ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT MET SPINAZIE, PREI EN RUNDERBALLETJES

Voor stamppot mag je mij écht wakker maken. Een stampotje met boerenkool of andijvie bijvoorbeeld, maar een lekkere hutspot laat ik ook niet aan me voorbij gaan. Zit hier een stevige, kruidige gehaktbal bij dan krijg je mij helemaal stil aan tafel. Lekker Hollands en kneuterig, ik houd ervan! Tegenwoordig is de zoete aardappel stamppot favoriet, iets gezonder en minder zwaar. Lekker in combinatie met pittige en zoute smaken. De zoete aardappel stamppot met spinazie die ik vandaag met je deel is bijvoorbeeld echt om te smullen. Vooral de runderballetjes en oude geitenkaas maken dit gerecht eentje om veel vaker te eten. Zeker eentje om op je to cook-list te zetten dus!

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 2 grote zoete aardappels (c.a. 500 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 2 bosuitjes
  • 1-2 handjes spinazie
  • 2-4 runderworstjes (kruidige, chipolata worstjes)
  • Oude geitenkaas
  • Peper en zout

TIP: ook lekker om wat zongedroogde tomaatjes aan de stamppot toe te voegen (evenveel als vervanger voor prei) en te garneren met pijnboompitjes!

To do’s:
1.
Schil de zoete aardappelen en snijd ze vervolgens in stukken. Zet een pan water op het vuur samen met de zoete aardappelen en breng het water aan de kook. Kook de zoete aardappelen daarna in 20 minuten gaar.

2. Snijd de runderworstjes in gelijke stukjes, zodat het een soort balletje worden. Bak runderballetjes in de daarna met wat olijfolie in de pan gaar en aan de buitenkant mooi bruin.

3. Snijd de prei in ringetjes en was dit vervolgens goed. Roerbak de prei daarna – een paar minuten voordat de zoete aardappelen gaar zijn – een paar minuten met een fijngeknepen teentje knoflook in de pan.

4. Wanneer de zoete aardappelen na 20 minuten gaar zijn, giet je het water af en stamp je de zoete aardappels met een aardappelstamper of vork fijn. De puree mag best een beetje grof zijn!

5. Mix de prei vervolgens voorzichtig door de warme aardappelpuree, samen met de rauwe spinaziebladeren en een fijngesneden bosuitje. Breng de stamppot op smaak met peper en zout. Schep als laatste de gehaktballetjes er doorheen.

6. Schep de stampot op de borden en rasp hier voor het serveren flink wat oude geitenkaas overheen (meer dan op de foto). De geitenkaas smaak is erg lekker bij dit gerecht, dus serveer eventueel apart nog wat extra kaas.

Eet smakelijk! Klik hier voor veel meer lekkere, makkelijke en gezonde recepten!

Zoete aardappel stamppot met spinazie1 Zoete aardappel stamppot met spinazie

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • Yum, ik ben niet zo’n fan van de traditionele stamppot, maar dit vind ik dan wél heel erg lekker!

  • Lieve Eveline,
    Deze website ontdek ik zojuist. Snelle recepten, die wel vullend zijn en bij jou passen, vermoed ik. Misschien een tip voor je? Ik stuur er nog twee door. Liefs mam :)

    • Wat een ontzettend lief berichtje aan je dochter! :-) je kunt haar de link het beste nog een keer via een aparte mail doorsturen, ik ben bang dat je dochter het bericht anders niet ziet. Fijn dat je de recepten lekker vindt, tips zijn natuurlijk ook altijd welkom!

  • Ik ga hem zeker proberen, maar welke kaas kan ik als alternatief gebruiken? (hou echt niet van geitenkaas)
    Parmezaanse kaas is dat een combi?

Reactie plaatsen