Waarom ik (bijna) elke dag kokoswater drink

De eerste keer dat ik kokoswater dronk, zat ik op het strand in Thailand. Daar werd hij voor mijn neus opengemaakt en proefde ik het pure kokoswater met de zon op mijn bol. Een fijne, tropische herinnering dus. Maar zelfs in de winter drink ik veel kokoswater en in dit artikel vertel ik je waarom. Ook vind je hier alles wat je moet weten over dit gezonde, dorstlessende drankje. 

Kokoswater zonder toevoegingen

Helaas is het moeilijk – en vooral heel duur – om in Nederland een groene kokosnoot te krijgen om uit te drinken. En wanneer je kokoswater uit een pak koopt, zijn er vaak suikers of smaakversterkers aan toegevoegd. Wanneer het drankje heel zoet óf heel erg naar kokos smaakt, dan weet je dus dat het niet puur is. Heel zonde, want die toevoegingen zijn helemaal niet nodig. Mijn favoriete kokoswater van Obrigado komt bijvoorbeeld rechtstreeks uit de kokosnoot, is 100% puur en heel erg lekker. Heel fijn, want het kokoswater van dit Braziliaanse merk is sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar. Waarom ik Obrigado nog meer een warm hart toedraag, is het feit dat de kokosnoten op een duurzame farm worden verbouwd. Van het totale natuurgebied waar de palmbomen (zo’n 450.000!) worden verbouwd, wordt 70% behouden voor het regenwoud. Daarnaast worden alle palmbomen voorzien van een barcode waardoor de ontwikkeling in de gaten wordt gehouden voor de beste kokosnoten. Dan smaakt het frisse drankje wat mij betreft nog lekkerder.

obrigado4

Het verschil tussen kokoswater en kokosmelk

Kokoswater is het sap van een groene (jonge en onrijpe) kokosnoot. Hoe langer kokoswater in de kokosnoot blijft zitten, hoe minder er van het sap overblijft. Langzaam wordt dit namelijk omgezet naar het witte vruchtvlees. Kokoswater bestaat voor 94% uit water en bevat een unieke combinatie van vitamine C en mineralen. Bovendien bevat kokoswater – in tegenstelling tot de romige, witte kokosmelk – geen vet en bijna geen calorieën. Kokosmelk bevat bijvoorbeeld gemiddeld 500 calorieën per 250 ml en kokoswater van Obrigado maar 48 gram. Kokosmelk wordt gemaakt door witte kokos samen te persen, daardoor is het ook rijk aan vetten. Een lekker, maar wel wat minder bikini-proof drankje dus.

obrigado3

5 redenen om (veel vaker) kokoswater te drinken

Kokoswater…

  1. …bevat geen vet en is heel laag in calorieën. Slechts 48 calorieën per 250 gram.
  2. …is perfect om je lichaam te hydrateren. Het is namelijk rijk aan elektrolyten (mineralen) die helpen bij het op peil houden van de vochtbalans in het lichaam. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat kokoswater het vochtbalans béter herstelt dan water.
  3. …is het perfecte sportdrankje. Enerzijds om te hydrateren, anderzijds om de spieren te versterken en sneller te laten herstellen. Dit komt o.a. omdat kokoswater potassium en sodium bevat (tikkie technisch, maar je spieren worden er in ieder geval blij van).
  4. …is ideaal om te verwerken in sapjes en smoothies. Denk bijvoorbeeld aan een pina colada smoothie of een gezonde cockails.
  5. …match qua smaak heel goed bij frisse visgerechten. Drink ‘m bijvoorbeeld bij een omelet rol met zalm of een Poke bowl. Obrigado is niet voor niets heel populair bij Poke Perfect in Amsterdam.

Drink jij ook veel kokoswater? Laat vooral een reactie achter, ik ben heel benieuwd!

obrigado

 

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Obrigado. Klik hier voor meer informatie. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen