Mini “appeltaartje” zonder deeg met bosbessen vulling

Dit mini appeltaartje heb ik gemaakt voor iedereen die dol is op fruit. Want deze appeltaart zonder deeg bestaat voor 100% uit fruit. Nou ja, op wat honing, nootjes en amandelmeel na dan. Dit “appeltaartje” is ideaal om klaar te maken als feestelijk ontbijt met een schep kwark of als gebakje met een toefje (kokos)slagroom. Dit gezonde appeltaartje zit er toch bovendien mega cute uit?

Gezond appelgebakje

Nu denk je waarschijnlijk dat ik dit recept voor een appeltaart zonder deeg heb gemaakt omdat de bodem van de Oer-Hollandse appeltaart normaal gesproken wat vettig is en ook niet zuinig is met ‘slechte’ koolhydraten. Om eerlijk te zijn is dit idee voor een appeltaart zonder deeg ontstaan omdat ik zin had in een stuk warme appeltaart, maar geen deeg in huis had. En dan moet je creatief zijn. Het resultaat is een lekker en gezond appelgebakje, waarbij de appel de “bodem” is en een heerlijke smaakcombinatie ontstaat. Het is een feestje om als ontbijt te serveren, maar je kunt dit gerecht ook maken wanneer je gasten op bezoek krijgt. Bij de koffie of als toetje! Een ander pluspunt: geen gedoe met taart snijden, de porties zijn meteen verdeeld!

Benodigdheden:

Voor 2 personen

  • 1 grote appel
  • Limoen- of citroensap
  • Flinke hand bosbessen
  • Flinke hand frambozen
  • Paar walnootjes, fijngemaakt
  • 2 volle eetlepels amandelmeel
  • 1-2 eetlepels honing
  • Paar druppels vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • Kwark of (kokos)slagroom om te serveren (how-to kokosslagroom: blik volvette kokosmelk minimaal 1 dag in de koelkast laten staan en alleen het dikke deel opkloppen, het water afgieten)

To do’s:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Schil de appel en snijd bij het klokhuis doormidden. Verwijder het klokhuis daarna voorzichtig met een mes. Hol de appel daarna in het midden wat uit, waardoor een “bakje” ontstaat. Besprenkel de stukken appel daarna met limoen- of citroensap en smeer goed uit.

2. Maak de vulling door de frambozen, bosbessen, amandelmeel, fijngemaakte walnoten, honing, kaneel en vanille-extract met elkaar te mengen. Het amandelmeel en de honing zorgen ervoor dat het fruit aan elkaar blijft ‘plakken’ en een mooie vulling ontstaat. Vul de stukken appel daarna met de vulling en zet voor c.a. 25-30 minuten in de oven.

3. Klop vlak voor het serveren de (kokos)slagroom stevig of zet de kwark klaar. Serveer het appeltaartje met een toef slagroom of kwark en serveer op een (gebaks)bordje. Eet smakelijk!

Klik hier voor meer creatieve, lekkere en gezonde recepten uit de keuken van Cotton & Cream. 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Leuk idee. De combinatie van de appel met frambozen en bosbessen klinkt ook heerlijk! X

Reactie plaatsen