook bij recreatie sporters zoals jij en ik is het aan te raden om een work-out af te sluiten met eiwitten. Voor het herstel van de spieren, waarbij ook spierpijn wordt verminderd. Niet voor niets staan de fitte boys in de sportschool áltijd met een shake of een bakje kwark in hun hand.

Epke Zonderland en Campina

De nieuwe kwark van Campina is speciaal ontwikkeld door Erik te Velthuis, chefkok van topsportrestaurant Papendal, en olympisch turnkampioen Epke Zonderland. Vandaag sprak ik met de heren over het belang van goede voeding in combinatie met sporten. En ik heb het recept voor een té lekkere crunch gemaakt van walnoten en limoen voor je ontfutseld. Lekker als topping bij je dagelijkse bakje yoghurt, kwark of havermout!

In gesprek met Epke Zonderland…

Epke, zondig je ook wel eens qua voeding?
“Ik zondig wel eens, heel af en toe een koekje of chocolade vind ik wel lekker. Als je dat zo puur mogelijk houdt, kun je dat best dagelijks nemen. Maar in aanloop naar een toernooi word je steeds fanatieker en voeding speelt daarin een grote rol. Daarom ben je met zondigen totaal niet bezig. Het belangrijkste is zo snel mogelijk herstellen en een goede prestatie neerzetten, dan kun je iets lekkers makkelijk laten staan.”

Hoe ontspan jij het beste, tussen de trainingen door?
“Bij mooi weer, zoals de laatste dagen, dan gaat het ontspannen heel goed. Lekker met vrienden naar buiten, in het moment leven en niet bezig zijn met het strakke schema. Lekker muziek maken, vind ik ook fijn om te relaxen.”

Wat doe jij vlak voor een wedstrijd?
“Muziek is voor mij belangrijk om voor een wedstrijd te ontspannen. Dan draai ik meestal rockmuziek of hele relaxte muziek zoals The National. Vooral op een finaledag moet je regelmatig wachten, dus dan wil ik me lekker af kunnen sluiten en niet te veel bezig zijn met wat er om me heen gebeurt.”

3 vragen aan Erik te Velthuis…

Erik, wat staat er vandaag op het menu?
“Vanavond eten de sporters pizza. Nu moet je misschien lachen, maar een pizza kan heel gezond zijn. Met een zelfgemaakte pizzabodem, veel groenten en een heel klein beetje kaas. Zo’n verse pizza bevat maar 480 calorieën.”

Waar let je op bij het samenstellen van de gerechten? 
“Na iedere inspanning moeten de sporters 20 gram eiwitten binnenkrijgen. Daarnaast is een juiste balans van eiwitten, vetten en koolhydraten heel belangrijk. Kwark serveer ik daarom vaak met fruit en een walnoten crunch.”

Een walnoten crunch, dat klinkt goed. Hoe maak je dat?
“Op een bakplaat verspreid ik gehalveerde walnoten en hierover verdeel ik kokosbloesemsuiker, want hiervan gaat je bloedsuikerspiegel niet omhoog. Dit rooster ik 8 minuten in de oven op 200 graden. Daarna doe ik er wat limoenrasp en -sap overheen en zet dit in de koelkast. Heel lekker!”

De nieuwe (milde, magere) kwark van Campina is vanaf deze week ook verkrijgbaar voor niet-olympische sporters, in naturel en twee smaakvarianten: kokos en vanille.

Campina Olypische spelen Versie 3

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen