Zoete aardappel schotel met zuurkool en prei

Toen ik mijn man vertelde dat ik een zuurkool schotel had gemaakt, keek hij alsof ik zei dat hij zand moest gaan eten. Nee, zuurkool is niet zijn ding. Of ik moet eigenlijk wàs zeggen, want van deze vegetarische zoete aardappel schotel met zuurkool en prei heeft hij twee keer flink opgeschept! En zelf vond ik ‘m ook heerlijk en durf wel te zeggen dat dit een van de lekkerste manieren is om zuurkool te eten. Het zoete van de aardappels en het appeltje, in combinatie met de romige-pittige prei, een vleugje dille en de krokante korst van kaas maakt ‘m qua smaak helemaal compleet. Gewoon eens maken dus, óók als je niet van zuurkool houdt. Ik beloof je dat je dit lekker vindt. 

Benodigdheden:

  • 300 gram zuurkool
  • 400 gram prei (fijngesneden)
  • 100 gram crème fraiche
  • Verse dille
  • 5 middelgrote zoete aardappelen
  • 1 appel
  • Scheutje melk (amandel- of gewone melk)
  • Parmezaanse kaas
  • Panko (of paneermeel)
  • Olijfolie

Tip: wanneer je geen zin hebt in een vegetarische maaltijd, serveer deze schotel dan met een gebakken (wit)visje.

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hete lucht). Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken. Breng water aan de kook en kook de zoete aardappelen in c.a. 20 minuten met wat zout gaar. Kook ook de zuurkool zoals staat omschreven op de verpakking, waarschijnlijk zo’n 15-20 minuten.

2. Schil in de tussentijd de appel en snijd het fruit in stukjes. Voeg de appel halverwege aan de zuurkool toe en laat zacht worden. Breng op smaak met peper en eventueel een klein snufje zout.

3. Roerbak in de tussentijd – de laatste 5 minuten –  de prei en voeg de crème fraiche toe. Laat de crème smelten en voeg dan wat verse dille, peper en zout toe. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Pureer ze vervolgens met wat peper, zout en een scheutje melk.

4. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Bedek daarna de bodem van een ovenschaal met de helft of 2/3 van de zoete aardappel puree. Verdeel de zuurkool en appeltjes over de puree. Verspreid daar overheen de romige prei. Smeer daarna de overgebleven zoete aardappel puree mooi uit over de bovenkant. Strooi hier flink wat kaas overheen en bedek de kaas met een laagje panko of paneermeel. Besprenkel de bovenkant tenslotte met wat olijfolie.

5. Zet de ovenschaal 15-20 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is en de bovenkant een goud-bruine kleur heeft gekregen. Eet smakelijk!

Zin in meer gezonde, lekkere en originele recepten uit de keuken van Cotton & Cream? Klik dan hier voor het hele overzicht! Laat je ons weten wat je van het recept vindt?

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Net bij mijn buurvrouw en haar achttienjarige zoon gegeten. Als we om de beurt bij elkaar eten proberen we altijd een nieuw recept uit. Mijn buurvrouw houdt niet van zuurkool maar heeft desondanks de zoete aardappelschotel met zuurkool, kaas en prei gemaakt, precies volgens het recept op deze site
    We vinden alledrie dit recept zeer geslaagd. Wederom zeer bedankt, Marlieke, voor dit heerlijke en gezonde recept.
    Ik ga deze ovenschotel binnenkort ook zelf maken en ben van plan er taleggio in te verwerken, een verrukkelijke kaas die ik pas ontdekt heb.
    Ben benieuwd of jij taleggio kent, Marieke? Taleggio is vooral geschikt voor ovenschotels…

  • Wat een heerlijk recept Marlieke. Geweldig, net als alle andere recepten van jou die ik inmiddels heb gemaakt.
    Dank je wel!!

  • Mmmm! Klinkt zo goed :) Snel eens proberen!

  • Ziet er super lekker uit ik krijg er al meteen zin in! Jammer dat veel ingredienten duur zijn, weet u misschien iets waar het mee te vervangen is. Zelf zoek ik namelijk altijd viavhttps://www.folderbode.nl/aldi/naar producten in de aanbieding dan kan ik het goedkoop houden.

  • Ziet er super lekker uit ik krijg er al meteen zin in! Jammer dat veel ingredienten duur zijn, weet u misschien iets waar het mee te vervangen is. Zelf zoek ik namelijk altijd viav https://www.folderbode.nl/aldi/ naar producten in de aanbieding dan kan ik het goedkoop houden

  • Heerlijk recept! Ik bak met de prei ipv dille, kerrypoeder mee. Dat smaakt ook erg lekker bij de zuurkool.

Reactie plaatsen