Zoete aardappel crostini’s met avocado mousse en Gruyère kaas

Lekker makkelijk natuurlijk, die kaasstengels of nootjes als bite bij de cocktail. Maar wil je iets écht bijzonders als aperitief of bij de borrel serveren, dan moet je deze crostini’s van zoete aardappel met avocado mousse maken. Een heerlijke combi van zoete, romige en zoute smaken. Want de licht pittige kaas van Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP maakt dit feestelijke hapje helemaal af. En zien deze kleurrijke borrelhapjes er ook niet hartstikke knap uit? Een feestje om te serveren lijkt me zo. Hieronder vind je het recept!

Creatief borrelhapje met zoete aardappel

Dit is echt zo’n hapje waar je iedereen mee verrast. Want wie verwacht er nu een crostini, oftewel ‘toastje’, van zoete aardappel? Bovendien ken ik werkelijk niemand die niet dol is op de oranje aardappel. Ook tover je vrijwel altijd een glimlach op het gezicht wanneer je avocado in de strijd gooit. De granaatappelpitjes maken het smakelijke geheel nog een stuk feestelijker, en springen ook lekker in het oog. En de gerookte kipfilet is een hele lekkere toevoeging. Oh, en wees vooral niet zuinig met de kaas, want de combinatie van de pittige, zoute Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP in combinatie met zoete aardappel is een match made in heaven. De kaas is in een Zwitserse zandstenen grot met een vochtig en mineraal klimaat gerijpt, waar hij zijn aromatische, intense smaak aan te danken heeft.

Cheers, op de zomer

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is een lekker bijpassend drankje inschenken. De cocktail ‘dadel old fashioned’ (recept vind je hier) past erg goed bij dit borrelhapje, maar een stevige Chardonnay is ook nooit een verkeerde keuze. En wat kan ons het schelen, schenk er gewoon alvast één in terwijl je onderstaand recept leest. De zomer is tenslotte te kort om er niet maximaal van te proeven. Ik ben benieuwd wat je van die borrelhapje vindt.

Geen 18, geen alcohol.

Benodigdheden:

Voor c.a. 10-12 zoete aardappel crostini’s

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel zure room
  • 1/2 citroen
  • Eventueel: scheutje honing
  • Handje granaatappelpitjes
  • Olijfolie + zeezout
  • Walnoten of pijnboompitjes
  • C.a. 75 gram Emmi KALTBACH Le Gruyère AOP
  • 4-6 gerookte kipfilet plakjes

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hete lucht). Was de zoete aardappel en laat de schil zitten. Snijd de zoete aardappel daarna in plakjes van c.a. 0.5 cm dik. Smeer ze daarna aan beide kanten in met wat olijfolie en strooi er wat zeezout overheen.

2. Verdeel de zoete aardappel plakken op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze daarna voor 15 minuten, draai de plakken om en bak ze daarna nog zo’n 5-10 minuten tot ze knapperig zijn. Houd in de tussentijd een oogje in het zeil, om te voorkomen dat de crostini’s te bruin worden. Zet de temperatuur in dat geval wat lager.

3. Maak de avocado mousse door de avocado met de zure room, een aantal druppeltjes citroensap (naar smaak meer) en wat verse peper in een food processor, met een staafmixer of gewoon met een vork zo luchtig mogelijk te pureren. Proef de mousse even en wanneer je ‘m te zuur vindt, kun je er een scheutje honing aan toevoegen. Dit heb ik zelf ook gedaan en maakt de smaak iets zachter.

4. Maak met een kaasschaaf krullen of reepjes van de KALTBACH Le Gruyère AOP. Zet dit even apart. Leg de crostini’s op een mooi plateau, bord of plank. Beleg de zoete aardappel crostini’s daarna met een gehalveerd plakje kipfilet (of maak een aantal vegetarische crostini’s, zoals ik heb gedaan). Verdeel daarna een dot avocado mousse en vervolgens wat krullen kaas op de crostini. Garneer met de granaatappelpitjes en gehalveerde walnoten.

Et voilà, nu kan ik alleen nog maar zeggen: cheers en eet smakelijk! Laat je me weten wat je van deze zoete aardappel crostini’s vindt?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Le Gruyère AOP, kijk voor meer informatie over deze Zwitserse kaas op Le Gruyère AOP

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen