Zelfgemaakte kaastoastjes met ham en gestoofde peer

Aan inspiratie voor borrelhapjes heb je toch nooit genoeg? Daarom deel ik vandaag een recept voor een borrelhapje met een Mediterraans tintje, wat perfect is als aperitief voor een diner of  bite tijdens een feestje. En wil je helemaal in Spaanse sferen blijven, serveer er dan de nieuwe Licor 43 Orochata bij. Een hele lekkere smaakcombi!

Spaanse aperitief-momentje

Het is altijd even oefenen om de naam goed uit te spreken, maar Licor 43 is al zo lang ik me kan herinneren een van de meest populaire likeuren in de kroeg. Maar ook thuis is het altijd gezellig om na het eten samen een fles open te trekken. Dan weet je gewoon dat het een goede, geslaagde avond is. Laatst proefde ik Licor 43 Orochata voor het eerst, een nieuw drankje gemaakt van aardamandelmelk, kaneel en citrus. Heel lekker! Want terwijl de originele likeur zoet, karamelachtig en zelfs wat stroperig is, is Orochata licht en zacht. De likeur is geïnspireerd op het typisch Spaanse drankje uit Zuid-Spanje “Horchata”; een frisse, koude shake gemaakt van aardamandelen. Orochata drink je ook met ijs en is ideaal als aperitief voor de feestdagen. En aangezien ik nooit iets kan drinken zonder een hapje erbij (je bent een foodie, of niet) heb ik iets verzonnen wat hier perfect bij past.

licor-43-orochata

Zelfgemaakte kaastoastjes met ham en peer

Bij Spaanse hapjes denk je snel aan kaas, ham en pinchos. Een borrelplank was dus een prima keuze geweest, alleen wel wat saai. Daarom heb ik zelf kaastoastjes gemaakt om als aperitief hapje te serveren. Ik koos voor geitenkaas, maar met gewone kaas kan natuurlijk ook. De zelfgemaakte kaastoastjes zien er leuk uit en zijn ook nog heel makkelijk om te maken. Daarnaast doen zoete smaken het altijd goed in combinatie met zoute kaas en ham, daarom heb ik peertjes gestoofd (in 10 minuten gepiept) om erbij te serveren. De romige likeur maakt het vervolgens helemaal af. Hieronder vind je het recept!

Benodigdheden:

Voor c.a. 8 stuks

  • 75 gram geraspte belegen of oude, harde (geiten)kaas
  • 1 klein peertje
  • 50 ml (ongeveer 4 eetlepels) Licor 43 original
  • Scheut honing (ongeveer 1/2 eetlepel)
  • Verse bieslook
  • 4 plakjes rauwe, Spaanse ham

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete lucht). Schil de peer en snijd het fruit in kleine blokjes. Doe de peer samen met de Licor 43 en honing in een pannetje.

2. Verwarm de likeur en zorg dat de honing wordt opgenomen. Breng de likeur aan de kook, onder regelmatig roeren. Laat de peertjes c.a. 10 minuten op laag vuur stoven en de saus ietwat inkoken.

3. Wanneer de oven heet is, leg dan wat bakpapier op de bakplaat en verdeel hier op 8 plakken wat geraspte kaas. Een niet al te dik, maar ook zeker niet te dun laagje kaas. Zet dit voor 10 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten en krokant is.

4. Laat de zelfgemaakte kaastoastjes daarna afkoelen en uitlekken op keukenpapier. Beleg ze vervolgens met een (half) plakje ham, wat fijngesneden verse bieslook en een paar blokjes peer. Besprenkel met de overgebleven siroop.

En nu PROOST op een awesome nieuw jaar!

Heb je zin in meer recepten voor borrelhapjes, zie dan deze link. En klik hier wanneer je jouw gasten wilt trakteren op een ijskoud glaasje Orochata. 

zelfgemaakte-kaastoastjes2 zelfgemaakte-kaastoastjes

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met Licor 43. Klik hier voor meer informatie.

Geen 18? Geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen