FOTO REPORT AFRIKA DEEL 1: SAFARI TANZANIA

Op mijn travel-to-do-list staan Japan, Afrika, en de West Coast in Amerika in de top 3. Begin dit jaar kon ik een vinkje zetten achter een van deze droomplekken. Eind januari stapte ik namelijk samen met mijn vriend in het vliegtuig met eindbestemming Afrika! De reis ging van start in Kenia en Tanzania voor een onvergetelijke safari en werd afgesloten op Zanzibar. Het eiland Zanzibar is ook onderdeel van Tanzania en met haar turquoise zee en parelwitte stranden een tropisch sprookje. Klinkt als een droomvakantie, toch? De combinatie – een safari met een wat meer ‘back to basic’ ervaring en een luxe weekje relaxen op zonnig Zanzibar – was ideaal en maakte de vakantie afwisselend. Eigenlijk waren het twee totaal verschillende reizen, waardoor ik het gevoel had lang weg te zijn geweest. In dit artikel vind je deel 1 van mijn foto-report: de safari in Tanzania.

De big 5 & kamperen
Samen met een reisleider, een kok en een jeep bepakt met onze reisspullen, bezochten we Serengeti, Lake Manyara en de indrukwekkende Ngorongorokrater in totaal vijf dagen. We ontmoetten ontelbaar veel bijzondere dieren. Naast de big 5 – olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel – stonden we oog in oog met zebra’s, giraffen, nijlpaarden, krokodillen, apen en tientallen andere dieren. De hoogtepunten? Het onverwachte bezoek van een olifant die op het ‘base camp’ uit de fontein kwam drinken, het bewonderen van tien leeuwen op een meter afstand en vijf dagen genieten van het prachtige, uitgestrekte landschap samen met mijn vriend. Het dieptepunt van de vakantie was het kamperen, haha. Ik kan je vertellen dat dit niet aan mij is besteed. Dit wist ik eigenlijk al heel lang, ik word nu eenmaal een stuk blijer van wat luxe in mijn leven. Toch was de nieuwsgierigheid naar het avontuur – slapen middenin een park met wilde dieren –  hetgeen wat mij letterlijk en figuurlijk in de tent heeft gelokt.

De Afrikaanse keuken
Op reis vind ik het leren kennen van de inwoners en cultuur van het betreffende land het meest interessant. Hoe leven, eten, kleden en vermaken zij zichzelf? Het viel mij op dat de mensen in Afrika heel ontspannen zijn, ondanks dat zij in een arm land wonen. Ze proberen hier en daar wat geld te verdienen, door te werken op het land, producten te verkopen of in het toerisme een centje bij te verdienen. Ze hebben het niet makkelijk om te overleven, maar maken er het beste van en zijn tevreden met wat ze hebben. In hun vrije tijd zoeken ze elkaar op – meestal buiten, op straat – om samen te kletsen, eten of voetballen. De Afrikaanse keuken is wat mij betreft niet zo spectaculair. In Tanzania wordt voornamelijk kip, lamsvlees en af en toe wat vis gegeten. Vooral vlees is in het binnenland van Afrika veel verkrijgbaar. Het gekruide vlees wordt met de hand gegeten, meestal met een pannenkoek en wat gebakken groenten. Deze zelfgemaakte pannenkoeken zijn anders dan wij gewend zijn. Ze zijn zoetere van smaak, hebben een andere kleur en een wat vreemde structuur. Ook wordt er veel rijst, gekookte aardappelen, bonen en gebakken banaan gegeten. Het Afrikaanse eten was lekker kruidig qua smaak, maar wel aan de ongezonde kant. Veel koolhydraten en vettig vlees. Maar natuurlijk heb ik me hier lekker aan overgegeven en gegeten wat de pot schaft!

Bekijk hieronder de foto’s die ik tijdens dit eerste deel van de Afrika-trip heb gemaakt. Speciaal voor deze vakantie heb ik een grote lens gekocht waarmee ik goed kon inzoomen om alle dieren mooi op de kiek te zetten. Ben jij al wel eens in Afrika geweest, en zou je op safari willen gaan?

Safari Tanzania7

Sarafi Tanzania10

De leeuwen zagen er lief uit, maar schijn bedriegt. Tof om deze indrukwekkende beesten van zo dichtbij te zien.

Sarafi Tanzania12 Wat zijn olifanten toch heerlijke beesten. Ze hebben een rustige maar indrukwekkende uitstraling en zien er ook lief uit. Echt lief zijn ze natuurlijk niet. Wanneer een groep van zes olifanten rondom onze jeep heen liepen, moesten we muis stil zijn om gevaar te voorkomen.  Safari Tanzania Een pool met honderden nijlpaarden. Deze beesten zijn zo enorm grappig! Ze liggen de hele dag in het water, meestel tegen elkaar aan of over elkaar heen, te slapen en af en toe te knorren.

Sarafi Tanzania9

Ook dit soort tropische verrassingen liepen we tegen ‘t lijf. Prachtig toch, die kleuren?

Safari Tanzania3 Mijn slaapplek voor vier nachten… Deze foto maakte ik speciaal om aan te tonen, wanneer mensen mij niet zouden geloven, daadwerkelijk op een super primitieve camping geslapen te hebben. Tussen de dieren slapen was spannend, maar door oordoppen heb ik er weinig van meegekregen.

Safari Tanzania2 Snel een foto schieten buiten de jeep. Je moet namelijk in de jeep blijven aangezien de beesten jou als lekker hapje kunnen zien. Mijn outfit heb ik zoals je kunt zien aangepast aan de omgeving. Lekker makkelijk! Een lange rok waardoor ik minder snel gestoken werd door muggen en een wijde croptop. Aangezien de temperaturen in de ochtend en avond nog wel eens flink konden dalen, schoot ik hier mijn donkerblauwe fringe jasje overheen. Meestal droeg ik donkere kleding, aangezien de droge grond voor veel stof zorgde wat in je kleding ging zitten. Ook mijn make-up heb ik vijf dagen niet aangeraakt. Heerlijk om mezelf een paar dagen hieraan over te geven en daarna weer extra van schone kleding en lekker tutten te genieten…

Safari Tanzania4

De meest “fashionable” diersoorten zijn bij uitstek de luipaard en zebra. Een van de mooiste dieren om naar te kijken en gelukkig hebben we ze meerdere malen van dichtbij mogen bewonderen.

Safari Tanzania6

Overal waar je in Serengeti – het park wat maarliefst 14.763 vierkante meter groot is – kijkt, zie je de horizon. Op een paar boompjes en ontelbaar veel dieren na, een bijzondere plek om lekker tot rust te komen.

Safari Tanzania1

En iedere dag een prachtige zonsopgang. Even op je tanden bijten wanneer de wekker gaat, maar dan krijg je er dit plaatje voor terug..

Safari Tanzania8 We sloten de Safari-trip af met een bezoek aan een Masai dorp in de bergen. In dit kleine dorp wonen 20-30 personen, meestal (aangetrouwde) familieleden, die hier nauwelijks van verwijderd zijn. Hier slapen ze in kleine hutjes en werken, eten en gaan naar school op deze plek. Omdat ze voornamelijk geitenbloed drinken (ja, echt…), en verder hun voeding en vitaminen halen uit geitenmelk en -vlees en bovendien nooit naar de tandarts of dokter gaan, zien deze inwoners er – ondanks de mooie sieraden – wel een tikkeltje eng uit. Indrukwekkend om met deze Masai-groep in contact te komen.

Een bijzondere reis die me lang zal bijblijven. Volgende week: tropisch Zanzibar!

print
Geschreven door

Marlieke Koks is de oprichtster van Cotton & Cream.

Laatste reacties

Reactie plaatsen