COLUMN: EEN NATTE ZOEN IN JE NEK

Heeee, hallo! En meteen heb je zo’n natte kus in je nek. Getsie. Gewoon blijven lachen natuurlijk, want je bent blij om elkaar te zien. Maar serieus, kunnen we alsjebliéft een vaste afspraak maken over hoe we elkaar begroeten, die in het hele land hetzelfde is? Om eerlijk te zijn vind het hartstikke verwarrend. In Brabant geven we elkaar 3 zoenen. Kei gezellig, lekker duidelijk en niks mis mee. In andere delen van ‘t land zoen je elkaar alleen wanneer je close genoeg bent. Dus ja, waar ligt in godsnaam die grens? En in Amsterdam is het helemaal ingewikkeld. Enerzijds is het leven hier namelijk vluchtig en volstaat 1 zoen op de wang. Snel en losjes maar wel liefdevol. Anderzijds zijn mensen in de hoofdstad heel amicaal, dus geef je elkaar een knusse hug. En precies, dáár gaat het nu mis! Want hoe weet je nu vooraf of je elkaar 1 zoen, een knuffel of het hele pakket geeft? Allebei iets anders doen, dat gaat namelijk niet. Geef jij een knuffel en die ander een kus, dan heb je een natte zoen in je oor te pakken. Is het andersom en geef jij een kus en die ander een knuffel, dan voelt die kus extreem misplaatst. En wat dacht je ervan wanneer jij 3 kussen wilt geven en die ander 1 kus voldoende vindt? Dan kijk je elkaar na de eerste kus schaapachtig aan van “uhmmm, doen we er nog eentje, of laten we het hier bij?” Zelf sla ik dat soort situaties liever over.

En wanneer je net gewend bent geraakt aan de knuffels en nonchy zoen op de wang, doe je dit per ongeluk bij een zakelijke afspraak. Oeps, mag ik even door de grond zakken? Dat is écht gênant. Zakelijk gezien geef je elkaar namelijk drie zoenen. Of enkel een hand. Juist, en ook hiér gaat het weer mis. Er zijn namelijk ook geen duidelijke etiquette voor zakelijk zoenen. Met als resultaat dat jij met je hoofd naar voren buigt maar deze toenadering wordt beantwoord met een afstandelijke hand. Wanneer twee groepen elkaar gedag zeggen is nog zo’n ongemakkelijke situatie. De één geeft de ander drie zoenen, want die twee kennen elkaar al een tijdje. Moet jij dat dan ook gewoon doen, terwijl dit eigenlijk veel te informeel voelt? Ik vind dat hele zoen-gebeuren in ieder geval maar lastig. Dus lieve jongens en meisjes, waar gaan we voor?

Zin om verder te lezen? Hier vind je een overzicht van alle columns van Marlieke. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Laatste reacties
  • ja dat heb ik ook altijd!
    Of als je een iemand altijd het zelfde begroet bijvoorbeeld een kus op de mond en dan kus je haar per ongelijk 3 keer en dan kijk je elkaar zo aan van ohh ja wij doen het altijd met één kus….

Reactie plaatsen