Deze fouten in de keuken maak jij hierna nóóit meer

Ook al ben jij ondertussen al gepromoveerd van groentje in de keuken tot bijna chefkok, er zijn bepaalde fouten in de keuken die alsnog veel mensen (waaronder wijzelf) maken. Uit haast, uit gewoonte of gewoon stiekem een beetje uit slordigheid. Het kan natuurlijk ook nog dat je helemaal geen idee had dat je iets fout deed. Daarom zetten we de mogelijke ‘foutjes’ (want niets is helemaal goed of fout natuurlijk) op een rijtje om je te inspireren. En mogelijk sla je jezelf stiekem toch nog voor je kop.

1. Groenten (in zo min mogelijk water) koken

Een tip die Marlieke laatst van haar schoonmoeder kreeg, en echt géén idee van had. Kook groenten, bijvoorbeeld boontjes, in een klein laagje water. Want het water neemt voedingsstoffen op. En ook geldt natuurlijk: hoe langer je groenten kookt, hoe meer vitaminen ze verliezen. Tip: leg je groenten onder de gril, met wat olie, peper, zout en eventueel wat kruiden. Of eet ze gewoon lekker rauw natuurlijk.

2. Knoflook verbranden

Deze herken je vást wel: wil je een lekker teentje knoflook toevoegen aan je saus, is ie binnen een minuut al verbrand. In veel recepten staat dat je moet beginnen met ui en knoflook fruiten (en dit zit inmiddels dan ook in ons ‘systeem’, maar voeg in plaats hiervan de knoflook eens pas op het laatst toe.) Overigens is het sowieso wel lekker om de kruiden aan het begin toe te voegen aan de pan, en ze even te fruiten waardoor de smaken vrijkomen.

3. De verkeerde etenswaren in de koelkast stoppen

We hebben de neiging om vaak zoveel mogelijk etenswaren in de koelkast te gooien, want dan is het langer houdbaar, toch? Geldt zeker niet voor alles. Tomaten, komkommer, aubergine, uien en avocado’s zijn slechts enkele voorbeelden van producten die mensen vaak  in de koelkast bewaren, maar beter houdbaar zijn (en hun smaak behouden) buiten de koelkast. Niet meer doen dus. En wist je dat bepaalde soorten fruit beter ook niet bij of naast elkaar in de fruitmand kunnen? Door de zuren in bijvoorbeeld appels en kiwi’s, rotten andere fruitsoorten ernaast sneller.

4. Koken en bakken met een koude pan

Soms zijn we iets te hongerig en dus iets te ongeduldig, en gooien we ons eten al in de pan voordat het vuur de pan echt verhit heeft. Niet zo handig, want zo gaat je eten natuurlijk niet optimaal bakken. Even wachten tot de pan écht warm is dus. Dat geldt vooral voor vlees, omdat het van binnen goed dicht moet schroeien zodat je niet per ongeluk een rauw hapje naar binnen werkt.

print
Geschreven door
Laatste reacties

Reactie plaatsen