Mijn 5 persoonlijke tips om gezond te eten

Een nadeel van je rijbewijs? Dat je 10 jaar met dezelfde pasfoto rondloopt. En wanneer ik mijn 20-jarige ploftoet op de foto zie, schaam ik me een beetje. De bolle wangen mag ik misschien onderbrengen in de categorie babyvet, de rest was toch echt het resultaat van te veel uitgaan, een leven zonder structuur en aardappelpuree uit een pakje. Wat heb ik geleerd, waardoor ik nu slanker, gezonder en vooral lekkerder in mijn vel zit?  

Persoonlijk geloof ik niet in het lange termijn effect van diëten en heb dit dan ook nooit volgehouden. Het past gewoon niet bij me. Ik kies liever voor een balans waarbij gezond eten onderdeel is van mijn lifestyle en ik af en toe mag zondigen, want dat maakt mij gelukkig. Daarnaast is iedereen natuurlijk anders gebouwd en speelt leeftijd ook een rol, maar ik heb nu wel al jaren hetzelfde gewicht en voel me gezonder. Omdat HelloFresh het Nederlanders ook gemakkelijker wil maken om dagelijks gezond te eten, vroegen ze mij ter inspiratie naar mijn healthy habits. Hoe heb ik geleerd om gezonder te eten? Wat zijn mijn valkuilen en hoe ga ik ermee om? Hieronder deel ik mijn tips en ervaringen.

1. Gezond eten kun je leren

Vroeger maakte je mij echt niet blij met een salade. Meestal maakte ik pasta (met saus uit een pakje), deed een aardappelschotel in de oven (met extra veel kaas), of bakte twee slavinken (lekker goedkoop). Ondanks dat ik heus wel van mijn ouders had geleerd om gezond te eten, was ik totaal niet bezig of ik wel 250 gram groenten binnenkreeg. Sorry, mam. Ook dacht ik altijd dat ik geen aanleg had om dik te worden, dus lette ik niet op de porties en at soms voor twee. Nou, dikker word je dus wél, alleen gaat dat geleidelijk en zie je het zelf niet altijd. Toen ik ouder werd, kreeg ik meer plezier in koken, verdiepte ik me in gezond eten en at ik in betere restaurants, waardoor mijn smaak langzaam veranderde. Nu houd ik van pure, frisse en lichte smaken en gaan zoete of vette gerechten me snel tegenstaan. Gezond eten vind ik nu dus lekker en het kost me daardoor weinig moeite om het vol te houden.

Toen ik nog eindeloos aardappelpuree at

2. Twee minuten plezier in de mond…

Bij een van mijn vorige werkgevers stond elke vrijdagmiddag bier met bitterballen (we noemden het liever ‘bruin fruit’) op het menu. Een oud collega wees de hapjes altijd af en zei dan: “twee minuten plezier in de mond, is twee jaar ellende op de kont”. Die uitspraak heb ik altijd onthouden. Misschien een tikkeltje aangedikt, maar er zit wel een kern van waarheid in. Het “lekkere gevoel” bij het eten van zo’n ongezonde hap is maar van korte duur, en daarna heb je er soms veel langer spijt van. Ik denk nog steeds wel eens aan die uitspraak en stel mezelf dan de vraag: is het me waard? Het ene moment sta ik sterk in mijn schoenen en kan ik de verleiding weerstaan, het andere moment heb ik er te veel zin in en laat ik me gaan.

3. Goed plannen: gezond eten kost tijd

Het moment dat ik uit balans raak en grijp naar ongezonde dingen, is áltijd wanneer ik druk ben. Dan sla ik het ontbijt over, haal ik snel een belegd broodje in plaats van dat ik een salade maak als lunch, en eet ik ‘s avonds een vriesmaaltijd omdat ik niets anders in huis heb. Helaas kost gezond eten dus veel tijd en vereist het voorbereiding. Een maaltijdboxservice als HelloFresh kan hierin uitkomst bieden. Er zijn dan anderen die voor jou een gezond weekmenu samenstellen, op basis van Richtlijnen Gezonde Voeding, hoe makkelijk? Daarnaast hoef je geen boodschappen meer te doen en dit scheelt ook weer verleidingen in de supermarkt! Alle verse ingrediënten worden thuis bezorgd, de porties zijn precies afgemeten en de recepten zijn gezond, makkelijk en seizoensgebonden. Leuk is ook dat je zelf een weekmenu samenstelt op basis van je persoonlijke voorkeur. Je kunt per week kiezen uit tien verschillende gerechten, die bijvoorbeeld kindvriendelijk zijn of gerechten bevatten waarmee je iets meer op je calorie-inname kunt letten.

In mijn “bollere” periode..

4. De touwtjes laten vieren

Of je nu ongesteld bent, liefdesverdriet hebt of gewoon geniet van een leuke avond, soms moet je jezelf lekker laten gaan. Even die touwtjes laten vieren, om ze vervolgens weer strak in handen te hebben. Want juist dan blijf je in balans. Wanneer je jezelf iets verbiedt, ben je er in gedachten alleen maar obsessief mee bezig, waardoor je 1) ongelukkig wordt en 2) het niet vol houdt en uiteindelijk toch voor de bijl gaat en met een schuldgevoel achterblijft. De 80/20 regel werkt bij mij daarom al jarenlang perfect. 80% van de tijd eet ik gezond en 20% ben ik wat minder streng. Als ik dan zondig, doe ik dat heel bewust en geniet er enorm van, maar let de volgende dag wel wat meer op. En over het algemeen kies ik sneller voor een vette, dan een zoete hap. Suiker werkt bij mij namelijk heel verslavend. Een vette hap kan ik beter onder ‘controle’ houden. Ook heb ik de afspraak met mezelf gemaakt dat ik alleen ‘buiten de deur’ mag zondigen, dus doe ik dit meestal wanneer ik uit eten ben. En om mezelf extra te beschermen, haal ik nauwelijks chips of snoep in huis.

5. Regelmaat & goed slapen

Ook wanneer ik weinig slaap of brak ben, ga ik sneller de fout in. Het klinkt misschien als een oude doos, maar daardoor ga ik de laatste jaren ook bewust minder vaak uit. Na een avondje stappen heb ik namelijk altijd zin in een vette hap en de volgende dag al helemáál. Vervolgens zit ik een aantal dagen minder lekker in mijn vel, voel ik me ongezond, heb ik minder energie en dat heeft weer effect op veel andere dingen. Voldoende slaap en regelmaat in mijn week of dag, zorgt er dus voor dat ik me minder vergrijp aan guilty pleasures.

Daarnaast is er altijd wel discussie over wat wel of niet gezond eten is. De een zweert bij volledig plantaardig eten, de ander eet zoals onze voorouders aten. Ik luister vooral naar mijn lichaam, hoe ik me voel bij bepaald eten. Maar over het algemeen is gezond eten voor mij licht, vers en puur. Met zo veel mogelijk groenten en langzame, goede koolhydraten. Veel vis, en af en toe vlees en vegetarisch. Maar ik ben absoluut niet heilig, want naast mijn cheat momentjes vergeet ik soms ook fruit te eten.

Wat zijn jouw healthy habits en tips om gezond eten vol te houden?

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met HelloFresh.

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream. Ze is meestal hooggehakt, gek op alles wat glittert, verslaafd aan reizen en een ontzettende lekkerbek.

Geen reacties

Reactie plaatsen