LESJE WIJNPROEVEN: 10 TIPS + WELKE WIJN KIES JE BIJ WELK GERECHT?

De kerstboom staat en de voorbereidingen voor het Kerstdiner zijn gestart. Krijg je daar net als ik altijd een beetje een zenuwachtig gevoel van? De verwachtingen zijn immers hoog gespannen. En de juiste gerechten op tafel zetten is stap één, maar schenk hier ook nog maar eens de perfecte wijnen bij. Lastig! Nu kun je natuurlijk gewoon willekeurige wat flessen uit het schap pakken, maar het is veel leuker wanneer je de wijnen zorgvuldig hebt geselecteerd. Passend bij de gerechten en met een bijzonder verhaal wat je erbij kunt vertellen. Om jou hier in aanloop naar Kerst een handje bij te helpen, geef ik in dit artikel tips & tricks waarmee je jouw kennis over wijn bijspijkert én de blits maakt aan de Kersttafel.

Een paar maanden geleden heb ik samen met mijn vriend een wijncursus gevolgd. Dat betekent vier avonden lang luisteren, proeven en leren. Super interessant maar ook enorm taai, er is namelijk zó veel over wijnen te vertellen. Nu ben jij een lucky basterd, aangezien ik de allerbelangrijkste weetjes en tips uit de cursus heb gefilterd en in dit artikel voor je verzameld. Daarnaast heb ik zes wijnen geselecteerd bij De Wijnbeurs die ideaal zijn voor het kerstdiner. De juiste wijnen bij een gerecht kiezen, kan namelijk best wel lastig zijn. Over het algemeen is het belangrijk om te weten dat de wijn en het gerecht in balans moeten zijn. De smaak van de wijn of die van het gerecht mogen nooit overheersen. Die moeten juist overeen komen. Dus: frisse wijnen bij frisse gerechten, krachtige wijnen bij krachtige (vlees)gerechten en zoete wijnen bij toetjes.

Wijn proeven tips4

Gelukkig staat op het etiket van de fles meestal kort omschreven bij welke type gerechten de wijn goed smaakt. Is dat niet zo, dan kun bij goede slijterijen of (online) wijnhandels altijd om advies vragen. De Wijnbeurs maakt bijvoorbeeld gebruik van proefnotities waarin je per wijn precies ziet wat de smaak is en bij welk gerecht de wijn goed past. Denk dus eerst na over het gerecht en selecteer daarna pas de wijn! Wanneer je al een specifieke wijn in gedachten hebt, kun je ook zoeken op land, druif of smaakprofiel en vervolgens in een druk op de knop de wijn bestellen. Ook handig wanneer je weinig tijd hebt: het wordt de volgende dag geleverd.

Bij De Wijnbeurs heb ik zes wijnen besteld om alvast voor te proeven voor het Kerstdiner. Een diner start ik het liefst met een glaasje bubbels. Naast dat dit bere gezellig is, wordt mijn trek in iets lekkers hierdoor aangewakkerd. “Yate Cava Brut” is lekker fris, sprankelend en deze Cava past goed bij tapashapjes zoals bruschetta of toastjes met zalm. De Spaanse wijn “Marqués de Cus” (met de druif Verdejo) is perfect bij de lichte voorgerechten die ik meestal maak, zoals een garnalencocktail, tonijntartaar of ceviche. Het is een frisse wijn, met een citrus smaak en mineraal-achtige toon. Eén van mijn favorieten om het diner mee te starten. Omdat ik gek ben op eend – helemaal tijdens het Kerstdiner – heb ik de “Domaine de La Jasse Vielles Vignes” ook voorgeproefd, deze wijn past namelijk perfect bij eendenborst, maar is ook lekker bij lamsvlees. Het is een krachtige, intense en fruitige dieprode wijn die goed matcht met krachtige vleesgerechten. Met een lange afdronk, wat betekent dat de smaak lekker lang in je mond blijft hangen.

Wijn proeven tips1

Een dure wijncursus om je kennis bij te spijkeren? Welnee. Ik heb hieronder een aantal belangrijke must-knows opgeschreven die goed zijn om in je achterhoofd te houden wanneer je een wijn uitkiest of aan tafel gaat om te proeven. Een mini lesje wijnproeven voor beginners dus. Goed genoeg om aan tafel de blits te maken. Een écht goede wijnkenner ben je toch pas wanneer je veel, héél veel, geproefd hebt. Oefening baart kunst, dus ik zeg cheers.

