DE WAARHEID OVER GOEDE EN SLECHTE VETTEN

Vetten worden vaak in een negatief daglicht gezet, want van vet worden we dik. Maar de waarheid over vetten ligt een stuk genuanceerder. Foodcoach en gastblogger Bobby Lisa vertelt jou alles wat je moet weten over vetten in je dagelijkse voedingspatroon. Word je nu wel of niet dik van vet? En wat is het verschil tussen goede en slechte vetten? Dit zijn een aantal vragen die in deze blogpost van Bobby Lisa beantwoord worden. Lees snel verder en ontdek de waarheid over vetten.

Vetten dienen ook voor energie
Vetten dienen net als koolhydraten voor energie, maar toch is de verbranding van vetten net even anders. Als je aan Energie en Vet denkt, denk je al snel aan ‘vetreserves’. Dat is ook zo. Vetten zijn namelijk niet zoals koolhydraten direct beschikbaar voor energie, maar dienen als reserve bij een lange workout. Het lichaam heeft meer zuurstof en tijd nodig om vetten te kunnen verbranden voor energie. En wanneer er voldoende tijd is, verbranden we deze ook. Want ook wanneer we gewoon op de bank zitten of langdurig extensief trainen, verbranden we vetten.

Zijn vetten dikmakers?
Natuurlijk, wanneer je vet eet en dit niet verbrandt, sla je dit op als vet – waar moet het anders heen? Maar sommige vetten zijn net iets makkelijker te verbranden en dus te verliezen, dan andere vetten. Namelijk de gezonde onverzadigde vetten. Het woord zegt het eigenlijk al. Deze vetten zijn nog niet helemaal verzadigd en dus (nog) makkelijk afbreekbaar. Makkelijker afbreekbaar wil zeggen; makkelijker te verbranden en dus makkelijker kwijt te raken, dan vetten die al wel verzadigd zijn.

We kunnen de verzadigde vetten dus als minder gezonde vetten zien. Vaak zijn dit ook de vetten die in kunstmatige producten zitten en niet natuurlijk zijn. Vetrijke producten die gefabriceerd zijn, hebben hun bindingen vaak al verloren tijdens dit kunstmatige proces. Hierdoor zijn de meeste vetten al VERzadigd geraakt en dus VERkeerd. Vergeet hierbij niet de slechte transvetten, die alles behalve natuurlijk zijn en negatieve eigenschappen hebben voor het menselijk lichaam.

lekker vet croque monsieur

Zonder vetten kunnen we niet leven
Vetten hebben we nodig, want zonder vetten kunnen we niet leven. Nu bedoel ik met name de vetten die in natuurlijke producten zitten, de onverzadigde, goede vetten. Maar over welke vetten en producten heb ik het dan? Laat ik het iets praktischer maken…

Verzadigde vetten zitten meestal in kunstmatige producten:

  • Snoep en snacks
  • Koeken
  • Gefabriceerde guacamole
  • Sauzen

Verzadigde vetten zijn meestal van dierlijke oorsprong:

  • Volle zuivelproducten
  • Kaas
  • Boter
  • Eieren
  • Vet vlees

Onverzadigde vetten zijn meestal van plantaardige oorsprong:

  • Olijven en olijfolie
  • Arachideolie, koolzaadolie en druivenpitolie
  • Plantaardige margarines
  • De meeste noten, met name walnoten en amandelen (ongezout en ongebrand)
  • Zaden en pitten
  • Avocado
  • Vette vissoorten – omega 3 en 6 vetzuren
  • Lijnzaad(olie)

Verzadigde vetten zitten trouwens ook in enkele plantaardige producten zoals kokos, cacao en palmvet!

noten goede vetten

Kun je vetten onderscheiden op hun uiterlijk?
Behalve op basis van de verzadiging (dit lees je op het etiket), kun je vetten onderscheiden op hun uiterlijk. Je hebt namelijk harde en zachte vetten. Plantaardige onverzadigde vetten zijn van nature vloeibaar en dierlijke producten hebben meestal bij kamertemperatuur een vaste vorm. Een vaste vorm wil meestal zeggen VERhard door industriële bereiding, VERzadigd en dus VERkeerd.

Is het een kunst om meer gezonde onverzadigde vetten te eten?
Nee, ik denk niet dat het een kunst hoeft te zijn om gezonde vetten te eten. Probeer voor jezelf te bedenken wat voor soort voedingsmiddelen je wel of niet in huis haalt. Kort gezegd moet je proberen zo puur en natuurlijk mogelijk te eten. Bereid dus zoveel mogelijk zelf en eet zo min mogelijk kant en klaar producten. Hiermee bedoel ik ook de al voorgesneden worteltjes of snoeptomaatjes. Of de guacamole die wel van een gezonde avocado afkomstig is, maar zeker wel kunstmatig is en meer bevat dan men denkt!

Ojaa houd je zelf niet voor de gek en vergeet vooral niet te genieten…

Ojaa en GENIET

Heb jij de ideale balans gevonden? Lees in dit artikel over mijn balans in gezond eten en toch optimale genieten: https://cottonandcream.nl/gezond-eten-en-toch-optimaal-genieten/

Next time: Moeten we terug naar de oertijd en oermens of zijn we allang verder geëvalueerd?

Over Bobby Lisa:
Bobby Lisa is 24 jaar en komt uit Amsterdam. Bobby houdt naast fashion ook erg van een ‘healthy lifestyle’. Sporten en gezonde voeding zitten in haar wekelijkse routine. Bobby is gespecialiseerd in food, adviseert hierin en is eigenaresse van BobbyLisa.nl. Daarnaast heeft ze haar eigen webshop.

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen