Eerste hulp bij bakken: alle handige bakweetjes op een rij

Soms heb je van die momenten dat het kriebelt om je innerlijke banketbakker los te laten in de keuken. Helaas worden we regelmatig teleurgesteld omdat het knap lastig is om iets perfect uit de oven te laten komen. Je hebt niet alles in huis, ben niet nauwkeurig genoeg of mist kennis over de ingrediënten. En wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en meel? Kun je baking soda zomaar vervangen voor bakpoeder? En hoe ga je om met Amerikaanse maten? Geloof ons, je bent niet de enige die met deze vragen rondloopt. Daarom hebben wij al een aantal belangrijke bakweetjes voor je verzameld. 

1. Verschil tussen bakpoeder en bakingsoda

Je hebt vast weleens voor het dilemma gestaan: “moet ik nu het zakje baking soda of bakpoeder meenemen?” Meestal wordt het wel ‘de oude vertrouwde’ bakpoeder. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Wat is baking soda?
Baking Soda (ook wel natriumbicarbonaat genoemd) is een natuurlijk rijsmiddel. Dit rijsmiddel heeft een zuur nodig om zijn werking te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan die ene keer dat je cupcakes met karnemelk of yoghurt moest maken; het dient dus niet alleen voor dat smeuïge smaakje aan je cake. Citroensap en zelfs cacaopoeder (ja, natuurlijke, rauwe cacaopoeder is zuur!) zorgt ervoor dat de baking soda zijn werk kan doen.

Wat is bakpoeder?
Bakpoeder heeft daarentegen een iets kleinere gebruiksaanwijzing, hierin zit namelijk ‘het zuur’ al in waardoor je zelf geen zuur meer hoeft toe te voegen. Klinkt een stuk praktischer, alleen heeft bakpoeder een minder sterke werking. Dit komt omdat het poedertje als het ware is aangelengd. Wil je dezelfde werking als 1 theelepel baking soda krijgen? Vervang hiervoor dan 2,5 theelepel bakpoeder in je recept. Soms zie je in een recept dat beide rijsmiddelen gebruikt worden. Dit komt omdat baking soda de smaak van je baksel kan neutraliseren als je recept te weinig zuur bevat, en dat willen we natuurlijk voorkomen.

2. Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Als we gezonde baksels willen maken gaan we vaak aan de haal met honing, kokosolie en natuurlijk een gezonde graansoort zoals spelt of boekweit. Alleen wanneer weet je nu of je meel moet gebruiken of bloem? Wat is eigenlijk precies het verschil? En is daadwerkelijk meel gezonder voor je dan bloem?

Meel is een gemalen graansoort waarbij de meeste onderdelen van de korrels (boordevol voedingsstoffen) worden behouden. Meel is dus eigenlijk de ‘gezondere variant’. Van alle soorten meel kan je bloem maken, denk aan tarwe, spelt en boekweit.

Bloem wordt gemaakt door het meel te zeven. Bij dit proces verliest het meel al zijn kiemen en zemelen waardoor er niets meer aan voedingsstoffen overblijft dan alleen een zachte structuur. Bovendien zitten in bloem meer gluten dan in meel. Gluten zorgen ervoor dat een baksel luchtiger wordt en beter rijst dan bij meel. In speltbloem blijven meerdere voedingsstoffen behouden en bevat minder gluten; dit is dus de reden dat speltbrood vaak compacter is. Nu begrijp je waarom bloem vaker gebruikt wordt in taarten en cakejes dan meel.

3. Wat zijn alternatieven of vervangers voor ei

Een ei is nodig in een recept om het geheel te binden en/of het mengsel luchtig te maken. Alleen soms heb je geen eieren in huis of wil je bij voorkeur liever al niet teveel eieren gebruiken. Maar hoe kun je nu een quiche maken zonder ei zou je denken? Ha, zelfs dáár zijn alternatieven voor. En die kun je hieronder vinden. Van zoete ei-baksels tot hartige ei-baksels of als een bindmiddel voor een alternatief recept. Ook handig voor vegan foodies!

Voor zoete ei-baksels zoals cakes (geldt voor 1 ei)

  • Lijnzaad: één eetlepel lijnzaad met drie eetlepels heet water vermengen.
  • Chiazaad: één eetlepel chiazaad met drie eetlepels heet water een kleine 10 minuutjes laten staan tot het een dik papje wordt.
  • Bakpoeder met azijn: één eetlepel bakpoeder en één eetlepel azijn goed vermengen.
  • ‘Egg replacer’ (No-Egg van Organ): één theelepel vermengen met drie eetlepels heet water.

Voor hartige ei-baksels zoals quiche (geldt voor 1 ei)

  • Kikkererwten met water: drie eetlepels kikkererwtenmeel vermengen met drie eetlepels heet water.
  • 50 gram tofu

Als bindmiddel

  • Agar Agar (plantaardig bind/geleermiddel gemaakt uit zeewier): één eetlepel Agar Agar met één eetlepel heet water, vervolgens een paar minuutjes laten staan en nog een keer goed doorroeren.
  • Fruit (bananen/appelmoes): ½ geprakt banaan of drie eetlepels appelmoes.

4. Omrekenen van Engelse maten

Soms wil je weleens een internationaal recept maken. Alleen stuit je vervolgens altijd tegen die maten aan die totaal anders zijn dan onze Nederlandse maatstaven. Plus een flinke gebruiksaanwijzing. Wij begrijpen deze frustratie en hebben het daarom voor je uitgezocht. Nu kan je altijd deze tabel erbij pakken als je lekker aan het bakken of kokkerellen gaat.

5. Wat kun je doen wanneer een baksel is mislukt?

En mocht je nu toch verbrande koekjes ruiken, merken dat de cake die niet gaar is of iets anders hebben waardoor je met het handen in het haar zit? Geen nood, hieronder vind je de oplossing!

print
Geschreven door
Geen reacties

Reactie plaatsen