Vroeger kreeg ik geen hap witlof door mijn keel. Die bittere smaak, mijn haren gingen ervan overeind staan. Herkenbaar? Gelukkig verandert onze smaak in de loop der jaren en weten we groenten zoals spruitjes, broccoli en witlof – waar we vroeger áltijd de strijd mee voerde – weer te waarderen. Wat zal ‘ons mam’ toch trots zijn. Wat zij alleen al heel lang weet is dat deze “vieze” groenten hartstikke gezond zijn. En wanneer je ze goed bereid, ook nog eens hartstikke lekker. Wist je trouwens dat witlof goed is voor strakke billen? Het bevat namelijk enorm veel vitamine C en kalium, wat niet alleen goed is voor je weerstand maar ook een vochtafdrijvende werking heeft en daardoor goed voor een strakke huid. Bovendien bevat witlof nauwelijks calorieën, dus een extra reden om dit in aanloop naar een “bikini proof”-lente in huis te halen.
Houd je écht niet van witlof, dan daag ik je hierbij uit om deze gevulde witlof kuipjes met zalm, ei en manderijn te proeven. Probeer het alsjeblieft gewoon, ik weet zeker dat je dit lekker vindt. De lichtbittere smaak van witlof match namelijk perfect met de zoute zalm, zachte ei en fris-zoete mandarijn. En ja, mandarijn is weer fantastisch in combinatie met zalm en ei. Proeven is geloven! Mocht je niet overtuigd zijn, gebruik dan een andere soort sla waar je de bladeren van gebruikt als kuipje, zoals romaine sla. Maar dat is wel een beetje laf, dat begrijp je ;)
Benodigdheden (voor 2 personen):
- 100 gram gerookte zalm
- 2 hardgekookte eieren
- 1/2 manderijn
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- Paar stengeltjes bieslook
- 1 stronk witlof of romaine sla
- Verse peper en zout
To do’s:
1. Snijd de gerookte zalm in snippers en snijd ook de gekookte eieren in blokjes. Houd een paar snippers zalm achterwege voor de garnering. Doe dit in een kom samen met 1 eetlepel Griekse yoghurt en fijngesneden bieslook. Breng op smaak met peper en zout.
2. Snijd ook een aantal partjes mandarijn in kleine stukjes en voeg deze als laatste toe aan het zalm-eimengsel. Proef even en voeg eventueel wat extra mandarijn toe.
3. Haal 4 mooie bladeren van de witlof of Romaine sla en leg deze op een bord. Haal zo veel mogelijk van de stronk eraf, deze is het meest bitter. Vul de bladeren met een schep van het zalm-eiermengsel en verdeel dit mooi over de lengte van het blad. Garneer met bieslook en gerookte zalmsnippers.
En zo heb je vliegensvlug een lekker hapje in elkaar gedraaid. Laat je me weten wat je ervan vindt?
Anke Ik 21 februari 2016
Ik
Vanavond met mijn buurvrouw en twee tienerjongens (15 en 16) dit voorgerecht gegeten en we vonden het alle vier verrukkelijk. Er bleef geen kruimeltje van over.
Het komt op mijn top-tienlijst van faboriete voorgerechten. Lekker ook die bite van de witlof erbij…
Veel dank voor dit recept!
Marlieke Ik 21 februari 2016
Ik
Wat leuk om te horen Anke! En wat goed dat jouw mannen het ook lekker vonden. Zelf was ik vroeger nooit zo’n fan van witlof, maar in dit gerecht – idd die zachte vulling met knapperige witlof – heel lekker. Dank voor je leuke bericht, hopelijk tot snel weer! Fijne zondag.
Anke Ik 21 februari 2016
Ik
Jammer dat je ern bericht niet kunt bewerken/corrigeren zoals op Facebook, want het moet natuurlijke favoriete zijn…