Must-knows:

  1. Wist je dat niet alleen de type druif bepalend is voor de smaak van de wijn, maar het gebied waar de druif verbouwd is (de bodem, de ligging, het klimaat en het jaar), ook enorm veel invloed heeft? Kijk dus altijd naar het wijnhuis (het Château) en de bijbehorende streek op het etiket. De beste Franse wijnen komen uit het gebied rondom Bourdeaux, Bourgogne maar ook de Elzas. Maar denk ook eens aan wijnen uit de “Nieuwe Wereld” zoals Mendoza, Argentinie (Malbec) en Marlborough, Nieuw Zeeland (Sauvignon Blanc).
  2. De rijping van wijnen gebeurt in roestvrijstalen tanks of in eikenhouten tonnen. Dat laatste gebeurt helaas minder vaak omdat dit wat tijdrovender en bewerkelijker is. Deze wijnen hebben wel die karakteristieke eikenhouten smaak die erg lekker is.
  3. De vorm van het glas is heel bepalend voor de smaak. Dit heeft te maken met de plek waar wijn in de mond en op de tong terecht komt. Het puntje van de tong proeft zoet, de zijkanten proeven zout en zuur, en het achterste deel van de tong proeft bitter. De vorm van het glas is bij voorkeur onderin breed en bovenin wat smaller.
  4. Iedere wijn heeft een bepaalde temperatuur waarop hij het beste tot z’n recht komt. Mousserende wijn drink je lekker koud, rond de 8 graden. Witte wijn moet rond de 10 graden worden gekoeld en rode wijn (ja, ook rode wijn moet je officieel koel houden) drink je rond de 15-18 graden.
  5. De natuurlijke suikers die in de druif zitten en in hoge mate voorkomen in een rijpe druif, worden tijdens het gistingsproces omgezet in alcohol. Daarom zit in zoete wijnen altijd wat meer alcohol.

Proef-tips:

  1. Na het openen van een fles wijn wordt de smaak en geur door de zuurstof verder ontwikkeld. Sommige wat stroevere (rode)wijnen komen past echt ” los” na een paar uur. Deze kun je dus het beste overgieten in een speciale wijnkaraf voor extra zuurstof. Dit ziet er ook nog eens heel cool uit op tafel! De zuurstof bij de wijn heeft ook nadelen, want de volgende dag is de wijn minder lekker. Daarom kun je een fles wijn maar beter meteen dezelfde avond opdrinken :) Wanneer je de wijn toch wilt bewaren, gebruik dan een speciale flesafsluiter.
  2. Wijn proeven doe je met je ogen, neus en smaakpapillen. Eerst bekijk je de kleur en beoordeel je de helderheid en viscositeit (mate van stroperigheid) van de wijn. Een goede wijn is helder en nooit dof, bruinig of troebel.
  3. Daarna draai je de wijn voorzichtig rond in het glas, dit heet het walsen van de wijn. Vervolgens ruik je of de wijn fris, zuiver, neutraal, aantrekkelijk of onaangenaam is. Wat je ruikt, probeer je als echte wijnkenner te omschrijven. Zijn de aroma’s bijvoorbeeld fruitig of bloemig?
  4. Als derde stap ga je de wijn proeven. De wijn kun je natuurlijk meteen doorslikken, maar een ervaren wijndrinker laat de wijn eerst even spelen in de mond. Hoe je dat doet? Let op, het ziet er wel een beetje vreemd uit… Je neemt een slokje, zuigt met getuite lippen een beetje lucht naar binnen (zuurstof) en “slurpt” dan de wijn in mond om de smaakpapillen op de tong te activeren. Dit laatste gaat zoals je kunt begrijpen niet zonder geluid, maar dit is dé manier voor een perfect smaakbeleving.
  5. Wijn en spijs (zoals ze dit tijdens een wijncursus noemen) is onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken de smaak. Bepaalde kazen bijvoorbeeld zijn perfect te “pairen” met wijn. Neem een hap en “spoel” dit weg met wijn.

Dit artikel is ontwikkeld in samenwerking met De Wijnbeurs.

Wijn proeven tips3 Wijn proeven tips2

 

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties
  • Sinds mensenheugenis zijn de regels wel duidelijk van wijn uiteraard. Ik denk dat je het niet eens zou moeten aandurven om rode wijn bij een zalm te drinken.

Reactie plaatsen