Buik blij, jij blij: dit moet je eten voor een happy gevoel

Je herkent het vast wel: wanneer je je down of gestrest voelt, krijg je buikpijn. Is niet zo gek, want het heeft hartstikke veel invloed op elkaar. Of eigenlijk, hoe je buik zich voelt heeft invloed op hoe je hersenen zich voelen. We neigen te denken dat het vooral andersom werkt, en juist toe te geven aan onze cravings wanneer we ons slecht voelen. Maar wist jij dat bepaalde ingrediënten, waar probiotica in zitten, je van dat vervelende buikgevoel af kunnen helpen? Wij werden geïnspireerd door een artikel van Grazia om hier eens wat meer over te weten te komen.

Probiotica maken je darmen weer helemaal happy. Wat zijn dat dan precies? Simpel gezegd zijn het goede bacteriën die in je darmen leven. Wanneer je meer van deze bacteriën binnenkrijgt, verbetert je gemoedstoestand. Nog méér dan je zou denken. Een extra goede reden om een beetje te letten op wat je eet. Daarnaast zijn probiotica ook nog eens goed voor je weerstand, je hart, en helpen ze buikvet verminderen. Hoe je die probiotica dan binnen krijgt? Door de volgende producten te eten.

1. Yoghurt

Met stipt op nummer één: yoghurt. Goed nieuws, want wie werkt er niet zo nu en dan een yoghurtje als ontbijt naar binnen? Yoghurt bevordert de spijsvertering en is goed voor je immuunsysteem. Tip: kies uiteraard wel voor een yoghurt die ongezoet is.

2. Zuurkool

Zuurkool bevat probiotica omdat het vanwege de fermentatie melkzuur bevat. Wél is het zo dat zuurkool tegenwoordig vaak langer houdbaar wordt gemaakt door het te pasteuriseren, dus hierdoor worden de bacteriën gedood. Ga dus wel voor verse zuurkool.

 

3. Kaas van rauwe melk

Yes, hier gaat ons foodie hartje toch wel sneller van kloppen. Want we kunnen niet zonder kaas, en dat hoeft dus ook niet. Ten minste, zolang de kaas van rauwe melk gemaakt is. Bij vele soorten kaas is dit mogelijk, zoals feta, Gouda en brie. Check even het etiket.

 

4. Pure chocolade

Ja dat lees je goed: je kunt dus gerust chocolade eten wanneer je je depri voelt, want het helpt dus écht. Let op: wel de pure variant, het liefste zo puur mogelijk. De chocolade zelf bevat geen probiotica, maar wel het stofje flavonol, wat de goede bacteriën gezond houdt in je buik, en ze helpt om te groeien. Dus: een goede darmflora. 

5. Augurken

Voor augurken geldt eigenlijk ongeveer hetzelfde als zuurkool. Vanwege het fermentatieproces bevatten ze veel probiotica. Alleen hier zit ook weer een ‘maar’ aan. Ga niet voor augurken gemaakt met azijn, dit doodt de bacteriën weer.

 

6. Olijven

Heerlijk voor op de borrelplank of door je salade: olijven. Én dus goed voor je buik. Wel alleen als je voor olijven ingemaakt met zout gaat, en niet de variant met alleen water.

7. Kombucha thee

Dit is een gefermenteerde thee die echt voor van alles en nog wat goed is, en dus ook voor je darmen. Dus, wil je je darmen blij hebben? Koop deze thee in bijvoorbeeld een gezondheidswinkel, zoals hier.

 

8. Miso

Dit heb je vast wel eens op de menukaart zien staan bij je favo sushirestaurant: misosoep. Meestal bestellen we eerder onze geliefde California Roll, maar kies de volgende keer dit soepje eens. Het bevat probiotica omdat het gemaakt is van sojabonen die, je raadt het al, gefermenteerd zijn.

 

Veel gefermenteerde producten en producten met rauwe melk bevatten dus probiotica. En veruit de meeste van deze ingrediënten zijn echt geen straf om te eten. Dus, last van een naar (onder)buikgevoel? Eet in het vervolg wat vaker wat van deze producten, wedden dat je je een stuk beter voelt?

 

Bron hoofdbeeld: Shutterstock/Kaas en olijven door Thomas Francois

Bronnen beelden: Shutterstock/Yoghurt in houten kom door DONOT6_STUDIO/Stukken chocolade door joannawnuk/Verse olijven op hout door mythja

Bronnen informatie: Grazia/rubriek.nl/Healthline/rd.com/Paleohacks/Optimale gezondheid

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen