Gepocheerde kip tartaar met avocado en sinaasappel

Gepocheerde kip tartaar als voorgerecht, weer eens wat anders dan de klassieke zalmtartaar toch? Dit voorgerecht met kip heb ik gemaakt voor mijn familie tijdens Kerst en was een groot succes. Het is makkelijk om klaar te maken, lekker licht en iedereen zat ervan te smullen: een hele goede smaakcombinatie. En wie lust er geen kip en avocado? 

Licht voorgerecht met kip

Ben je op zoek naar een licht voorgerecht met kip, waarbij je daarna nog voldoende ruimte en zin hebt in het volgende gerecht, dan is dit recept echt het proberen waard. De gepocheerde kip tartaar is een fris en smaakvol gerecht dat er ook nog eens leuk uit ziet. En de combinatie van de romige avocado, zachte kip en zoete sinaasappel, maken dit een van mijn favoriete voorgerechten.

Benodigdheden:

Voor c.a. 8 personen* (bij 4 personen, neem je de helft van deze hoeveelheid)

  • 3 kipfilets
  • 1.5 liter kipbouillon (blokjes)
  • 1 bosui
  • Handje walnoten
  • 3 avocado’s
  • 1-2 eetlepels bio mayonaise (yoghurt of zure room als alternatief)
  • 1 citroen
  • 2-3 sinaasappels
  • Verse basilicum
  • Peper en zout
  • Geroosterd speltbrood of toast

Overig:

  • Kookring (c.a. 8-10 cm)

To do’s:

1. Zet 1 of 1.5 liter kipbouillon op het vuur, breng dit aan de kook en voeg daarna de hele kipfilets toe. Laat de kip 3 minuten koken. Zet vervolgens het vuur uit en laat de kip nog c.a. 10 minuten in de gekookte bouillon staan (deksel op de pan), totdat het vlees gaar is.

2. Laat de kipfilet daarna minimaal een half uur afkoelen in de koelkast. Schil in de tussentijd de sinaasappels, verwijder zo veel mogelijk van de witte velletjes en snijd het fruit in (niet te kleine) blokjes. Snijd ook de avocado in blokjes, besprenkel met wat druppeltjes citroensap, en zet dit samen met de sinaasappel apart.

3. Snijd daarna de afgekoelde kipfilet in grove stukken en “trek” het vlees uit elkaar. Je krijgt nu kleine, wat draderige stukjes vlees. Doe de stukjes kip in een mengkom. Snijd de bosui in smalle ringetjes, halveer de walnoten en voeg dit toe aan de kip. Meng een of twee eetlepels mayonaise (of als alternatief yoghurt of zure room) en het sap van een halve citroen door het kipmengsel. Breng het geheel op smaak met een flinke hand fijngesneden verse basilicum, zout en peper.

4. Maak nu de borden op. Leg een kookring op het bord en verdeel hierin op de bodem een laagje avocado blokjes. Druk dit zachtjes aan met een lepel. Breng daar bovenop een of twee flinke scheppen kipsalade aan en druk opnieuw aan met een lepel. Verdeel vervolgens een aantal sinaasappelblokjes bovenop. Verwijder voorzichtig de kookring en garneer eventueel met een blaadje basilicum. Serveer deze kip tartaar met toast of geroosterd brood.

Klik hier wanneer je meer inspiratie wilt voor makkelijke, lekkere en gezonde voorgerechten. 

kip-tartaar

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Vanavond dit voorgerecht voor een intiem dineetje met een vriendin gemaakt. Het smaakte verrukkelijk. En ik heb voor het eerst gebruik gemaakt van kookringen, gisteren bij Blokker gekocht.
    Leuk om hier mee te werken.
    Ik heb het recept helemaal gevolgd op één ding na: in plaats van gepocheerde kip had ik kant-en-klare gerookte kip, net iets makkelijker omdat ik weinig tijd had vandaag.
    Ik weet nu al dat ik dit voorgerecht vaker ga maken, want het is behalve lekker ook nog gezond, zeker als je het zoals ik deed met magere Griekse yoghurt maakt.
    Dank je wel, Marlieke! Knap, hoor, hoe je me telkens weer weet te verassen met originele recepten, die ook nog goed voor de lijn zijn.

    • Ha Anke, wat ontzettend leuk om te horen, dank voor je lieve bericht! Kookringen, ik kan niet meer zonder. Zelfs rijst of een stamppot kun je leuk opdienen met een kookring, probeer maar eens! :) Hopelijk tot snel weer!

  • Hallo Marlieke,

    [k ga dit gerechtje , gepocheerde kip met mango, ook maken maar dan als hoofdgerecht omdat we niet zoveel honger hebben.
    De foto ziet er goed uit en de combinatie bevalt me ook wel.. Ook de volledige receptuur is proffesioneel! Het uitsnijden van citrusvruchten zonder velletjes, beheers ik als geen ander omdat ik oorspronkelijk kok ben geweest en nu nog dagelijks kook.dus ik probeer je te evenaren. ik kwam op je site omdat ik iets zocht met kip tartaar. ik kook ook in mijn vrije tijd ( ben retired) voor een hospice en zoek voor de happy lunch die ik verzorg met mijn vrouw mooie, smakelijke, en kleurrijke gerchtjes…..ik denk dat dit gerecht geschikt is .voor mijkn doelgroep…….vandaar.!

  • rectificatie:: bovenstaand gerecht maak ik natuurlijk met avocado en niet met mango.

  • Hoi Marlieke, het gerecht ziet er fantastisch uit en staat op mijn kerstlijstje voor dit jaar! Helaas heb ik een aantal gasten die gruwelen van Avocado. Heb je wellicht een tip waarmee ik de avocado kan vervangen?

  • Hoi Marlieke,

    Hoeveel uur van tevoren kan ik dit klaar maken?

    Groetjes,
    Geanne

Reactie plaatsen